PSD se laudă că a depășit un plan de încasări ținut secret

Ministrul de Finanțe, Ionuț Mișa, a declarat că ANAF şi-a depăşit „planul” de încasări pe iulie, veniturile lunare fiind „cele mai mari din istorie”. Acest plan este ținut însă la secret, deși legea responsabilității fiscale asta stipulează. Singurele informații care parvin de la Finanțe sunt legate de realizări, cât s-a încasat, cât s-a cheltuit, iar săptămâna trecută ministerul condus de Mișa a dat cifre și despre deficitul din primele șase luni ale anului, în guvernarea PSD, de 6,3 miliarde lei, respectiv 0,77% din PIB. „Încasările încep să se simtă. Se re­cuperează un anu­mit nivel. Avem un deficit la şase luni. Luna iulie este luna cu cel mai mare plan din istoria ANAF. planul de încasări va fi realizat şi chiar depăşit. Nu se va utiliza niciun tertip pentru a nu se acorda TVA-ul stabilit la ram­bursare”, a declarat Mişa în cadrul unui inverviu TV. Anca Paliu Dragu, fost ministru de Finanțe în guvernarea tehnocrată a lui Dacian Cioloș, susține că Liviu Dragnea, șeful PSD, este dezinformat cu privire la evoluția veniturilor publice. „Dumnealui (Ionuț Mișa, n.r.) susţine la TV că încasările depăşesc programul. În primul rând, programul nu a fost făcut public, deşi legea responsabilităţii fiscale aşa cere. În al doilea rând, dacă ar fi să cred afirmaţia, mă întreb de ce au făcut un program de încasări cu venituri fiscale mai mici decât anul trecut, în totală discordantă cu creşterea economică prognozată şi cu cheltuielile publice? De exemplu, la 6 luni, încasările din impozitul pe profit sunt mai mici decât anul trecut cu 6,3%. La o creştere economică nominală de peste 7% (5,2% creşterea reală a PIB), impozitul pe profit ar trebui să înregistreze o creştere comparabilă cu a PIB-ului nominal. Încasări din TVA, accize, impozite pe proprietate… toate sunt sub nivelul din 2016. Reducerea de cota de TVA şi eliminarea supraaccizei nu pot justifica modificări procentuale negative. Iar dacă raportăm aceste încasări la PIB, situaţia este şi mai dificilă. Impozitul pe venit şi contribuţiile au crescut, că urmare a creşterii salariilor. Chiar şi aşa, veniturile fiscale totale sunt cu 1,1% mai mici decât în 2016. Este posibil că în următoarele șase luni să recuperăm aceste pierderi de venituri pubice? Cum? Şi dacă trendul încasărilor nu se îmbunătăţeşte? Probabil că investiţiile, deja mai mici cu 19% decât în 2016, vor fi în continuare tăiate”, spune fostul ministrul Dragu.

În primele șase luni ale anului, veniturile bugetului general consolidat de 117,2 miliarde lei, reprezentând 14,37% din PIB, au fost cu 8,2% mai mari, în termeni nominali, faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, susțin reprezentanții ministerului. Anul trecut, la șase luni s-au adunat venituri de 108,4 miliarde de lei, adică 14,23% din PIB. Rezultă o creștere de 0,14% în primele șase luni ale anului. Cheltuielile pentru investiții, care includ cheltuielile de capital, precum şi pe cele aferente programelor de dezvoltare finanţate din surse interne şi externe, au fost de 6,0 miliarde lei, respectiv 0,7% din PIB. În primele șase luni ale anului trecut, cheltuielile cu investițiile au fost de 11 miliarde de lei, adică 1,44% din PIB. Cheltuielile bugetului general consolidat, în sumă de 123,5 miliarde lei, au crescut în termeni nominali cu 10 % față de prima jumătate a anului trecut. Cheltuielile de personal au crescut cu 19,5% față de aceeași perioadă a anului precedent fiind determinate de majorările salariale acordate în a doua parte a anului 2016, respectiv aplicarea, începând cu luna august 2016, a prevederilor O.U.G. nr. 20/2016 pentru modificarea şi completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 57/2015 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice în anul 2016, prorogarea unor termene, precum şi unele măsuri fiscal-bugetare şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative, precum și de creșterile salariale acordate in 2017, respectiv creșterea cu 15 % a salariilor din sănătate și din de la 1 ianuarie 2017, a personalului plătit din fonduri publice din instituțiile şi autoritățile publice ale administrației publice locale care beneficiază de majorarea cu 20% începând cu 1 februarie 2017, majorarea salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată de la 1250 lei la 1450 lei din 1 februarie 2017 și majorarea cu 50% a salariului brut şi a sporurilor pentru personalul din instituțiile publice de spectacole sau concerte începând cu 1 februarie 2017.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4560 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.