Puterea subconştientului – secretul unei forţe extraordinare sau comoara din noi

Un interviu pentru cotidianul.ro cu scriitorul francez Emmanuel de Careil şi “Manualul lui Alfred”, ultima sa carte, care explică în detaliu principiul care permite unui om să îşi conducă viaţa de o manieră simplă şi eficientă.

Domnule Emmanuel de Careil, a apărut, recent, în Franţa, ultima dumneavoastră carte intitulată “Manualul lui Alfred”. Cum definiţi această lectură şi de ce aţi ales acest titlu?

Cartea este în realitate o lucrare d’auto-coaching în dezvoltare personală. Contrar scrierilor obişnuite care consiliază cititorii într-un domeniu precis, “Manualul lui Alfred” explică în detaliu principiul care permite unui om să îşi conducă viaţa de o manieră simplă şi eficientă. Cartea permite, de asemenea, de a se autoeduca. Este ca şi cum ar fi “un ghid al omului” sau mai degrabă un “manual de utilizare al subconştientului”, ceea ce a dat titlul cărţii “Manualul lui Alfred”.

Noi avem cu toţii în noi resurse şi capacităţi, ceea ce înseamnă că nu are rost să le căutăm în altă parte. Având în vedere conţinutul cărţii “Manualul lui Alfred”, ne puteţi asigura că subconştientul nostru are răspuns la toate problemele?

Toate fiinţele posedă în ele însele o putere fenomenală de care nu sunt conştiente. Această putere nu are nevoie decât de a fi activată, dar trebuie să ştim cum să facem acest lucru! Și aici intervine ceea ce se numeşte al 6-lea simţ, căci este în mod real un simţ care ar putea fi văzut ca o putere magică sau şi mai bine… un simţ divin. Deci pentru a răspunde la întrebarea dumneavoastră, aş spune că subconştientul nu deţine răspuns la toate întrebările, dar este perfect capabil să caute soluţiile pentru rezolvarea problemelor, dacă ştim cum să cerem, bineînţeles…

Cine este Alfred?

Alfred este subconştientul nostru, acest al 6-lea simţ pe care îl evoc şi pe care l-am numit Alfred pentru a-l face concret, căci, în general, este destul de abstract pentru cititori. Cu acest prenume, eu îl fac real, ca şi cum ar fi un bun prieten sau un companion pe care putem conta tot timpul. În plus, am vrut să fac un joc de cuvinte în franceză pentru că ALFRED conţine iniţialele: Assistant (Asistent), Luminescent (Luminos), de Formation (Formator), de Recherche (Căutare)şi d’Enseignement Didactique (Învăţământ Didactic). Trebuie ştiut că acest prieten fidel este toate aceste cuvinte şi chiar mai mult decât atât.

Ne puteţi da exemple personale în ceea ce priveşte maniera în care Alfred funcţionează pentru dumneavoastră?

Voi încerca să vă dau exemple destul de “flagrante”: mai întâi de toate, editarea acestei cărţi s-a realizat din “întâmplare”. Editorul meu căuta noutăţi în domeniul ezoteric şi… citind diferite site-uri, a ajuns tot din “întâmplare” pe pagina mea, care conţinea extrase din carte şi i-a plăcut foarte mult datorită originalităţii sale. De obicei sunt autorii care caută edituri şi nu invers!…

Al doilea exemplu este cel în care mi-am regăsit câinele după ce l-am pierdut. Deoarece eram plecat în vacanţă, câinele a rămas la fiica mea. Într-o seară, câinele a fugit din cauză că s-a speriat de un foc de artificii. Cum noi locuim la ţară, era foarte dificil să îl găsim deoarece satul este înconjurat de o pădure. L-am căutat timp de trei zile şi în fiecare noapte visam una din casele copilăriei mele, dar nu reuşeam să înţeleg semnificaţia acestui vis recurent. A treia zi, brutarul m-a prevenit că a văzut un câine negru în hambarul unei case în construcţie. Am mers acolo şi am observat că proprietatea avea acelaşi nume cu cel al casei din copilăria mea. Alfred al meu a folosit acest mijloc (probabil cel mai simplu pentru el) pentru a mă face să înţeleg unde era câinele meu. Ceea ce înseamnă că, încă din prima zi, subconştientul meu a găsit câinele! Cum? Mister! Ceea ce înseamnă că Alfred este complet autonom în acţiunile sale.

Ultimul exemplu pe care vreau să îl dau este destul de amuzant, deoarece dumneavoastră sunteţi principalul martor, draga mea Rona: de ceva timp mă gândesc cum să fac cunoscute cărţile mele, în străinătate şi iată că o ziaristă româncă din “întâmplare” intră în contact cu mine şi încearcă să afle mai mult despre scrierile mele şi este interesată în special de “Manualul lui Alfred”, pe care eu vreau să îl promovez şi în alte ţări decât cele francofone (cartea a fost distribuită deja în Franţa, Belgia, Elveţia şi Canada). Curios, nu? Spunem adesea că “hazardul face lucrurile bine”, dar în realitate ce/cine este hazardul? Ar putea fi… Alfred?

Cum putem dezvolta cel de-al 6-lea simţ?

Ca şi celelalte cinci simţuri, cel de-al 6-lea funcţionează déjà şi nu este nevoie să îl dezvoltăm, doar să fim atenţi la ceea ce el ne comunică sau la manifestările sale diverse şi variate. A fi atenţi la “hazardul” vieţii sau la intuiţiile şi senzaţiile noastre pentru că este Alfred cel care ne vorbeşte! Obişnuind să acordăm atenţie acestor semne putem dezvolta capacităţile noastre de observatori. Și aş sublinia încă ceva: aveţi încredere în Alfredul vostru, credeţi în El!

Alfred are un rol şi în autovindecarea fiecăruia din noi?

Bineînţeles. Alfred vă va ajuta să vă îngrijiţi şi să vă vindecaţi, dar faceţi ceea ce este necesar pentru a reuşi: trăiţi sănătos, luaţi-vă medicamentele când este cazul etc. Dimpotrivă, dacă aveţi o intuiţie sau dacă din întâmplare vedeţi un reportaj cu un subiect care vă interesează sau citiţi un articol din domeniul medical, într-o revistă, sau întâlniţi o persoană care ştie să vă comunice în mod real o opinie pertinentă, citiţi, ascultaţi, încercaţi să aflaţi mai mult, pentru că este cu siguranţă Alfred care încearcă să se manifeste în maniera lui. Când sunteţi interesat de un subiect de orice natură, veţi constata că, rapid, “din întâmplare” vă vor veni răspunsuri prin mijloace neaşteptate şi surprinzătoare. Este efectul magic al lui Alfred!

În ultima dumneavoastră carte repetaţi că trebuie experimentat pentru a crede şi nu a crede pur şi simplu pentru că dumneavoastră o spuneţi. Reuşim noi, oare, să credem, în cazul în care Alfred nu ne răspunde sau dacă noi nu îl auzim?

Acesta este şi motivul pentru care am subliniat la întrebarea anterioară că trebuie să ne obişnuim să acordăm atenţie semnelor pe care Alfred ni le transmite. Să ştiţi că Alfred funcţionează oricum chiar dacă conştientizăm sau nu. Noi nu trebuie decât să fim atenţi la semnele care apar în jurul nostru.

Un exemplu: dacă vreţi să faceţi dulceaţă de căpşuni după reţeta bunicii şi nu cunoaşteţi ingredientele sau cantităţile şi nici nu găsiţi cu adevărat ceea ce vreţi pe internet sau la prieteni, o să constataţi că mergând, de exemplu, la coafor, în ziua respectivă, găsiţi o revistă pe masă, începeţi să o răsfoiţi şi… găsiţi reţeta de dulceaţă de căpşuni de la bunica. Mai târziu, mergând pe stradă, călcaţi pe o pagină de ziar cu reţeta bunicii de dulceaţă de căpşuni… sau seara, parcaţi maşina şi în faţa voastră este un magazin care vinde dulceaţă de căpşuni…

Din momentul în care veţi fi convins în mod “inconştient” că aveţi răspunsul la întrebarea dumneavoastră, Alfred se opreşte din a vă mai trimite acest tip de mesaj. Ceea ce vreau să spun este că odată ce aţi constatat aceste fenomene (întâmplări), veţi crede mai uşor în puterea extraordinară a subconştientului şi cu cât veţi crede, cu atât mai mult va funcţiona.

Revenind la exemplul meu cu câinele pierdut, se pare că nu am înţeles imediat semnificaţia visului şi atunci, Alfred a folosit un alt mijloc: cel al brutarului din sat.

Aşadar rolul lui Alfred este acela de a obţine ceea ce vă doriţi! Cum? Doar el ştie!

Din punctul dumneavoastră de vedere, anumite lucruri inexplicabile în lumea antică sunt de fapt rezultatele folosirii lui Alfred. Aveţi exemple concrete?

Îl regăsim pe Alfred în multe definiţii. Îl putem numi spirit, “Eu”-l profund, înger păzitor, “Ka” la egipteni etc… În fiecare credinţă a acestei lumi se face aluzie la această forţă paranormală pe care eu o numesc Alfred. În scrierile egiptene se face adesea referinţă la “Ka”, care este o funcţionalitate a puterii supranaturala a omului. O regăsim în hieroglifele din temple şi în picturile murale.

Această definiţie este dată şi în India, în scrierile sacre ale Veddas Hindous, aceste faimoase opere scrise cu mii de ani în urmă de către “zei” pentru a învăţa oamenii filozofia vieţii. Acesta este motivul pentru care am dat cărţii mele subtitlul de “Fabuloasa putere a gândului” căci este acest gând, cu forţa lui, care îl programează pe Alfred.

Dar clarvăzătorii, ghicitoarele, mediumurile şi alte persoane care practică magia au o comunicare mai bună decât noi cu Alfred?

În acest domeniu există mulţi şarlatani care folosesc în mod principal psihologia pentru a ne face să credem că au un har. Adevăraţii clarvăzători, mediumuri sau din alte specialităţi îşi folosesc adesea intuiţia sau simţurile extrasenzoriale pe care le-au dezvoltat cu timpul. Chiar şi în cazul lor, exerciţiul le oferă capacitatea de a dezvolta aceste simţuri. Din motive nedeterminate, Alfred-ul fiecăruia dintre ei le vine în ajutor, pentru a-şi dezvolta acest talent, care este, într-un fel, ca un program al senzaţiilor.

Poate că factorul ereditar (genetic) facilitează această conexiune. Dar cum toată lumea are un Alfred, este posibil pentru oricine să îşi dezvolte acest dar. Cu siguranţă că nu este foarte uşor, dar, având încredere în Alfred, totul devine posibil.

După cum bine ştiţi, în România există o minoritate semnificativă de rromi. De ce credeţi că sunt regii magiei?

Ceea ce noi avem în Franţa sunt mai degrabă escroci. Dar, bun, lăsând gluma la o parte, cred că am un răspuns care merită să fie dezvoltat. Subliniez că este doar punctul meu de vedere! Rromii, ţiganii şi alţi „gens du voyage” au venit acum câteva mii de ani din India. Unii au tranzitat China, nordul Rusiei, Bering, pentru a ajunge în Canada şi în actuala USA. Aceştia sunt indienii americani. Alţii au migrat în Pakistan, Armenia, Turcia, Bulgaria şi România. Aceste popoare utilizau capacităţile lor „paranormale” de care se serveau în cotidian. Ei au transmis descendenţilor lor aceste cunoştinţe, de-a lungul timpului. Poate că aceste capacităţi au fost mai uşor de dezvoltat datorită genelor lor şi ADN-ului. În prezent, se ştie că aceste popoare europene şi americane au aceleaşi gene şi aceleaşi origini, ceea ce este confirmat de credinţele lor şi cunoştinţele spirituale similare.

Este necesar să fim siguri de competenţa persoanei pe care o consultăm. Dacă această persoană este înzestrată, cu adevărat, cu acest dar, acest lucru ar putea să ne fie util, poate la fel de util ca acela de a avea un aviz medical în cazul unei boli sau de a consulta un preot pentru o problemă de suflet. Însă e greu de măsurat eficacitatea în astfel de cazuri. De fapt, dacă cereţi părerea unui medium şi rezultatul este unul pozitiv, întrebarea care se naşte este: Mediumul avea dreptate? Sau eu, crezând cu adevărat în medium, i-am transmis informaţia şi l-am programat pe Alfred să îmi răspundă prin intermediul mediumului?

– Alfred or not Alfred, that is the question!…

La cea de-a două întrebare ne spuneţi că subconştientul este capabil să caute soluţii la toate problemele. Dar cum o face şi mai ales unde caută aceste soluţii?

Aş vrea să fiu cât se poate de clar, în câteva fraze, pentru că acest răspuns reprezintă de fapt un capitol întreg al cărţii mele. Trebuie ştiut că toate fiinţele umane sunt legate între ele prin intermediul subconştientului lor, la o gigantescă conştiinţă universală, identică unui “cloud”… dacă ne raportăm la informatică.

Inconştientul nostru caută, în acest cloud, persoana care posedă răspunsul la o întrebare. Alfred-ul nostru intră în contact cu Alfred-ul acelei persoane chiar dacă suntem sau nu conştienţi de acest contact. În plus, cum nu există noţiunea de limbă, pentru subconştient, putem foarte bine obţine răspunsul de la un chinez, un rus sau oricare altă fiinţă de pe Terra. Dacă învăţam să îl folosim cum trebuie pe Alfred, vom constată că este chiar mai simplu decât internetul!

Şi totuşi, cum a luat naştere “Manualul lui Alfred”?

Sunt experienţele şi constatările mele personale care m-au condus să citesc foarte mult despre acest subiect: psihologie, parapsihologie, neurologie, spiritualitate etc… Aceste rezultate m-au incitat să scriu pentru copiii mei care erau încă adolescenţi şi sunt ei, de fapt, cei care m-au determinat să public. Versiunea actuală a fost ameliorată pentru a face explicaţiile mele şi mai uşor de înţeles.

Ne puteţi vorbi de celelalte cărţi ale dumneavoastră?

Am scris două romane care nu au legătură cu “Manualul lui Alfred” deşi… este Alfred cel care m-a ajutat să le scriu.

Primul se numeşte “Planeta demascată” şi este un roman despre descoperirile făcute în diverse domenii (istorie, ştiinţă, tehnică, geologie, astronomie, religie) cu scopul ca cititorul să se gândească la o altă posibilă origine a umanităţii. Pe scurt, a existat oare pe Terra o civilizaţie extraterestră care ar fi putut interveni în evoluţia noastră, acum mii de ani?

Nu am încă răspunsul, dar nici mari îndoieli.

Cea de-a două carte trasează o întreagă anchetă pe care am făcut-o despre „Comoara din Cathares” încă din momentul în care a fost descoperită în sudul Franţei până la transportul ei de către armata germană, în Austria, la sfârşitul războiului. Cel mai interesant este conţinutul ei, pentru că printre obiectele preţioase descoperite, această comoară ar putea sta la baza legendei conform căreia cel de-al Treilea Reich ar fi descoperit Sfântul Graal. Este amuzant de ştiut că această poveste importantă nu a fost niciodată relevată, decât în romanul meu, şi că niciun istoric francez nu cunoaşte această „afacere” importantă pentru istoria Franţei în perioada cathara.

În prezent am două romane în curs, unul despre celebra comoară a vizigoţilor şi cealaltă despre o fiinţă extraterestră care a venit şi s-a instalat pe Terra pentru a trăi în vecinătatea mea. Dar nu va voi spune mai mult!

În „Enigmatica pendulă românească”, text extras din romanul dumneavoastră „Planetă demascată”, aţi evocat povestea fabuloasă a unei pendule care poate modifică timpul. Sunteţi atras de legenda lui Dracula, de locurile pline de mister din ţara mea?

România, ca şi Bulgaria sau Ungaria sau alte ţări europene, are un trecut istoric important, înfrumuseţat de poveşti şi legende care fac adesea, să viseze, atât copiii, cât şi adulţii. Când am scris „Planeta” voiam să creez o ambianţă misterioasă şi imaginaţia mea se plimba prin România, unde am şi găsit inspiraţia. Țara dumneavoastră este o regiune din Europa pe care nu o cunosc şi care mă atrage în mod particular, fără îndoială şi datorită legendelor sale.

Spre deosebire de poveştile pentru copii, legendele au întotdeauna un sâmbure de adevăr. Sunt, de fapt, întâmplări reale, care au fost înfrumuseţate sau modificate de către povestitori fini, pentru a le face şi mai atrăgătoare sau intrigante aşa cum este legenda lui Vlad Țepeş, alias contele Dracula, un voievod valah din secolul XV care a fost transformat într-un vampir.

Ce v-ar plăcea să vizitaţi să descoperiţi în România? Ce ar putea să inspire scrierile dumneavoastră?

Cum v-am spus, nu cunosc România şi mi-ar plăcea foarte mult să o vizitez, dar nu ca un turist care nu vede decât clişeele. Ceea ce îmi place este să vizitez o ţară în compania unui locuitor, care să mă ajute să descopăr colţurile, locurile neştiute, să mâncăm împreună în mici restaurante tipice, sau în familii, să îmi povestească despre ţara lui etc. Concluzia: să trăiesc o perioadă în România ca un român, cu românii.

Sunt sigur că se găsesc poveşti şi intrigi care nu cer decât a fi puse în valoare, într-un roman. Printre intrigile „Planetei demascate”, din legenda noastră franceză despre monstrul din Gévaudan există legături cu România, deoarece acest monstru este o încrucişare genetică de lup şi de un alt animal sângeros creat de Dracula şi înmulţit apoi într-o crescătorie. Unul dintre aceste animale create a fost vândut în Franţa Contelui Saint Alban de Lozére, într-o regiune superbă din Masivul Central..

Oare am inventat eu totul pentru acest roman sau… este Alfred care mi-a adus la cunoştinţă această poveste ?

Doar Alfred ştie…

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Rona Rita David 19 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.