PSD, vot pentru noul Guvern

Liderul PSD Liviu Dragnea a anunțat duminică seara, după ședința Comitetului Național Executiv al partidului, că social-democraţii au decis să recomande parlamentarilor săi să voteze Guvernul condus de Dacian Cioloş în Parlament, dacă miniştrii săi vor avea o prestaţie bună la audierile din comisii, urmând ca apoi sprjinul să fie acordat doar „punctual”. La votul din Comitetul Executiv, 68 de lideri PSD s-au exprimat în favoarea susţinerii Guvernului Cioloș, fiind înregistrate doar două abţineri şi un vot împotrivă.

Liderul PSD a precizat că această decizie se aplică doar pentru votul din Parlament pentru învestirea Guvernului, în funcţie de prestaţia miniştrilor din timpul audierilor.

„CExN recomandă grupurilor parlamentare ale PSD, în condițiile în care mâine și poimâine miniștrii desemnați vor avea o prestație bună în comisii și vor demonstra că sunt oamenii potriviți la locurile potrivite, să voteze pentru învestirea acestui Guvern. În ce privește susținerea ulterioară a Guvernului, PSD își rezervă dreptul de a monitoriza activitatea fiecărui ministru și minister în parte, precum și activitatea Guvernului în ansamblu, pentru a ne asigura că valorile, principiile, măsurile, angajamentele pe care noi le-am luat în ultimii ani vor fi respectate și de viitorul Guvern. Orice derapaj de la angajamentele prezentate în programul de guvernare și de la angajamentele prezentate în cadrul discuțiilor de azi va fi sancționat foarte serios de către PSD. Practic, putem discuta despre sprijin punctual în cazul fiecărui proiect de lege sau act normativ cu care se va veni în Parlament”, a afirmat Dragnea, la Parlament, după ședința CExN al PSD.

Pe de altă parte, Dragnea a caracterizat, duminică, echipa de miniștri propusă de premierul desemnat Dacian Cioloș drept „rezonabilă”.

„Cred că un cuvânt corect ar fi (…) rezonabilă. E o echipă de miniștri despre care nu pot spune multe lucruri. Pe unii dintre ei îi cunosc personal, despre unii știu activitatea pe care au desfășurat-o, despre unii nu știu, dar noi plecăm de la o atitudine de bună credință și de la ideea că Dacian Cioloș și-a format o echipă din oamenii în care are încredere atât în ceea ce privește caracterul lor, integritatea, cât și priceperea. (Evit să mă pronunț despre un ministru sau altul — cu excepția lui Vasile Dâncu, cu care eu am lucrat mai mult timp, — dacă vor fi buni sau nu. Timpul ne va dovedi. Ne prezervăm dreptul de a monitoriza permanent activitatea fiecărui ministru pentru că Guvernul Cioloș e într-o situație și ușoară și grea în același timp, paradoxal„, a spus Dragnea.

Nominalizarea lui Vasile Dâncu pentru funcțiile de vicepremier și ministru al Dezvoltării Regionale și Administrației Publice reprezintă un lucru bun, a precizat liderul PSD răspunzând unei întrebări.

„PSD nu a făcut nicio propunere domnului Dacian Cioloș, nici de ministru și nici pentru altă funcție administrativă, la nivel central sau local. În schimb, pentru noi, nominalizarea domnului Vasile Dâncu ca vicepremier și ministru al Dezvoltării Regionale și Administrației Publice este un lucru bun, care ne dă încredere că pe acea zonă de activitate destul de vastă programele începute până acum vor continua într-un mod cinstit și corect, fără să aibă influență politică și fără ca cineva să încerce să blocheze dezvoltarea”, a declarat, duminică, Liviu Dragnea, răspunzând unei întrebări pe această temă.

Întrebat în ce măsură a fost influențat votul Comitetului Executiv Național al PSD pentru susținerea Cabinetului Cioloș de faptul că printre cei propuși se află Vasile Dâncu, Dragnea a spus că nu crede că acest lucru a contat mult.

„Cred că nu a contat mult. Și eu am fost foarte curios, pentru că nu s-a vorbit de Vasile Dâncu decât în trecere. Este un lucru bun pentru noi, pentru că ne dă încredere că programele de dezvoltare locală vor fi gestionate în continuare corect, așa cum au fost gestionate și până acum. Dar nu prezența sau neprezența lui Vasile Dâncu ne-ar fi influențat determinant votul într-un fel sau altul”, a precizat Dragnea.

Pentru Guvernul Cioloș și-au anunțat sprijinul la votul de învestitură și PNL, UNPR, UDMR și partidul lui Traian Băsescu, astfel că noul Executiv ar putea fi învestit cu un vot covârșitor în Parlament.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Alexandru Visan 3297 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.