Putin lansează artileria grea în scandalul de la FIFA

Acuzat în SUA și Europa, președintele FIFA, Josph Blatter, poate conta totuși pe un aliat important – președintele Vladimir Putin.

Liderul de la Kremlin a luat poziție în scandalul de corupție care a lovit FIFA în urma acuzațiilor formulate de autoritățile din SUA și din Elveția cu privire la atribuirea organizării campionatelor mondiale de fotbal din Africa de Sud, Rusia și Qatar. Putin denunță ingerințele justiției americane în această instituție fotbalistică și sugerează ca avem de a face cu o versiune sportivă a Războiului Rece.

”Faptul că aceste arestări sunt solicitate de partea americană într-un dosar de corupție pare straniu. A cui corupție? A funcționarilor internaționali”, a spus Putin. ”Unii dintre ei poate că au făcut ceva, însă asta nu are nicio legătură cu Statele Unite. Iată încă o tentativă clară de a extinde jurisdicția asupra altor state”. Înainte de aceste declarații, Rossiskaia Gazeta a acuzat SUA că doresc să controleze FIFA.

”Sepp Blatter avea toate șansele să fie ales vineri și stim câte presiuni s-au exercitat asupra lui pentru a ni se interzice să organizăm cupa noastră mondială”, a spus Putin. Potrivit lui, avem de a face cu o ”violare grosolană a regulilor de funcționare a organizațiilor internaționale”.

Putin a făcut o paralelă între cazurile lui Julian Assange și Edward Snowden, ambii puși sub acuzare în SUA și aflați acum în alte state, și investigațiile ce vizează FIFA. ”Din păcate, partenerii noștri americani se folosesc de asemenea metode pentru a-și atinge scopurile lor egoiste și persecută oamenii în mod ilegal. Nu exclud ca în cazul FIFA să fie vorba despre exact același lucru”, a spus Putin.

Ministrul rus al Sportului, Vitali Mutko, membru în Comitetul Executiv al FIFA, a precizat că procedurile juridice în curs nu vor influența organizarea Cupei Mondiale din 2016. Se pare că doar Rusia își poate bate singură cuie în talpă cu organizarea. Presa rusă relatează despre întârzierile contrucției și modernizării stadioanelor, iar guvernul ia în considerare amendarea cu 36.000 de euro a companiilor contractate pentru fiecare zi de întârziere.

Regimul Putin nu a avut o relație bună cu UEFA și s-a orientat clar către FIFA și Joseph Blatter. Putin a primit propunerea de a organiza un Campionat European de fotbal chiar din partea Ucrainei. Se întâmpla în 2004, când președintele Federatiei ucrainene, Grigori Surkis începea să coalizeze suficiente federații pentru alegerea lui Michel Platini în fruntea UEFA. Dorea în schimb organizarea unui campionat în Ucraina. Pentru că Polonia a refuzat inițial, din cauză că Surkis a sprijinit regimul autoritar al lui Kucima și avea nenumărate afaceri murdare, acesta l-a abordat pe Putin. Răspunsul a fost fără echivoc: Polonia a fost prima variantă; Rusia nu acceptă niciodata să fie opțiunea a doua.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.