PSD vrea să introducă un impozit specific statelor cu cote progresive mari

Ministerul Finanţelor a început din această săptămână discuţii cu reprezentanţii mediului de afaceri şi cei ai consultanţilor fiscali pe marginea schimbărilor Codului Fiscal în sensul introducerii unui concept nou în legislaţia noastră fiscală şi anume „impozitului pe gospodărie”. Acesta este specific statelor care au cote progresive mari, de peste 40%, aşa cum a avut România până în urmă cu trei ani. Impozitul pe gospodărie permite aşezarea sarcinii fiscale în mod just între soţi, atunci când unul din soţi nu câştigă sau câştigă semnificativ sub pragul de la care se aplică cota maximă de impozit, susţine consultantul fiscal Gabriel Biriş.

Dacă impozitul este 40% pentru veniturile ce depăşesc 100.000/an, unul din soţi nu câştigă nimic, atunci impozitul pe gospodărie ar însemna că familia plăteşte 40% pentru ce depăşeşte 200.000, ceea ce ar reduce sarcina fiscală. Atunci când există o singură cotă, nu mai contează. Chiar şi dacă ar fi două cote (0% pentru venituri până în 2.000 de lei, 10% pentru ce depăşeşte), impozitul pe gospodărie nu ar ajuta mai deloc iar costurile administrative ar fi deloc de neglijat.

Punerea în discuţie a acestui noi concept apare în contextul în care tot mai multe instituţii, precum FMI, Consilul Fiscal şi BNR, atrag atenţia că este posibil să intrăm pe deficit excesiv ca urmare a programului de guvernare. Astfel, cheltuielile cu salariile, pensiile, ajutoarele sociale etc. pot fi compensate în parte de renunţarea la cota unică şi la reintroducerea cotelor progresive mari. Asta în condiţiile în care în ultimii ani, impozitul pe venit a fost cel mai stabil şi predictibil.

„Începând cu 2018, odată cu introducerea impozitului diferenţiat pe venitul global (IVG), de 0%, respectiv 10%, anual, pentru fiecare gospodărie din România se va completa o declaraţie de venit global de către consultanţii fiscali, în numele membrilor acelei gospodării. Această declaraţie de IVG va avea ca bază de plecare declaraţia de patrimoniu, care se va depune o singură dată, în acelaşi condiţii precum declaraţia de venit global. Arondarea populaţiei la consultanţii fiscali precum şi funcţionarea acestora se va face prin Hotărâre de Guvern în urma dezbaterilor publice. Pe lângă rolul de a completa şi depune declaraţiile de mai sus, consultantul fiscal va prelua şi sarcina de a plăti toate taxele şi impozitele datorate de către persoanele fizice aflate în portofoliu sau, către administraţiile şi instituţiile publice centrale şi locale. Această măsură va duce la eliminarea ghişeelor pentru persoane fizice din ţară, din cadrul tuturor instituţiilor publice din România. Selectarea şi pregătirea celor care doresc să devină coonsultanti fiscali se va face etapizat, până cel tîrziu la 1 decembrie 2018, atunci când pe modelul din SUA, fiecare român va beneficia de suportul unui astfel de consultant”, se stipulează în programul de guvernare al PSD.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4562 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.