PSD-istul Ion Adam a legalizat afacerea Caritas şi e agățat în marile operațiuni cu păduri și terenuri

Dosarul retrocedărilor ilegale este pe ordinea zilei. Senatorul Ilie Sârbu, socrul premierului, deputaţii Ioan Adam şi Viorel Hrebenciuc, ambii PSD, precum şi Adam Crăciunescu, director general al RNP Romsilva, sunt deja cercetaţi penal pentru infracţiunile de abuz în serviciu și sprijinirea unui grup infracțional organizat, infracțiuni de cumpărare de influență, folosire a influenței de către o persoană care îndeplinește o funcție de conducere într-un partid în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite, trafic de influență și instigare la folosirea influenței de către o persoană care îndeplinește o funcție de conducere într-un partid în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite.

De asemenea, s-a început urmărirea penală şi în ceea ce priveşte doi judecători de la Tribunalul Covasna şi IACOB SORIN ION, BENGESCU DAN COSTIN, KADAS IOSIF, POENARU JĂNICĂ, ORDOG LORAND ANDRAS şi UȚĂ GABRIEL fiind prezentaţi ieri, 16 octombrie, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile (vineri dimineaţă au fost emise mandate de arestare preventivă pe numele lui Dan Costin Bengescu şi Iosif Kadas, în timp ce în cazul lui Jenică Poenaru şi al lui Sorin Ion Iacob au fost luată măsura arestului la domiciliu – n.r.).

Concret e vorba de retrocedarea ilegală a 43.227 hectare de teren forestier, un prejudiciu, în sarcina RNP ROMSILVA, de 303.888.615 euro. Iar Clujul nu e deloc străin de cele de mai sus.

Afirmam ieri că Dosarele retrocedărilor bat la Porţile Clujului, via Megapower şi OMV, Microsoft şi EADS şi în aceeaşi zi DNA a descins la doi interpuşi clujeni din Afacerea retrocedărilor. Iar iţele acestui dosar nu deloc străine de Cluj şi de cea mai mare ţeapă postrevoluţionară, Caritas. Marele Cluj, cel care a dat miniştri, un premier şi patru şefi de servicii secrete (Rusu Stoian, Virgil Ardelean, George Maior, Gelu Oltean), dar a şi fost zguduit de mega-scandaluri de corupţie (Sorin Apostu, Radu Bica, Horea Uioreanu, Ioan Bene).

DNA a efectuat ieri, 16 octombrie, o serie de percheziţii la clujenii Daniel Călugăr Constantin şi Ioan Gheorghe Varga. Primul a fost patron la SC I&C Transilvania Construcţii, firmă care a executat un tun pe Autostrada Transilvania, un contract de 17 milioane de euro pentru decontaminarea terenului de lângă Turda pe unde urma să treacă Autostrada, teren, chipurile, contaminat de cianuri, mercur şi alte deşeuri toxice. Iniţial, licitaţia organizată de CNADNR a fost adjudectă de Euro Construct Trading 98 Bucureşti dar mai apoi CNADNR a suplimentat contractul cu 8 milioane de euro și l-a atribuit Uni-Recycling Bucureşti, Setcar Brăila şi I&C Transilvania Construcţii. Ultima firmă aparţine copiilor omului de afaceri turdean Ioan Călugăr, Claudia Iuliana Hada şi Daniel Constantin Călugăr, ultimul fiind cel vizat de DNA în Dosarul retrocedărilor.

Cel de-al doilea clujean “călcat” de DNA, Ioan Gheorghe Varga, este cunoscut în Cluj ca un cumpărător fără număr de drepturi litigioase de proprietate. De fapt, şi în Dosarul retrocedărilor cei doi mizau tot pe o schemă similară.

Potrivit DNA, cei doi clujeni, prin intermediul deputatului PSD Ion Adam au luat legătura cu un descendent al familiei Sturza, care le-a dat o procură prin care clujenii urmau să solicite punerea în executare a unei sentinţe de retrocedare către descendent a 43.227 hectare de pădure, pe care apoi urmau să o vândă şi să ofere înapoi descendentului Sturza minimum 68 milioane de euro. Ulterior, cei doi nu au reuşit să vândă pădurea şi pe fir au intrat Dan Bengescu şi Viorel Hrebenciuc, care au făcut presiuni asupra Romsilva pentru a nu se apăra corect în Justiţie.
Revenind la deputatul PSD Ioan Adam, absolvent al Facultăţii de Drept – Universitatea Babeș-Bolyai, Cluj-Napoca, a fost la începutul anilor ‘90 preşedinte al Judecătoriei Braşov, el fiind cel care a permis înregistrarea la Tribunal ca SRL a Jocului de întrajutorare Caritas, cea mai mare escrocherie post-decembrie 1989, creuzetul naşterii atât al unor personaje politice, cât şi oameni de afaceri de mucava sau şefi de servicii. Apoi, de la Braşov, via fost colonelul de Securitate Gheorghe Petcu (socrul omului clujean de afaceri Bella Urasi), Caritas a ajuns la Cluj propăvăduit fiind de Ioan Stoica, amărâtul contabil din Braşov. Caritasul a rulat aproape un milion de deponenţi ce au mişcat ameţitoarea sumă de 1,3 miliarde dolari. În august 1994, când a dat oficial faliment, Caritas avea o datorie de o jumătate de miliard de dolari.

Astfel, iţele Dosarului retrocedării ilegale par a fi strâns legate de Cluj. Atât în ceea ce priveşte trecutul unui personaj-cheie din dosar, Ioan Adam, cât şi în ceea ce priveşte însăţi personajele interpuse din dosar.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Mihai Petean 155 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.