PSD pune cruce cotei unice de impozitare

PSD întenționează să introducă din 2018 impozitul pe venitul global la nivelul persoanei fizice, consfințind astfel dispariția cotei unice de impozitare. „Implementarea acestui mecanism fiscal se va face prin intermediul sistemului informatic integrat organizat la nivelul ANAF , ceea ce va permite eliminarea risipei de timp din partea contribuabililor. În cadrul acestui impozit veniturile mai mici de 2.000 lei/lună vor fi scutite și se vor introduce mai multe deduceri care să încurajeze economisirea, investițiile și creșterea standardelor de sănătate și educație pentru populație. Totodată, începând cu 2018 vom implementa procedura depunerii declarațiilor de patrimoniu”, se arat în programul de guvernare al PSD. Aplicarea cotei unice de impozitare de la începutul lui 2005, pe vremea ministeriatului lui Ionuț Popescu, a dus la eliminarea impozitului pe venitul global, o măsură care a dus la reducerea cozilor la ghișeelor Fiscului și la simplificarea birocrației. Până la finele lui 2004, salariile angajaților români erau taxate progresiv, în cinci trepte: 18%, 23%, 28%, 34% și 40%. Nivelul minim de impozitare se aplica veniturilor sub 2,4 milioane lei vechi, iar treptei superioare de taxare erau supuse veniturile salariale ce depășeau suma de 13 milioane lei vechi. Deși treapta minimă de impozitare de până la sfârșitul lui 2004 era mai mare decât cota unică actuală de 16%, nemaivorbind de celelalte cote de taxare, impozitul pe venit aducea mai puțini bani la buget decât a adus ulterior cota unică. Mai exact, în 2004, ultimul an de aplicare a impozitului progresiv, impozitul pe venit a adus la buget o sumă echivalentă cu 2,9% din PIB. În anul imediat următor, primul de aplicare a cotei unice, nivelul colectării s-a redus la 2,3% din PIB, pentru ca, în 2006, să revină din nou la 2,9% din PIB. În anul următor, colectarea a crescut simțitor, ajungând până la un nivel de 3,7% din PIB. Mai mult, în anul de criză 2009, când economia autohtonă a fost puternic afectată de falimente și șomaj, impozitul pe venit a adus la vistieria statului 3,8% din PIB.

De asemenea, PSD dorește renunțarea de la 1 ianuarie 2018 a impozitului pe profit iar în locul acestuia să apară impozitul pe cifra de afaceri. Partidul condus de Călin Popescu Tăriceanu susține că se va situa în opoziție dacă PSD se gândește să treacă la o impozitare prograsive cu unul dintre praguri mai mare de 16%. Specialistul numărul unul în fiscalitate din cadrul ALDE, Varujan Vosganian, i-a cerut viitorului ministrul de Finanțe, Ionuț Mișa, să dea asigurări că nu plănuiește desființarea cotei unice de impozitare de 16% printr-o impozitare în trepte, dice care una dintre trepte să fie mai mare de 16%. Vosganian a spus că ALDE este de acord cu o impozitare de tipul 8-12-16 la sută, dar nu va accepta sub nicio formă o variantă de genul 8-16-30 la sută. Întrebat de Vosganian dacă are de gând să facă așa ceva, ministrul propus, Ionuț Mișa, a fost evaziv. Călin Popescu Tăriceanu a fost premier în momentul în care s-a introdus cota unică de 16%.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4563 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.