PSD vrea liber la traseismul aleșilor locali

Președintele executiv al PSD, vicepremierul Liviu Dragnea, vrea adoptarea unui act normativ prin care primarii să poată migra de la un partid la altul fără să-și piardă mandatul, lucru pe care în prezent nu îl pot face.

Dragnea a declarat, vineri, la Suceava, că propune ca pentru o perioadă de două săptămâni să existe posibilitatea ca aleşii locali să îşi aleagă partidul fără să îşi mai piardă mandatul.

”Devine din ce în ce mai pregnantă o situaţie. Începe să se instaleze o oarecare instabilitate în administraţia locală generată de apariţia unor partide – PMP, PLR (partidul lui Tăriceanu – nr.), ruperea USL, apariţia ACL şi au început din ce în ce mai mulţi primari să îşi exprime public susţinerea pentru un partid, altul decât pe listele căruia au candidat. Au început să fie probleme în majorităţile consiliilor locale şi judeţene”, și-a justificat Dragnea propunerea.

”În acest context eu mă gândesc serios dacă nu cumva, în perioada imediat următoare, pentru că a început să devină o situaţie care trebuie rezolvată urgent, nu ar trebui să luăm modelul din 2006 şi să adoptăm un act normativ prin care să se stabilească o perioadă de două săptămâni în care toţi aleşii locali să poată opta în care partid să activeze”, a mai spus Liviu Dragnea.

Un astfel de act normativ ar avantaja PSD, partidul lui Tăriceanu și partidul Elenei Udrea, care au racolat până acum parlamentari de la PNL și PDL. Astfel, odată un astfel de act normativ adoptat, cele trei partide vor putea racola și primari nu doar parlamentari. În prezent, aleșii locali care renunță la partidul din care fac parte pentru oricare alt partid își pierd mandatul.

Năstase dă idei PSD

Vicepremierul a mai declarat, vineri, la Suceava, la o zi după afirmația lui Adrian Năstase privind organizarea de alegeri anticipate, că organizarea de alegeri parlamentare anticipate, anul viitor, nu este oportună, însă trebuie schimbată actuala lege electorală.

Potrivit lui Dragnea, actuala lege electorală ”este o prostie”. ”Suntem 588 de parlamentari. Cu parlamentari care au ajuns în Parlament datorită calculatorului, datorită unui sistem incorect. Oamenii sunt nemulțumiți că votează ceva și văd în Parlament altceva. Oricum, actuala lege trebuie să dispară”, a spus Dragnea.

Președintele executiv al PSD spune că în opinia lui sunt două opțiuni: votul pe liste sau votul uninominal pur. ”Fiecare dintre variante are și avantaje și dezavantaje. Cred că trebuie să avem o dezbatere serioasă, fără patimă, cu privirea spre viitor și să ne lămurim cam ce vrem cu scena politică. Vrem să avem în continuare o scenă politică bulversată, amestecată, cu partide balama care să influențeze formarea majorităților sau să ne uităm, dacă vrem ca în America sau, în general în societățile anglo-saxone, unde încet-încet scena politică se limpezește între stânga și dreapta, ma rog, între două partide importante, și nu se fac majorități care depind de două, trei sau patru partide”, a mai spus Dragnea.

Fostul premier Adrian Năstase a declarat joi, la ieșirea din Penitenciarul Jilava, că ar fi nevoie peste un an de alegeri parlamentare anticipate, care să construiască un Parlament solid. El a adăugat că ar fi nevoie de o schimbare a legii electorale și de revenirea la alegerile pe listă.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Ioana Radu 8515 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.