PSD și pensia alimentară pentru Olguța

Dacă nu s-ar fi căsătorit cu, pe atunci, deputata PRM Lia Olguța Vasilescu, nu ar fi auzit prea multă lume despre Ovidiu Răzvan Wlassopol. El a reușit să se facă remarcat prin răspunsul „inteligent“ pe care l-a oferit la audierea Comisiei de buget, finanțe şi bănci a Parlamentului pentru a doua funcție în Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF). În înregistrarea video postată pe Facebook de deputatul USR Claudiu Năsui, se vede cum răspunde Wlassopol la o întrebare „la care ar trebui să răspundă ușor cineva care s-a ocupat de asta în ultimii ani“ și care va încasa un salariu de 13.800 euro lunar. „Nu cunosc“, a răspuns prim-vicepreședintele ASF, Ovidiu Wlassopol. Opinia publică este oripilată de maniera în care poziții-cheie în stat sunt date pe oportunism, și nu pe profesionalism.

În loc de răspunsuri, la Comisia de buget, finanțe și bănci a Parlamentului, candidatul pentru funcția de prim-vicepreședinte al ASF Ovidiu Wlassopol a primit o porție de cunoștințe de specia­litate. „Dacă aţi lucrat în supravegherea asigurărilor şi reasigurărilor, v-aş ruga să ne spuneţi care sunt diferenţele principale între RBNS şi IBNR“, i-a cerut deputatul Claudiu Năsui lui Ovidiu Wlassopol. Acesta a răspuns: „Nu cunosc“. „Sunt cele două rezerve pe care orice companie de asigurări trebuie să le țină și ASF-ul trebuie să fie atent ca ele să fie corect constituite, ca să nu se mai repete cazuri de tipul Astra, sau alte companii de asigurări, Carpatica, adevărate scheme piramidale“, a explicat Năsui în Comisia de buget, finanțe și bănci. Ovidiu Răzvan Wlassopol a fost consilier la Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM) şi consilier al vicepreşedintelui ASF Mircea Ursache, dar nu s-a lipit de el meseria.

Cine este personajul

Ovidiu Răzvan Wlassopol s-a născut în București pe data de 1 iunie 1977. Potrivit singurului CV personal publicat în 2004, cel care avea să se însoare cu deputata PRM la acea vreme Lia Olguța Vasilescu a absolvit Facultatea de Comunicare și Relații Publice „David Ogilvy“ din cadrul SNSPA în 2004, deci la 27 de ani, și a continuat cu Facultatea de Drept din Craiova. Activitatea profesională și-a început-o la 20 de ani, adică în 1997, ca redactor la Jurnalul Național. Un an mai târziu, în 1998, Wlassopol a lucrat la Libertatea, iar între 2000 și 2003, la secția de știri a postului de televiziune PRO TV. După căsătoria cu Olguța, junele a fost plasat în zona administrării de firme private. Ascensiunea politică a doamnei a însemnat pentru Ovidiu obținerea de joburi bine plătite la stat. Abilitățile cu care se laudă Wlassopol sunt: permisul de conducere categoria B și „cunoștințele PC Word Excel și Corel“.

Banala poveste de dragoste

Ovidiu era reporter Pro TV în anul 2000 și căuta picanterii în Parlament cu care să-și delecteze telespectatorii. În acea vreme, Irina Loghin și Ion Dolănescu, colegi de partid ai Olguței Vasilescu, făceau deliciul presei când îl certau pe cetățeanul RASDAQ. „La inceput, nu am avut o relație foarte bună. L-am evitat“, povestea Olguța despre începutul legăturii ei cu Ovidiu. Mai târziu, „o prietenă comună“ le-a făcut „lipeala“, cei doi s-au împrietenit, au devenit un cuplu și au decis chiar să se căsătorească, iar ea își amintea că atitudinea lui Ovidiu a cucerit-o. El avea 26 de ani, ea 28 de ani. Numele grecesc al soțului nu dădea bine în fața liderului naționalist al PRM, era chiar „o problemă“, motiv pentru care Olguța și-a păstrat numele. Familia Olguței Vasilescu vine din Cadrilater, de unde a fost expulzată în 1940. Ea a vrut să ducă mai departe numele de familie. Pe cei doi îndrăgostiți îi unea și pasiunea pentru presă, abandonată ulterior din cauza disconfortului financiar, dar și pentru cele 20 de procese ale Olguței, care a fost jurnalistă la Cuvânt liber din Craiova. Mai importante însă decât activitatea monotonă a Camerei Deputaților, unde făcea doar act de prezență, erau problemele legate de nuntă. Inițial, se vorbea despre o nuntă restrânsă, apoi despre 400 de invitați și vreo 20 de propuneri de nași. Se vorbea despre colegii ei de partid Mitică Dragomir și de Dumitru Puzdrea. Recent, mai exact, după divorțul din 2016, Olguța Vasilescu declara public că Wlassopol a fost forțat să-și dea demisia de la postul TV pentru care lucra, când ea a anunțat că se vor căsători.

Încep necazurile și primele pile

„O singură dată am făcut greșeala să vorbesc public despre soțul meu, și asta, în momentul în care am anunțat, prin intermediul unui ziar, că ne căsătorim. Titlul era ceva de genul «O deputată PRM se căsătorește cu un reporter PRO TV»“, relata Olguța Vasilescu. Ovidiu nu a vrut să demisioneze, dar a fost tras pe linie moartă. Tânăra soție ar fi vrut ca toate asociațiile care apără libertatea presei să-i sară în ajutor și să demaște abuzul, dar a fost refuzată. După căsătorie, spune ea pe blogul personal, Ovidiu s-a angajat la Comisia Națională a Valorilor Mobiliare (CNVM), „într-o vreme în care PRM-ul nu putea angaja ­nicio femeie de serviciu“. Este greu de crezut că fără influența ei un absolvent de studii în comunicare se putea angaja la CNVM, într-o poziție care nu avea nimic în comun cu comunicarea. El a fost consilierul lui Mircea Ursache, iar în această calitate nu are niciun CV publicat și ultima declarație de avere completată este din iunie 2008. „La 10 ani distanță, suntem din nou în centrul unui scandal: cum a fost angajat la ASF soțul primarului Craiovei? Și, deși purtătorul de cuvânt ASF explica faptul că au fost preluați toți angajații CNVM, unii fac spume la gură, precum foștii lui șefi de la Pro, acum câțiva ani“, comentează Olguța pe blogul personal. Ea insinuează că nu a avut nicio contribuție la numirea lui Ovidiu Wlassopol din partea PSD pentru această funcție. Robert Ştefan este primul copil al senatoarei PSD Lia Olguţa Vasilescu şi al soţului ei Ovidiu Wlassopol. Micuţul a venit pe lume pe 27 decembrie 2009. După 14 ani de căsnicie, în 2016, cei doi au divorțat, în jurul cauzelor păstrându-se o mare discreție. Copilul poartă numele de familie al mamei, Ovidiu declarând că e mai bine așa. Potrivit declarației de avere, Olguța spune că primește o pensie alimentară de 84 lei, apoi în același document scrie că încasează 1.000 lei pe lună. În plus, Ovidiu Wlassopol a plecat și cu miile de metri pătrați de terenuri moștenite, care nu mai apar în declarația de avere a Olguței. Despre averea lui acestuia, unii spun că ar fi putred de bogat, pentru că a moștenit în Brașov peste 6.000 de hectare. Dar nimeni nu știe dacă valorifică terenurile într-un fel sau altul. Olguța Vasilescu este de mulți ani în politică, iar despre familia ei a vorbit de foarte puține ori.

Cum vor crește veniturile Olguței

În calitate de prim-vicepreședinte ASF, Ovidiu Wlassopol va încasa un salariu uriaș. Anul trecut, un prim-vicepreşedinte al ASF a încasat 735.040 lei, echivalentul unui venit lunar de 61.250 lei (13.800 euro). Ovidiu Wlassopol va ocupa poziția deținută anterior de Cornel Coca Constantinescu, avizat în luna mai 2017 pentru o poziție inferioară în ASF, respectiv cea de vicepreședinte. Funcția de vicepreședinte ASF pe sectorul asigurări – reasigurări era liberă din luna octombrie 2016, în urma demisiei lui Marius Vorniceanu. Ovidiu Wlassopol a fost propunerea PSD pentru funcția de prim-vicepreședinte al ASF. El a fost deja validat recent pentru această funcție, după ce a primit 338 de voturi „pentru“ şi 21 „împotrivă“. Audierea a fost un simulacru, iar pe site-ul Camerei Deputaților nu există nicio înregistrare cu răspunsurile date de fostul soț al Olguței Vasilescu, punctează deputatul USR Claudiu Năsui.

Potrivit legii, după divorț, mama copilului încasează o pensie alimentară de cel puțin un sfert din veniturile încasate de tată. În cazul Olguței, este vorba despre cel puțin 3.450 euro lunar. Dacă Ovidiu nu-i va oferi benevol minorului peste 15.000 lei pe lună, Olguța le poate lesne obține în instanță. Este de înțeles că actualul ministru al Muncii este direct interesat de „bunăstarea“ fostului soț.

Un soț bogat

Într-o declarație de avere din iunie 2008, pe vremea când Ovidiu Wlassopol era consilier la CNVM, apar 13 terenuri moștenite în localitatea Moeciu, cu o valoare impozabilă de 400 de lei. El deținea împreună cu soția un apartament cumpărat în 2003 și un sfert dintr-un alt apartament moștenit. În 2007, Wlassopol și-a cumpărat în leasing un automobil Fiat Linea. Valoarea bijuteriilor deținute de Olguța a fost de 8.000 de euro, iar cele deținute de el nu depășeau 5.000 de euro. Conturile de economii ale lui Ovidiu Wlassopol, deschise în 2008, erau de 21.026 de lei, iar un cont curent, deschis în același an, era de 10.000 de dolari. Salariul încasat pentru funcția de consilier la CNVM în 2007 a fost de 84.536 de lei, în vreme ce Olguța câștigase ca deputat 63.606 lei.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Gabriela Dinescu 208 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.