Putin e satisfăcut, UE lucrează pentru Rusia

Evenimentele joacă în favoarea lui Putin, criza din Grecia abătând energiile cancelariilor europene de la situația din Ucraina, la fel și atenția preiei internaționale. Mai mult, Moscova are o șansă în plus de a exploata neînțelegerile din cadrul UE pentru a submina unitatea necesară pentru impunerea sancțiunilor economice impotriva Rusiei, scrie Reuters.

Rusia are o expunere relativ redusă în sistemul bancar din Grecia și în datoria externă a Atenei, iar prin urmare nu se teme de o ieșire a Greciei din zona euro, estimează o serie de anliști ruși.

”Cred că vor folosi Grecia ca pe o armă împotriva Germaniei și împotriva UE. Exact la fel au făcut sovieticii, așa a făcut și KGB-ul în Războiul Rece, când foloseau țări și guverne în general sărace în războiul lor împotriva civilizației occidentale”, spune jurnalista Yevghenia Albaț, citată de Reuters.

Presa rusă confirmă că Moscova mizează pe această strategie. Mai toate publicațiile scriu că ieșirea Greciei din zona euro este aproape inevitabilă. ”Tragedia greacă. Divorțul este aproape”, scrie Komsomolskaia Pravda. Eduard Limonov, un politician populist cu viziuni de extremă stânga susține în articolul ”Imperiul destrămat” publicat de Izvestia că, la un sfert de secol dupa dispariție, URSS se poate simți răzbunată prin dezagregarea UE. ”Pe scurt, multe țări au motive să părăsească UE, dar Grecia va fi prima care să dovedească că are curajul de a face asta. Totul este rău, totul se îndreaptă către prăbușirea Imperiului European”.

Unii analisti merg și mai departe și susțin că Grecia ar trebui să părăsească UE și să se alăture Uniunii Economice Eurasiatice. Mai mult, ”există o singură opțiune. Părăsiți NATO și alăturați-vă nouă”, scrie economistul Mihail Deliaghin.

Totuși, în ciuda asigurărilor Ministerului rus de Finanțe că o ieșire a Greciei din zona euro nu ar avea influențe negative asupra Rusiei, o asemenea evoluție va limita drastic apetența investitorilor pentru decizii riscante. Or, Rusia este în acest moment o economie plină de riscuri, atât din cauza implicării masive a statului, cât și din cauza regimului sancțiunilor occidentale.

Însuși ministrul adjunct de Finante Serghei Sorceak a declarat după recenta vizită a premierului Tsipras in Rusia (a doua de la preluarea mandatului) că ”nu sunt resurse bugetare pentru a oferi bani” Greciei. Rusia nu a oferit ajutor financiar, în 2013, nici Ciprului, acolo unde mulți oligarhi ruși își plasaseră banii și s-au văzut apoi cu conturile naționalizate, iar atunci economia rusă era într-o formă mult mai bună decât în prezent dacă este să ținem cont doar de scăderea între timp a prețului petrolului. Cu greu a oferit Moscova un ajutor financiar Ucrainei în 2013, în urma santajului practicat de președintele Viktor Ianukovici și cu Vestul, și cu Rusia și care în cele din urmă i-a adus sfârșitul politic.

Însă nu neapărat situația economică este cea care îl face pe Vladimir Putin să fie prudent și să nu promită ajutor Greciei, scrie Reuters. El stie, cel puțin din experiența Bruxelles-ului, că este extrem de greu să ții închegat un bloc economic și că acest lucru va fi valabil și pentru a sa Uniune Eurasiatică. Iar Putin mai știe că eșuarea proiectului european va face ca SUA să joace un rol mai important in Europa, să se implice mai mult în relațiile bilaterale cu europenii de această dată, iar acest lucru este în detrimentul Moscovei. Actuala stare de confuzie privind Grecia și euro, de stagnare economică și dispută din UE estea cea care convine de minune Moscovei, care nu trebuie să investească resurse atât timp cât europenii înșiși lucrează pentru ea.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.