Putin interzice serverele de criptare

Vladimir Putin este hotărât. Președintele rus a semnat legea care interzice folosirea serviciilor VPN, începând cu 1 noiembrie 2017, mai exact, de criptare a datelor transmise și a serverelor proxy pe teritoriul Rusiei.

Acestea erau utilizate și de către persoanele de pe teritoriul Rusiei care voiau să acceseze site-uri interzise, dar și de către disidenți sau membri ai opoziției să comunice în secret. Potrivit președintelui Comitetului Tehnologic din Camera Inferioară a parlamentului rus, Leonid Levin, legea are rolul de a bloca accesul la conținutul ilegal de pe Internet, precum unele discursuri cu tentă extremistă. În urmă cu ceva timp, Putin a promulgat o altă lege care obligă aplicațiile de chat să îi identifice pe utilizatori prin intermediul numerelor de telefon. Aceasta va intra în vigoare de la 1 ianuarie 2018, iar toate măsurile au fost luate în contextul în care anul viitor au loc alegeri prezidențiale în Rusia. Astfel, regimul lui Vladimir Putin va putea controla mai ușor ceea ce se publică pe Internet despre viitorul candidat. Decizia autorităților ruse vine la scurt timp după ce China a făcut presiuni asupra companiei Apple de a scoate toate aplicațiile VPN din versiunea chineză a aplicației App Store.

VPN (Virtual Private Network/rețea virtuală privată) constituie un set de tehnologii și soluții conceput pentru a realiza conexiuni securizate, criptate punct la punct sau la distanță de rețeaua publică de date, adică cea de Internet. Aceste tipuri de soluții le permit anumitor oameni și organizații să rămână anonimi și să acceseze conținut blocat în țara de care provin.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.