PSD i-a făcut cadou lui Tăriceanu un partid

PNM, un partid de apartament, devine PLR. PNM este un pardid de rezervă al PSD. Cu ce partide a negociat grupul Tăriceanu. Un preşedinte de partid care nu apare în documentele de la Tribunalul Bucureşti. Este Sebastian Ghiţă finanţatorul PLR?

PNM se transformă în PLR

Vineri şi sâmbătă, la Palatul Parlamentului se desfăşoară, conform organizatorilor, „Congresul PLR (Partidul Liberal Reformator)”. Nimic mai fals. La Palatul Parlamentului se desfăşoară o manifestare politică în care, într-o primă fază, Grupul Indentitatea Liberală (grupul de deputaţi independenţi format în jurul lui C.P. Tăriceanu) fuzionează cu Partidul Naţional al Mediului. După ce se va consuma această fuziune, PNM îşi va schimba numele în PLR. Atât PNM, cât şi grupul ID au confirmat oficial încă de acum o săptămână această mişcare politică: „Partidul Naţional al Mediului a anunţat, printr-un comunicat remis vineri agenţiei MEDIAFAX, că a deschis dialogul cu grupul format de Călin Popescu Tăriceanu pentru a schimba denumirea formaţiunii în Partidul Liberal Reformator într-un viitor congres”; „Proiectul politic rezultat din parteneriatul dintre Grupul de Iniţiativă pentru Pastrarea Identităţii Liberale şi Partidul Naţional al Mediului va purta numele de Partidul Liberal Reformator”, se arăta într-un alt comunicat transmis de grupul lui Tariceanu (Mediafax – vineri 25 iulie). Suntem aici în faţa comunicărilor oficiale. După cum se vede, niciuna dintre părţi nu utilizează apriori denumirea de „Congres PLR”, aşa cum este el transmis pe toate canalele de comunicare în media. Dar partea cea mai interesantă a evenimentului se regăseşte în spatele aspectelor oficiale.

Tentative eşuate de a cumpăra PER şi PDS

Evident, toată lumea se întreabă cine este PNM şi cum a intrat în combinaţie cu grupul Tăriceanu. Până să dăm răspunsul la această întrebare, trebuie să prezentăm alte două evenimente mai puţin cunoscute. C.P. Tăriceanu şi locotenenţii săi şi-au dat seama că nu au cum să înfiinţeze în timp util un partid care să canibalizeze voturile PNL. Drept urmare au încercat în primă instanţă să cumpere PER (Partidul Ecologist Româna). Tentativă eşuată. Pe 3 iulie 2014, pe site-ul PER apare un comunicat de presă: „PER nu este de vânzare”. Pentru a se feri de viitoare experiente neplacute, Partidul Ecologist Roman avertizeaza toate persoanele interesate ca nu se vinde, indiferent de oferta: bani, functii etc. Daca exista persoane/partide interesate de o colaborare sau o alianta cu noi, suntem oricand gata sa discutam, dar numai despre proiecte de tara, programe de dezvoltare, implementarea unor politici economice si sociale in sensul respectului institutiilor statului si al clasei politice fata de cetatean si natura. Partid modern, de orientare centru-dreapta și cu vocatie europeana, PER promovează valorile si interesele nationale si se declară satul de practicile politice post-decembriste. Nu mai vrem sa vedem aliante si colaborari conjuncturale, puse la cale doar pentru salvarea unor cariere personale sau a unor formatiuni, sau pentru accederea/mentinerea la putere cu orice chip. Nu vrem sa participam la jocurile politicianiste puse la cale de tot felul de papusari…”, se arată în comunicat.

Ulterior, conform informaţiilor care circulă pe scena politică, gruparea Tăriceanu a negociat cu PDS (Partidul Dreptăţii Sociale), dar nu s-a ajuns la niciun rezultat. Şi aşa s-a ajuns la PNM.

PNM, un partid de apartament

În primul rând, să vedem cine este din punct de vedere oficial PNM. Este un partid de apartament cu sediul îm Braşov înfiinţat în 2013. Spicuim din registrul partidelor politice de la TMB: „(04.07.2013) Sentinţa Civilă nr.23 P pronunţată de Tribunalul Bucureşti – Secţia a IV-a Civilă, dosar nr.16773/3/2013, în şedinţa publică din 04.07.2013:

Admite cererea de înregistrare a Partidului Naţional al Mediului, cu sediul în Braşov, str.Zizinului nr.2, bl.40, sc.C, ap.31, jud. Braşov cu sediul procesual ales la Avocat Păduraru Ana Maria în Bucureşti, Piaţa Pache Protopopescu nr.1, et.2, ap.6, sector 2.

Extras filele 5-6 „Congresul a ales, prin vot secret, organele de conducere după cum urmează: Preşedinte: ANUŢOIU IONICĂ, Preşedinte al Consiliului Naţional Executiv : UŢIU IOAN, Secretar General : PĂUN GABRIELA, Primvicepreşedinte: MOLDOVAN OVIDIU-FLAVIU…”.

Un partid de rezervă al PSD oferit lui Tăriceanu

Foarte interesantă este însă povestea „neoficială” a PNM. Politicieni din Braşov ne-au dezvăluit că este un partid „de rezervă” al PSD, controlat din umbră de ministrul Constantin Niţă, prin „omul său de încredere”, Ionică Anuţoiu. „Încă de acum 10 ani, după pierderea alegerilor de către PSD în 2004, unii lideri social-democraţi s-au gândit că este nevoie de un partid de rezervă în cazul în care vor cădea în dizgraţie în PSD. S-a utilizat pentru un timp ca vehicul politic PER, unde fostul ministru PSD-ist Petre Lificiu a devenit preşedinte. În 2007, Petre Lificiu a «defectat» la PDL, iar ecologiştii din partid au început lupta cu aripa social-democrată pentru a recupera partidul, ceea ce într-un final au reuşit. După mai multe tentative de a acapara alt partid ecologist, s-a decis înfiinţarea unui partid ecologist nou, controlat 100% de PSD şi care să se afle în stare de rezervă. Şi astfel s-a ajuns la PNM. Acum, conform informaţiilor mele, Victor Ponta a decis ca PNM să fie transferat lui Tăriceanu, după ce s-a văzut că negocierile sale cu alte partide neparlamentare au eşuat. Din câte ştiu, PNM a fost cedat fără vreo pretenţie financiară, contraprestaţia urmând să fie în «natură». Adică servicii politice”, ne-a declarat un om politic din Braşov, care a ţinut să-şi păstreze anonimatul, el fiind considerat ca un apropiat al social-democraţilor.

Un comunicat semnat de omul… Robertei Anastase

În ştirea Mediafax de vinerea trecută se arăta că semnatarul comunicatului PNM era „preşedintele PNM, Marius Nicolae Mateescu”. Surprinzător, acest M.N. Mateescu nu apare în conducerea superioară a PNM în registrul partidelor politice de la TMB. „În mod normal dacă un partid îşi schimbă conducerea, acest lucru trebuie să apară în registrul oficial de la Tribunalul Bucureşti. Or, după cum se vede, numele de Mateescu nu apare. Dar există o explicaţie. Ionică Anuţoiu, preşedintele PNM, nu putea fi scos în faţă pentru că el are o problemă juridică şi nu dădea bine pentru un partid, PLR, care va fi aliat cu PSD”, ne-a mai declarat sursa citată.

Cine este însă Marius Nicolae Mateescu? Pregătiţi-vă, deoarece are un parcurs politic (liga a II-a şi a III-a) destul de lung. În 2006 îl regăsim în funcţie de preşedinte executiv al PER; în 2007 demisionează de la ecologişti şi îl regăsim între 2008 şi 2012 consilier local PNG la Ploieşti. În 2012 devine cu acte în regulă membru al PDL Prahova, unde numărul 1 era Roberta Anastase. Candidează pe lista PDL în 2012 pentru Consiliul Local Ploieşti, dar nu prinde un mandat, după care i se pierde urma, un membru PDL din Prahova informându-ne că „nu mai este membru activ al PDL”.

În regăsim însă pe Marius Nicolae Mateescu în conducerea provizorie (cel puţin până la congresul din aceste zile) a grupării lui Tăriceanu. Din PNM mai erau în „conducerea provizorie a PLR” Elena Anuţoiu (soţia lui Ionică Anuţoiu), Ioan Uţiu (pe acesta din urmă îl regăsim în conducerea PER în 2006, alături de Ionică Anuţoiu şi Marius Nicolae Mateescu).

Este PLR finanţat de Sebastian Ghiţă?

De două zile, realizatorul tv Rareş Bogdan (Realitatea TV) susţine că noua formaţiune politică, PLR, ar fi finanţată de către deputatul PSD Sebastian Ghiţă. Rareş Bogdan mai prezintă şi suma de 4 milioane de euro dată de Sebastian Ghiţă. Realizatorul Realităţii TV a precizat că sursele sale sunt demne de încredere, fără însă să le nominalizaze. Independent de afirmaţiile lui Rareş Bogdan, există un element comun: şi Sebastian Ghiţă, şi Marius Nicolae Mateescu sunt din Ploieşti. Un membru al PDL Prahova ne-a declarat: „Pe faţă nu am văzut să existe o relaţie între Ghiţă şi Mateescu. Dar în spatele uşilor închise, în ziua de astăzi orice este posibil”. Luăm sub beneficiu de inventar informaţia furnizată de Realitatea TV.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Izabela Niculescu 253 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.