Puterea, contestată din nou în stradă de mii de oameni: „Jos Băsescu!”, „Hoții!”, „Demisia!”

Mii de persoane protestează din nou marți în Piața Universității și în alte orașe ale țării, pentru a cincea zi consecutiv, împotriva lui Traian Băsescu și a Guvernului. 

Protestele de la Bucureşti continuă și după decizia fondatorului SMURD Raed Arafat de a reveni în funcţia de subsecretar de stat la Ministerul Sănătăţii.

Oamenii poartă pancarte pe care se poate citi „Nu vrem alegeri comasate, vrem alegeri anticipate”, „Băse nu uita, te așteaptă Jilava”, „Fără violență”, „Roșia montană n-o dăm de pomană”, „Avem baloane, nu bastoane” și scandează lozinci antiprezidențiale și antiguvernamentale: „Jos Băsescu!”, „Demisia”, „Hoții!” „Ieși afară, javră ordinară”.

Manifestanții îndeamnă la continuarea protestelor până la „căderea” lui Traian Băsescu.

Potrivit bilanțului oficial al Jandarmeriei, peste 13.000 de români au participat luni la protestele din ţară dintre care 1.600 de oameni au protestat în Capitală.

Luni au avut loc proteste în 52 de localităţi din 34 de judeţe, a anunţat Şeful Direcţiei Ordine şi Siguranţă Publică din Jandarmeria Română, Aurel Moise.

Pe lângă manifestațiile spontane, pentru marți au fost autorizate proteste în judeţele Brăila, Caraş-Severin, Constanţa, Galaţi, Sibiu, Timiş şi Vrancea.

UPDATE ora 16.400 Protest la Timișoara: „Jos Băsescu”, „Guvern de mafioţi”

Câteva zeci de persoane, majoritatea revoluţionari şi sindicalişti, protestează, marţi, în Piaţa Victoriei din Timişoara, în a cincea zi de manifestaţii împotriva lui Traian Băsescu şi a Guvernului condus de Emil Boc.

Protestatarii au început să se adune în Piaţa Victoriei în jurul orei 14.00, afişând pancarte cu lozinci antiprezidențiale și antiguvernamentale.

Ei scandează „Jos Băsescu”, „Guvern de mafioţi”, „Azi în Timişoara, mâine-n toată ţara”.

La Timişoara, acţiunile de protest au început vineri şi au continuat în fiecare zi.

UPDATE ora 16.48 Vaslui: Fotografii cu Băsescu, incendiate sau călcate în picioare

Peste o sută de persoane au reluat protestele, marţi după-amiază, în Piaţa Civică din municipiul Vaslui, pentru a treia zi consecutiv, oamenii dând foc sau călcând în picioare fotografii cu Traian Băsescu, relatează Mediafax.

Oamenii scandează „Jos Băsescu” şi „Jos Guvernul Boc”.

Manifestanţii invită la miting şi alte persoane prin scandările făcute la portavoce: „Nu mai staţi după ferestre/Veniţi în stradă la proteste”.

La un moment dat, unii protestatari au dat foc sau au călcat în picioare fotografii cu Traian Băsescu.

Manifestanţii au spus că după ora 18.00 sunt aşteptaţi mai mulţi vasluieni în centrul municipiului pentru a protesta.

Și în județul Brașov, câteva zeci de persoane din localitatea Codlea protestează, marţi, în centrul oraşului, manifestanţii sfătuindu-i pe politicieni, indiferent de culoarea politică, să stea departe de mitingurile oamenilor simpli, întrucât „le compromit”.

Protestatarii au adus pancarte pe care scrie: „Vrem democraţie”, „Ne-am săturat” şi „Vrem alegeri anticipate”, ei spunând că vor continua mitingurile şi în zilele următoare.

UPDATE ora 16.58 Protest și la Deva

Peste o sută de persoane s-au adunat, marţi după-amiază, în faţa statuii lui Decebal din Piaţa Victoriei din municipiul Deva, cu steaguri şi pancarte pe care scrie „Vrem anticipate, nu vrem comasate”, „Jos Băsescu”.

Ei scandează „Demisia” şi „Jos Băsescu”.

UPDATE ora 17.39 Ministerul de Interne a instituit alertă Cod Albastru

Pe fondul protestelor masive, Ministerul Administrației și Internelor a emis alertă de Cod Albastru la nivelul instituţiilor subordonate. Codul Albastru presupune că un sfert dintre angajaţii Ministerului de Interne sunt chemaţi la serviciu.

UPDATE ora 17.49 FMI amână vizita în România din cauza protestelor

Reprezentanţii FMI au anunţat că vizita delegaţiei în România pentru misiunea de evaluare va fi amânată din cauza protestelor care au loc în ţară, anunță Realitatea TV.

Delegaţia FMI la Bucureşti, condusă de Jeffrey Franks, programase o vizită în România începând cu 25 ianuarie, care urma să dureze două săptămâni.

UPDATE ora 17.59 Transportatorii, ameninţaţi să nu ajute protestatarii să ajungă la Bucureşti!

Preşedintele Federaţiei Operatorilor Români de Transport, Augustin Hagiu, a declarat marți la Antena 3 că are informaţii de la mai mulţi transportatori din ţară că autorităţile i-au ameninţat cu retragerea licenţei pe cei care vor organiza curse pentru transportul persoanelor care doresc să participe la proteste.

Preşedintele FORT susţine că este obişnuit cu astfel de practici şi le recomandă transportatorilor să fie cu toate actele în regulă şi să organizeze aceste curse, pentru că sunt legale. Hagiu a mai spus că le recomandă transportatorilor să îi susţină „pe cei care doresc să se implice în acţiuni paşnice la nivel naţional”.

„Nu văd de ce s-ar implica cineva să blocheze aceste aceste curse. Dacă o vor face, voi fi primul care voi sta în fruntea maşinilor pentru a le aduce personal la Bucureşti, pentru că nimeni nu poate să facă astfel de abuzuri”, a declarat preşedintele FORT.

UPDATE ora 18.16 Studenții se alătură protestatarilor de la Universitate

Aproximativ 300 de studenți sunt așteptați în marți seară în Piața Universității. Zeci de studenți au fost prezenți și luni seară la protestul din centrul Capitalei.

UPDATE ora 18.57 O mie de oameni, în stradă la Focșani

Aproximativ 1.000 de persoane protestează în Piaţa Unirii din Focşani marți seară.

Protestatarii au adus la miting cruci pe care scrie „Băsescu – 15.01.2012” şi o coroană cu pozele acestuia, ale lui Emil Boc şi ale Elenei Udrea, precum şi lumânări.

Oamenii cer demisia lui Traian Băsescu, a Guvernului Boc şi organizarea de alegeri anticipate.

UPDATE ora 19.15 Protest  la Sibiu

Peste 1.200 de persoane participă în Piaţa Mare din Sibiu, marți seară, la un nou miting în care se scandează lozinci antiguvernamentale şi antiprezidenţiale.

Unul dintre protestatari are o maimuţă de pluş şi o foaie pe care scrie „Cimpanzeul Băsescu”.

UPDATE ora 19.51 Fotografii cu Băsescu arse la Cluj

Mai mulţi protestatari au dat foc, marţi seară, în timpul mitingului din Piaţa Unirii din Cluj-Napoca, unor fotografii ale lui Traian Băsescu.

Mulţimea scandează „Jos Băsescu!” şi „Ultima soluţie, încă o revoluţie”.

Numărul prostestatarilor din Piaţa Unirii din Cluj-Napoca este de ordinul sutelor.

UPDATE ora 20.18 Jandarmii fac din nou percheziții la Universitate

Jandarmeria a organizat marți seară zeci de filtre în Capitală. La Universitate, la ora 19.00 tinerii erau opriți și percheziționați de jandarmi, înainte de a ajunge la protest.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Alexandru Visan 3297 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.