Putin, cel mai puternic om din lume

Preşedintele rus Vladimir Putin a fost desemnat „persoana cea mai puternică din lume” de revista americană „Forbes” în clasamentul său anual. Pe podium se mai află preşedintele american Barck Obama şi preşedintele chinez Xi Jinping.

Miercuri, 5 noiembrie, cunoscuta publicaţie „Forbes” a făcut public clasamentul pe care-l face anual despre cele mai influente personalităţi ale lumii de azi. Revista rspectivă a precizat că, la alcătuirea lui, are în vedere trei criterii: influenţa asupra popoarelor; resursele financiare; folosirea puterii. Locul prim pe care-l ocupă şi în 2014 liderul de la Kremlin nu este o surpriză, întrucât, aşa cum scrie revista pariziană „L’Express.fr”, Vladimir Putin s-a situat pe acelaşi loc şi anul trecut. Poziţia lui s-a consolidat datorită anexării Crimeii de către Rusia, influenţei sale în estul ucrainean şi diferitelor megacontracte economice semnate de Mosova cu Beijing. Totodată, el profită de un patrimoniu „comparabil cu cel al monarhilor din Golf”. Aşa cum spuneam, primele trei locuri sunt ocupate de oameni politici, pe locul următor aflându-se Papa Francisc. Preşedintele Francois Hollande, care a urcat un loc faţă de 2013, este al 17-lea. De notat că în clasament a intrat şeful organizaţiei islmiste radicale Statul Islamic, autoproclamatul calif Abu Bakr al-Baghdadi (locul 54). Pentru capturarea lui, SUA oferă o recompensă de 10 milioane de dolari.

Prima femeie din acest clasament este Angela Merkel, cancelarul german, aflată pe poziţia a 5-a, ea fiind urmată de Janet Yellen, directoarea Băncii Centrale Americane. Şi de această dată bărbaţii domină clasamentul la nivelul lui superior, dat fiind că nu există decât patru femei în primele 50 de locuri (9 – în cele 100). Preşedinta Braziliei, Dilma Roussef, este pe locul 31, iar directoarea Fondului Monetar Internaţional, Christine Lagarde, pe 33. Printre puternicii lumii, revista „Forbes” i-a mai inclus pe: Bill Gates (al 7-lea); Sergey Brin, de la Google (9); Larry Page, Google (10); miliardarul mexican Carlos Slim Helu, Telecom (14); Jeff Bezos, Amazon (16) şi Mark Zuckerberg, Facebook (22).

Între cele 12 noi apariţii în clasament figurează premierul Indiei, Narendra Modi (15), şi fondatorul Alibaba, Jack Ma, cel mai bogat chinez (locul 30). De pe această listă de 100 de persoane, 23 sunt americane, iar 19 din Asia, dintre care 6 din China. Pe ea se mai află 39 PDG ce conduc firme care au venituri anuale de 3.600 miliarde.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Petre Nicolae 98 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.