Puterea discută despre declanșarea alegerilor parlamentare anticipate

Vicepreşedintele politic al UDMR, Laszlo Borbely, a declarat din nou duminică, pentru  Mediafax.ro, că Uniunea va analiza săptămâna viitoare, în cadrul forurilor de decizie, oportunitatea declanşării alegerilor parlamentare anticipate, procedură care, spune el, ar mai „linişti vocea străzii” şi ar asigura un consens cu opoziţia.

Borbely a arătat că, având în vedere situaţia socio-politică actuală şi luând în considerare decizia Curţii Constituţionale, este necesar ca oportunitatea alegerilor parlamentare anticipate să fie supusă unei analize foarte serioase.

„Nu ne temem de alegerile anticipate, sunt convins în capacitatea de organizare a UDMR în acest sens. În ultima perioadă, în cadrul Uniunii s-au formulat opinii pro şi contra pe acest subiect, dar între timp s-a schimbat situaţia. În opinia mea, s-ar mai linişti vocea străzii, în acelaşi timp am ajunge la un consens şi cu opoziţia, reprezentanţii lor fiind cei care au lansat ideea alegerilor anticipate. Iar dacă vorbim cu toţii aceaşi limbă, nu rămâne decât să dăm drumul şi să organizăm alegeri parlamentare”, a spus  Borbely.

Nu este prima declarație a acestuia pe tema anticipatelor. Într-o declaraţie anterioară pentru ETV, Laszlo Borbely a confirmat că în UDMR se discută despre varianta alegerilor anticipate şi că Uniunea ar fi pregătită pentru acest pas. Borbely a precizat în acea declarație că subiectul va fi analizat în şedinţa UDMR de săptămâna viitoare. „Dacă există consens între partide pe această temă, de ce nu?, a spus ministrul. La rândul său, vicepremierul Marko Bela a afirmat că vede organizarea de alegeri anticipate ca „una din soluţiile” care pot fi oferite la „gradul mare de nemulţumire din jurul nostru”.

„Deci alegerile locale vor avea loc în iunie, pot sa declar că acest lucru este sigur şi putem să ne pregătim în acest sens. În legătură cu alegerile parlamentare, eu aş putea să accept să le programăm mai devreme, mai aproape de alegerile locale, acest fapt este posibil doar prin alegerile anticipate, pentru aceasta toate partidele trebuie să fie de acord în acest sens, ar trebui să ne înţelegem în această chestiune”, a declarat Marko Bela pentru televiziunea Transilvania.

Frământări pe tema alegerilor anticipate sunt și în PDL, însă calculele sunt altele. O parte a liderilor PDL din țară ar putea solicita, la ședința Biroului Permanent al PDL, de luni, alegeri generale în iunie, odată cu localele, afirmă un parlamentar PSD pentru DeCeNews.

„Știu sigur că lideri ai PDL ar putea face propunerea de comasare în vară, la BPN care se desfășoară luni, a declarat pentru sursa citată deputatul PSD de Caraș-Severin, Ion Mocioalcă. „Baronii PDL presează conducerea partidului pentru comasate, altfel ei sunt convinși că nu au nicio șansă să mai intre în Parlament. Dacă alegerile generale sunt mutate în iulie, schema potrivit căreia primarii vor trage după ei parlamentarii rămâne în picioare. PDL mută dezbaterea din zona guvernării lor dezastruoase către poduri, aducțiuni de apă etc, iar UNPR se va folosi de primarii racolați de la alte partide”, a mai spus acesta.

Alegerile anticipate revin pe agenda Puterii după ce aceeași Putere, formată din PDL, UDMR, UNPR și grupul minorităților naționale, a decis la începutul săptămânii acesteia că nu este de acord cu scrutinul anticipat.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Alexandru Visan 3297 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.