PSD încearcă marţi debarcarea lui Stelian Tănase

PSD vrea să pună mâna şi pe TVR. Varianta PSD pentru şefia TVR: un fost ministru care a umilit votanţii din diaspora în noiembrie 2014. Voturile UDMR şi ale minorităţilor vor fi decisive.

Marţi, zi decisivă pentru TVR

Marţi, 5 mai, s-ar putea să fie o zi decisivă pentru TVR. Mai precis PSD va face prima încercare în Parlament de a pune mâna pe TVR, una din ultimele instituţii publice pe care încă nu o conduce. Raportul de activitate al TVR pe anul 2014 va fi dezbătut în comisiile de cultură reunite ale celor două Camere, după care se va da un vot asupra lui. Dacă votul va fi unul negativ, atunci în plenul comun va ajunge un raport de respingere, iar dacă şi plenul va da un vot negativ, CA al TVR inclusiv directorul general, Stelian Tănase îşi vor pierde mandatele. „Cei din PSD au misiunea de a-l da jos pe Tănase. Din punctul nostru de vedere, nu există motive pentru schimbarea conducerii TVR. Nu am primit încă raportul de la comisiile de buget-finanţe privind exerciţiul bugetar al TVR, dar din ce am văzut în diferite documente nu este cazul unui vot negativ. Mai este o chestiune. Noi vrem să dezbatem, aşa cum s-a procedat întotdeauna, raportul SRTVR în paralele cu raportul de activitate al SRR, raportul de activitate al Agerpres şi raportul de activitate al CNA. Aici, chiar sunt probleme foarte mari şi nu de azi de ieri ci de un an de zile. Vom cere dezbaterea tuturor rapoartelor”, ne-a declarat un parlamentar PNL din comisiile de cultură, care a ţinut pentru moment să-şi păstreze anonimatul. Conform unor surse din PSD, după ce varianta Sorin Oancea (actualul şef de la B1 TV) a căzut, se pare că pentru şefia TVR este avansat numele lui Bogdan Stanoevici, cel care după primul tur de scrutin al prezidenţialelor, în calitate de ministru pentru românii de pretutindeni (şi pentru care nu a făcut nimic) i-a jignit pe votanţii din diaspora, susţinând că „au fost agitatori”.

Raportul de forţe la comisii

Comisiile de cultură

PSD (+UNPR): 12 parlamentari (7 deputaţi + 5 senatori),

PC: 1 parlamentar

Grup Tăriceanu: 1 parlamentar

PNL: 14 ( 9 deputati + 5 senatori)

UDMR: 3 parlamentari (2 deputaţi + 1 senator)

Minorităţi: 1 deputat

Grup Democrat-Popular: 1 deputat

Neafiliaţi: 1 deputat (Radu Popa, ex PPDD, ex PSD)

Comisiile de buget-finanţe

PSD (+UNPR): 22 parlamentari (17 deputaţi + 2 senatori)

Grup Tăriceanu: 2 deputaţi

PC: 1 deputat

PNL: 16 parlamentari (11 deputaţi + 5 senatori)

UDMR: 2 parlamentari (1 deputat + 1 senator)

Minorităţ: 2 deputaţi

După cum se poate observa, la comisiile de buget finanţe. PSD şi aliaţii săi, PC + grupul Tăriceanu au majoritate clară. La comisiile de cultură, există un echilibru în raportul de forţe, decisiv fiind votul UDMR şi al minorităţilor naţionale.

„TVR nu a mers rău în 2014”

Un alt parlamentar, chiar din zona Puterii, care a studiat raportul de activitate al TVR pe 2014, ne-a făcut o serie de precizări. „Financiar TVR nu a mers rău în 2014. Nu a făcut datorii noi. A ieşit pe minus din cauza datoriilor istorice făcute de alte conduceri. Nu se poate pune pe seama actualei conduceri ce au stricat alţii. Chiar am văzut că actuala conducere a luat măsuri de scădere a cheltuielilor, de limitare a pagubelor. Cred că dacă va fi votată schimbarea conducerii, dicizia va fi una eminamente politică”, ne-a declarat sursa citată, care a ţinut să-şi păstreze anonimatul.

Legat de afirmaţiile de mai sus, datele din raportul de activitate al TVR sunt clare. TVR a ieşit pe minus, cca 81 milioane lei, dar nu sunt datorii noi contractate, ci este vorba de penalizările pentru datoriile istorice. Reaminti, dezastrul în TVR s-a produs între anii 2010-2012, când s-au înregistrat următoarele deficite: 162 milioane (2010), 161 milioane (2011) şi 147 milioane (2012). Actuala conducere a demarat procesul de restructurare numărul de posturi ajungând la 2.450, de la 3.236 înainte de restructurare. Cheltuielile cu personalul au fost cele mai reduse faţă de ultimii 7 ani: 191 milioane lei (2008), 182 milioane lei (2013) şi 155,9 milioane lei (2014). Toate acestea sunt date oficiale. În plus, şeful TVR a semnat acum doi ani un memorandum cu Ministerul Finanţelor pentru indexarea taxei tv, dar partea guvernamentală nu a respectat documentul. S-au propus şi alte măsuri legislative, pentru a fi anifilate 3 acte normative din 2002 şi 2003, acte normative care au contribuit decisiv la creşterea datoriilor TVR.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Andreea Cristescu 134 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.