×
×
Noi
Citite
Recomandate
Ultima oră
Actualizat acum 6 minute
24 Ore
7 Zile
30 Zile
Data
Miercuri, 20 septembrie 2017, 17:31
EUR (€)
-0.0001 ↘
4.5989 RON
USD ($)
-0.0098 ↘
3.8275 RON
• • •
Propunere a judecătorilor vizând serviciile secrete:
Pușcărie până la 10 ani pentru racolarea magistraților

Uniunea Națională a Judecătorilor din România (UNJR) a propus CSM, pe 13 septembrie, completarea proiectului de modificare a Legii privind statutul judecătorilor și procurorilor cu includerea unei noi infracțiuni și pedepse pentru angajații serviciilor secrete care încearcă să racoleze magistrați.

UNJR vrea ca racolarea sau tentativa de racolare a magistraților de către servicii să fie pedepsită cu închisoare de la 5 la 10 ani. De asemenea, UNJR a propus ca și comisiile parlamentare de control a serviciilor să poată verifica dacă acestea au acoperiți în justiție sau nu.

Textul propus de UNJR este următorul: “Serviciilor de informații le este interzis să racoleze persoanele prevăzute de aliniatul 1 ca lucrători operativi, inclusiv acoperiți, informatori sau colaboratori ai serviciilor de informații. Încălcarea acestei interdicții este infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 5 la 10 ani.”

UNJR menționează într-un comunicat că pedeapsa aplicată lucrătorilor serviciilor de informații vine ca și completare la interdicția care deja îi privește pe magistrați și personalul auxiliar, cărora le este interzis să fie lucrători operativi ai serviciilor de informații.

Astfel, art. 7 alin. 1 din Legea 303/2004 prevede: “Judecătorii, procurorii, magistrații-asistenți, personalul de specialitate juridică asimilat acestora și personalul auxiliar de specialitate al instanțelor judecătorești și parchetelor nu pot fi lucrători operativi, inclusiv acoperiți, informatori sau colaboratori ai serviciilor de informații”.

UNJR a mai propus ca, “în cazul în care infractiunea [de racolare a unui judecător, procuror sau personal auxiliar] este comisă de un ofițer cu funcții de conducere sau la instigarea acestuia, limitele pedepsei pentru acesta se majorează cu jumătate“.

De asemenea, “tentativa [de racolarea a unui magistrat] se pedepsește“.

Dat fiind că serviciile de informații sunt structuri piramidale, fapta superiorului la instigarea căruia se racolează sau încearcă să se recoleze un magistrat este mai gravă ca și cea a lucrătorului din serviciu, motiv pentru care trebuie pedepsită pe măsură, explică judecătorii.

Art. 7 alin. 2 din Legea 303/2004, în forma modificată de ministrul justiției, prevede că “Persoanele prevazute la alin. (1) completează anual o declarație olografă pe propria răspundere din care să rezulte că nu au fost și nu sunt sunt lucrători operativi, inclusiv acoperiți, informatori sau colaboratori ai serviciilor de informații. Declarațiile se depun și se arhivează la compartimentul de resurse umane.”

UNJR a propus, în plus, ca “verificarea veridicității datelor din declarațiile prevăzute la alin. 2 se face de către CSAT și Comisiile din Parlament de control a serviciilor, anual, din oficiu, sau ori de câte ori aceste autorități sunt sesizate de Ministerul Justiției, Consiliul Superior al Magistraturii, instanțele de judecată sau judecătorul sau procurorul vizat. Serviciile de informații sunt obligate să pună la dispoziția comisiei toate datele, informațiile sau documentele necesare în acest sens.”

Uniunea mai menționează că este de acord cu o parte din propunerile de modificare a legilor justitiei făcute de ministrul justiției Tudorel Toader, precizând că există însă și propuneri care vor avea efecte contrare celor dorite, motiv pentru care oferă soluții alternative sau de îmbunătățire a acestora.

“Vechea reglementare, care impunea interdicții de partea magistraților de a nu fi acoperiți, nu impunea însă nici o pedeapsă pentru cei din servicii care racolau sau încercau racolarea și nici nu oferea mijloace efective de control, făcându-o pur formală, lucru dovedit de faptul ca de doi ani situația verificării acoperiților din justiție nu este clarificată“, a spus judecătoarea Dana Gîrbovan, președintele UNJR.

“UNJR consideră că legile justiției necesită o aducere la zi, motiv pentru care este important să discutăm deschis despre problemele și provocările din justiție, iar prin efort comun să găsim cele mai bune soluții legislative pentru a le rezolva“, a concluzionat Dana Gîrbovan.

Uniunea va continua să prezinte în zilele următoare și alte modificări pe care le-a propus la modificarea legilor justitiei, se mai arată în comunicatul citat.

Ioana RaduPublicat Joi, 14 septembrie 2017
2255
 | 9
 | 19
+Adaugă
Comentarii
2000
Trimite
parere
+3
Constitutia a fost grav calcata in picioare....deci avem infractori in libertate.
Publicat Joi, 14 septembrie 2017
+Răspunde
magic
+6
sustin acest demers
Publicat Joi, 14 septembrie 2017
+Răspunde
marcu
+1
Eheii, bre oameni buni, deși propunerea UNJR este buna , este incompleta atâta vreme cât nu prevede ce se va întâmpla cu persoanele prevăzute la art. 7 alin. 1 din Legea 303/2004 care ne spune ca: “Judecătorii, procurorii, magistrații-asistenți, personalul de specialitate juridică asimilat acestora și personalul auxiliar de specialitate al instanțelor judecătorești și parchetelor nu pot fi lucrători operativi, inclusiv acoperiți, informatori sau colaboratori ai serviciilor de informații”, dacă aceste persoane sunt deja în situația prevăzută în acest articol ,incalcandu-l chiar acum. Ăstia reprezinta putregaiul care trebuie eliminat imediat ,fără întârziere ,din funcțiile pe care le dețin ,indiferent care sunt aceste funcții. Acesta ar trebui sa fie primul pas, pt ca deja persoanele in cauza au încălcat legile în vigoare în acest moment. Abia apoi ar trebui sa ne ocupam de viitor. În plus pedepsele primite de cei ce recrutează dar si de cei ce se lasa recrutați, nu trebuie sa aibă termen de prescripție. Altfel toți criminalii în roba ,care au făcut dosare la comanda ,au dat sentinte la comanda cu încălcarea prevederilor articolului de mai sus, vor continua sa facă ilegalități. In aceste conditii, pe termen scurt și mediu ,propunerea UNJR,devenita lege ,nu va avea niciun efect, dacă nu vor fi deindata scoși din sistem toti cei ce deja au inalcat legea. Persoanele din serviciile secrete care, la rândul lor au încălcat deja Constituția și legea ar trebui deindata eliminate din sistem. Măcar ăsta sa le fie pedeapsa ,dacă pana acum nu exista una! Visăm taica, visăm!?
Publicat Joi, 14 septembrie 2017
+Răspunde
moser
+5
..le este interzis ..asta gluma ..curios is cine va reclama ca s a facut incercare sa l racordeze ..pai nu va inchipuitimn ca asta i idealul a 99% din cei mentionati ...sa intre sub umbrela ..serviciilor..pai uite cum serviciiler ne au facut sa credem ca stem cu un om la inaintare si de fapt el (ei este/ sunt niste marionete ..Doasmne no ..na ca anulez apelu vatre providenta ..si asta a uitat romana..
Publicat Joi, 14 septembrie 2017
+Răspunde
alegator
+2
legea lustratiei ART. 1) toate institutiile sa excluda la cerere pana la 1 oct. 2017 acoperitii, colaboratorii, informatorii ART. 2 cei ce nu vor renunta de buna voie pana la 1 oct. 2017 sa fie cercetati, anchetati cu privire la activitatea lor si pasibili de condamnari de la 10 la 20 de ani fara drept de gratiere si amistie, exclusi pe viata din institutiile publice
Publicat Joi, 14 septembrie 2017
+Răspunde
Crocodilul
-4
Doar 10 ani????????????? Bataie de joc. Daca nu mai sunt locuri in puscarii atunci trebuie vorbit cu Rusia sa ii transferam la munca silnica in Siberia. Undeva spre cercul polar. Avem si propagandisti socialisti care ar trebui transferati acolo.
Publicat Joi, 14 septembrie 2017
+Răspunde
Santa Klaus
-3
Ei na, Nu zau,.. Si cine crede ? Doar nu tot magistratii dau verdictul ? Or fi nebuni sa se bage singuri la parnaie ?
Publicat Joi, 14 septembrie 2017
+Răspunde
Nu-i suficient
+11
Sa se faca publice toate numele judecatorilor acoperiti! Dar si cele ale procurorilor, avocatilor si grefierilor! Toti cei nedreptatiti in procesele la care au participat acesti indivizi sa aiba dreptul sa ceara rejudecarea proceselor! Ganditi-va doar cate mii de hecare au fost retrocedate de acesti acoperiti! Reducerea drastica a bugetelor serviciilor pentru a nu mai avea bani sa plateasca acoperiti in justitie, presa, guvern, parlament, firme private! Pentru grave prejudicii aduse justitiei, pentru incalcarea constitutiei si legilor romanesti, pentru punerea in slujba unor servicii secrete straine, toti agentii trebuie sa-si dea demisia. Trebuie un reset general. Sa se angajezealti agenti noi, cu salarii motivante, care sa lucreze in limitele legale doar pentru interesele Romaniei.
Publicat Joi, 14 septembrie 2017
+Răspunde
ARACHEUS
+1
Cam peste 65% dintre judecatorii din România din cei care au fost promvati pe posturi pe baza de concurs fara INM mai întâi sunt sine cure informatorii angazati sub juramânt în structurile serviciilor secrete din România. Initiativa este buna daca acestia ar fi expulzati din sistem si apoi arestati. S-ar efectua o epurare, adica igenizare sau mai bine zis deratizare. si ar ramâne în procentaj restul de sobolani pe post de judecatori. Magistratii sunt alaturi de serviciile secrete (ofiterii operativi) sobolanii care se fofileaza în subteranele puterii. Sunt ei care erodeaza osatura statului de drept si preeminentei dretului si respectul drepturilor fundamentale ale omului si a libertatilor sale. Nici un privilegiu nu se înfaptuia fara contributia decisiva a S.R.I. în ceea ce priveste statutul magistratilor, pensile speciale, sporuri, avansuri si impunitatea pentru toate mizerile lor. Asa ca lasati-o mai moale cu servicile secrete care v-au promovat ca magistrati; România este o feuda careia si se spune câmpul tactic însasi al clanurilor mafiote etatizate în privilegii si posesori de autoritate si putere, feuda lor nu poate sa fie detronata de legi si propozitii din acestea anarhice...
Publicat Joi, 14 septembrie 2017
+Răspunde
VASILE BLEAGA
0
PUSCARIE 10 ANI-- CORECT,SA FIE PRIMIT 1SI CINEVA MAI JUDECA O VREME?!?!
Publicat Joi, 14 septembrie 2017
+Răspunde
Centrul Atenţiei
alarm off
Dosar Cotidianul
4 articole/ Actualizat Duminică, 17 septembrie 2017
alarm off
Mostra de la Veneţia
7 articole/ Actualizat Duminică, 10 septembrie 2017
alarm off
Cotidianul cititorilor
19 articole/ Actualizat acum 3 ore şi 33 minute
Ioan Buduca

După ce au apărut ziarele, a fost posibilă manipularea în masă, prin propagandă ideologică. După ce au apărut televiziunile, propaganda prin ideologie s-a transformat în propagandă de tip publicitar.

Ioan BuducaPublicat acum 21 ore şi 48 minute