PSD, UNPR, Grupul Tăriceanu, PC şi UDMR şi-au luat Parlamentul înapoi

În plenul comun s-a votat proiectul pensiilor parlamentare speciale. Valeriu Zgonea şi C.P.Tăriceanu nu s-au flat în prezidiu. Argumente incredibile prezentate în plenul comun.

Majoritarii au votat pensiile speciale parlamentare

Cu 303 voturi „pentru” (PSD, UNPR, Grup Tăriceanu, PC, UDMR şi minorităţi) şi 124 voturi „contra” (PNL şi câţiva independenţi), proiectul pensiilor parlamentare speciale a fost votat în plenul comun al celor două Camere ale Parlamentului. De menţionat că nici preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, şi nici Valeriu Zgonea, preşedintele Camerei Deputaţilor, nu s-a aflat la conducerea şedinţei de plen.

Majoritarii au refuzat scoaterea „pensiilor” de pe ordinea de zi

În debutul şedinţei, liderul deputaţilor PNL, Ludovic Orban, a cerut scoaterea de pe ordinea de zi a proiectului şi retrimiterea la comisia de specialitate. Orban a prezentat mai multe argumente, dintre care două esenţiale, absenţa punctului de vedere al guvernului şi absenţa sursei de finanţare. Deputatul PSD Bogdan Niculescu-Duvăz (din partea comisiei de specialitate) a venit cu replica: „Conform regulamentelor, dacă punctul de vedere al guvernului nu ajunge în timp util, un proiect de lege intră în dezbatere şi fără acesta. Sursa de finanţare apare în expunerea de motive: bugetul de stat de unde banii se transferă la bugetele Senatului şi Camerei Deputaţilor”. De regulă, când a fost vorba de proiecte ale opoziţiei, şi nu exista punctul de vedere al guvernului, sau se făcea referire la bugetul de stat ca sursa de finanţare, majoritarii respingeau respectivele proiecte.

Cetăţenii şi-au luat ţara înapoi, acum ne luăm Parlamentul înapoi

Dezbaterile din plen au fost extrem de aprinse. Cei mai vehemenţi au fost Anghel Stanciu din zona Puterii şi Ludovic Orban din zona Opoziţiei.

Anghel Stanciu (deputat PSD)

Am să plec de la o declaraţie rostită aici în Parlament, pe 9 februarie de preşedintele Klaus Iohannis. «Îmi doresc un Parlament puternic. Dar pentru o transformare profundă de sistem va trebui să renunţăm la câteva practici. În primul rând, să renunţăm la populism şi la electoralism. Ce înţeleg prin populism? Să propui măsuri care afectează arhitectura statului şi instituţiilor fără argumente, doar pentru a atrage voturi», a spus preşedintele. Deci să renunţăm la populism. În programul de guvernare al USL s-a spus «dreptate până la capăt». Acest program este continuat acum de către actuala coaliţie aflată la guvernare. Da, trebuie dreptate până la capăt. Parlamentarii trebuie să nu mai fie discriminaţi în raport cu parlamentarii din alte ţări, parlamentarii trebuie să beneficieze şi ei pensii de servicii ca şi alte categorii sociale. Acum pe 16 iunie, tovarăşi, a venit rândul să luăm noi Parlamentul înapoi”.

Ludovic Orban (deputat PNL)

Mă mir ca în Parlamentul României se dezbate un astfel de proiect. Nu am văzut în programul niciunui candidat uninominal aşa ceva. Nu aţi spus aşa ceva cetăţenilor. Veţi duce şi mai joc cota de încredere a Parlamentului.. Un parlament fără credibilitate nu mai este un parlament puternic. Fără un parlament puternic puneţi în pericol democraţia.Noi nu trebuie să votăm legi pentru noi. Mergeţi în colegiile dvs şi întrebaţi 100 de cetăţeni dacă sunt de acord cu măsurile dvs. Garantez că peste 90% vor spune nu”.

Majoritarii au respins votul nominal

PNL a propus „pentru ca votul să fie asumat şi pentru ca toţi cetăţenii să ştie” vot nominal. Adică, la strigarea apelului, fiecare parlamentar anunţa cu glas tare „da” sau „nu”. Cu 318 voturi „contra” (au fost 116 „pentru”) s-a respins cererea PNL pentru un vot transparent.

PNL caută „hibe” constituţionale

„În prima şedinţă a conducerii PNL, împreună cu juriştii noştri, vom încerca să găsim probleme de ordin constituţional la acest proiect. La prima vedere suntem sceptici, dar vom lua toate articolele şi le vom analiza din toate unghiurile, poate vom găsi ceva. Din punctul nostru de vedere, pensiile parlamentare nu constituiau în niciun caz o prioritate. Regret că nu s-a aprobat votul nominal la vedere. Toată lumea ar fi aflat cum a votat fiecare senator şi fiecare deputat. PNL a votat clar împotrivă, conform deciziilor luate în forurile de conducere ale partidului”, a declarat Alina Gorghiu, copreşedinte al PNL. Reamintim, votul a fost deschis, prin ridicarea mâinii.

O singură înfrângere pentru coaliţia aflată la guvernare

Nu toate obiectivele reprezentanţilor partidelor aflate la guvernare au fost totuşi atinse în plenul comun de marţi. Astfel, decapitarea conducerii TVR nu a fost posibilă. Şedinţa comună a comisiilor de cultură nu s-a putut ţine din cauza boicotului PNL şi UDMR, boicot care a avut drept rezultat neînregistrarea cvorumului de şedinţă. Astfel, în plen nu au ajuns rapoartele de activitate ale TVR pe anii 2013 şi 2014 şi, (cu părere de rău) preşedintele de şedinţă, senatorul PSD, Mircea Chelaru a anunţat că de pe ordinea de zi au fost eliminate punctele referitoare la dezbaterea şi votarea celor două rapoarte. Este pentru a treia oară când PNL şi UDMR reuşesc să blocheze tentativa PSD de a schimba conducerea TVR şi de a instala un direct interimar din zona social-democrată.

Cine sunt semnatarii legii şi cine s-a retras

Un număr de 228 de senatori şi deputaţi se regăsesc printre semnatarii susţinători ai legii. Iniţial, şi 24 de senatori şi deputaţi PNL s-au aflat printre semnatari. În urma unui scandal monstru din interiorul partidului, pe 22 aprilie 2015, cei 24 şi-au retras oficial semnăturile, depunând înscrisuri în acest sens la birourile permanente ale celor două Camere.

Traseul proiectului de lege poate fi accesat aici.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Lucian Gheorghiu 3052 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.