Putin, îngrijorat că lumea o ia razna

Putin s-a folosit de apariția la Clubul de Discuții Valdai pentru a avertiza întreaga lume că un război de proportii este din ce în ce mai probabil. Putin a vorbit la întâlnirea de la Soci de la înălțimea liderului care a reușit să înregistreze victorie strategică după victorie strategică în fața Statelor Unite și a aliaților lor în ultimul an și jumătate, pornind de la anexarea Crimeii, trecând prin conflictul din estul Ucrainei și ajungând la intervenția din Siria.

Aceste evoluții i-au oferit lui Putin posibilitatea de a demonstra ”partenerilor occidentali”, cum îi place să-i numească, o lecție despre cum se concepe și se aplică o strategie de politică externă.

La a 12-a reuniune a Clubului Valdai, un cadru în care se discută despre rolul și poziția Rusiei în lume, Putin a rostit un discurs în care a criticat foarte acid strategia militară a Vestului și modul în care aceiași ”parteneri” vestici îi considera ”moderați” pe unii teroriști.

”De ce ne jucăm cu cuvintele împărțind teroriștii în moderați și nemoderați. Care-i diferența?”, a spus Putin, adăugând că ”nu poți obține victorii în fața teroriștilor folosindu-i pe unii dintre ei pentru a înlătura regimuri care nu-ți sunt pe plac, este o iluzie că de acei teroriști te vei putea ocupa mai târziu, că îi vei putea îndepărta de la putere sau că vei putea negocia cu ei”.

”Vreau să subliniez încă o dată că operațiunea Rusiei în Siria este legitimă și singurul ei scop este de a restabili pacea”, a mai spus Putin.

Că președintele rus spune un adevar afirmând acest lucru se datorează contextului creat de sistemul de alianțe la care au recurs SUA și statele sunnite din Golf, finanțând grupări ”moderate” pentru a lupta împotriva regimului sirian, o strategie care a eșuat imediat după ce regimul de la Damasc a dat de înțeles ca poate rezista chiar și ani de zile sub asediu. Kremlinul știe în acest moment că SUA, Arabia Saudită, Turcia sau Qatarul au mâinile legate în Siria – nu-și pot asuma pe plan intern decizia de a-i sprijini direct pe ”moderații” care sunt acum decimați de raidurile aeriene ale Rusiei. O asemenea decizie ar însemna recunoașterea faptului că SUA și aliații au sprijinit o serie de grupări teroriste în Orientul Mijlociu. Este un context în care refacerea regimului Assad pare, pentru moment, singura cale viabilă de a readuce o pace relativă în Siria.

În același discurs, Vladimir Putin a acuzat SUA că doresc să fie jandarmul nuclear al planetei, fapt relevat de recentul acord nuclear semnat de Iran, membrii permanenți ai CS ONU și Germania. ”Ipotetica amenințare nucleară a Iranului este un mit. SUA încearcă de fapt să distrugă echilibrul strategic, nu doar să domine, vor să-și impună voința în fața tuturor – nu doar în fața rivalilor geopolitici, ci și în fața aliaților”, a declarat Putin, nemulțumit că unele puteri doresc să elimine termenul ”reciproc” din celebra sintagma ”distrugere reciprocă asigurată”.

Aici a intervenit noul avertisment legat de extinderea scutului american antirachetă. ”Aveam dreptul să sperăm că extinderea sistemului antirachetă al SUA se va opri. Dar asta nu s-a întâmplat și extinderea continuă. Este un scenariu foarte periculos, dăunător pentru toți, inclusiv pentru SUA. Rolul disuasiv al armelor nucleare a început să-și piardă valoarea și unii chiar au iluzia că pot obține o victorie într-un conflict global, fără consecințe ireversibile pentru învingător – dacă va exista un învingător”, a spus Putin.

Avertismentul este cat se poate de clar. În viziunea Moscovei, SUA ar crede nu numai că pot câștiga un război în fața rivalilor tradiționali, precum Rusia sau China, ci și că această victorie poate fi obținută fără ca Washingtonul să sufere pierderi uriașe. După publicarea noii doctrine militare a Federației Ruse, care face referire la folosirea armelor nucleare în contexte care până acum le scoteau din calcul, Putin nu ezită să repete acest avertisment.

Discursul de la Soci dezvăluie o parte a viitoarei strategii a Federației Ruse. Intervenția din Siria nu pare mai mult de un exercițiu militar în condiții de război, o ocazie de etalare a armamentului și un moment propice pentru apărarea poziției strategice de pe coastele Mediteranei de Est. Miza majoră este menținerea unui echilibru strategic în vecinătatea Rusiei și extinderea influenței ruse în aceste zone, așa cum o arată conflictul din Ucraina și solutia extrem de favorabilă Moscovei pe care au oferit-o Franța și Germania. Intervenția din Siria și parada militară rusa din Levant devine tribuna de la care Putin începe să avertizeze aliații Statelor Unite din Estul Europei.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.