Putere şi contracte pentru oligarhii din estul Ucrainei

Premierul ucrainean interimar, Arseni Iaţeniuk, a încercat, vineri să calmeze tensiunile din zona de este a ţării, făcând o vizită la Doneţk, oraşul în care în această săptămână a fost proclamată o „republică populară” pro-rusă.

Guvernatorii şi oligarhii din estul ţării, cei care au sprijinit fostul regim Ianukovici, i-au transmis premierului că regiunile au nevoie de mai multa autonomie şi resurse pentru a răspunde nevoilor locuitorilor.

Cea mai importantă propunere adresată de oligarhi premierului a venit din partea lui Serghei Taruta, unul dintre cei mai bogaţi ucraineni şi guvernator al regiunii Doneţk. El a cerut ca guvernul de la Kiev să aprobe un program de dezvoltare pentru regiunea industrială Donbass – incluzând regiunile Doneţk, Lugansk şi Harkov. Taruta a subliniat că dacă se va aproba acest plan, atunci “în trei sau patru luni, dorinţa oamenilor ca regiunea să fie anexată de Rusia se va domoli”.

Miliardarul Rinat Ahmetov i-a spus premierului că “vocea Donbass-ului trebuie ascultată…pe scurt, oamenii vor o viaţă mai bună.” Ahmetov a precizat că negocierile dintre regiunile estice şi Kiev vor linişti situaţia din Doneţk şi că “oamenii din Donbass trebuie să fie beneficiarii acestor negocieri.”

Toţi oligarhii şi reponsabilii politici prezenţi la negocierile din estul Ucrainei au subliniat că nu federalizarea propusă de Kremlin, ci descentralizarea este singura cale de ieşire din criza.

Situaţia este într-adevăr tensionată, cu demonstranţii pro-ruşi din Doneţk baricadându-se începând de pe 6 aprilie în clădirea guvernului regional şi proclamând o republică separatistă în regiunea Doneţk, unde locuieşte 10% din populaţia Ucrainei. Şi la Lugansk şi Harkov au fost înregistrate manifestaţii pentru autonomia faţă de Kiev.

Premierul Iaţeniuk a răspuns arătând că noua constituţie va spori puterile autorităţilor locale şi că guvernul şi parlamentul vor lucra pentru o legislaţie privind referendumurile locale. “Trebuie să trecem de prima etapă înainte de alegerile prezidenţiale de pe 25 mai…trebuie să avem un proiect de constituţie supus atenţiei Comisiei de la Veneţia înainte de alegeri”, a spus premierul.

“Miliardarul Taruta a propus un plan în opt puncte pentru Donbass, bazat pe descentralizare, “lupta împotriva sărăciei, a corupţiei, pe sprijinirea IMM-urilor, relansarea producţiei industriale şi dezvoltarea societăţii civile.” “În patru luni, acest program va schimba atitudinea locuitorilor”, a spus Taruta, la întâlnirea cu premierul, la sediul Camerei de Comerţ din Doneţk.

Ministrul Dezvoltării regionale de la Kiev, Volodimir Groisman, a arătat că “federalizarea şi descentralizarea sunt două chestiuni diferite. Trebuie să oferim guvernelor regionale mai multe puteri in domeniul educaţiei şi politicii culturale.” El a adăugat că guvernul central nu ar trebui decât să monitorizeze aplicarea legii în aceste domenii.

Primarii din Harkov, Lugansk şi Doneţk au fost mai duri. “Dacă alegerile din 25 mai nu vor fi boicotate aici, atunci modificaţi constituţia, pentru a putea avea referendumuri locale”, a spus primarul din Doneţk. Edilul din Harkov a arătat că “limba rusă trebuie să aibă statut oficial la nivel naţional…trebuie să ne păstrăm statalitatea.”

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.