Putin nu a învățat lecția predată de Reagan URSS-ului

Rusia riscă să intre în recesiune economică în 2015 dacă prețul petrolului rămâne la nivelul extrem de redus din acest moment. Veniturile populației vor scădea și ele sensibil. Sunt avertismentele lansate de ministrul rus al Economiei și Dezvoltării, Alexei Uliukaiev. ”Este un risc foarte grav. Creșterea economică poate fi negativă, iar investițiile vor fi și ele negative”, a spus ministrul.

Mai mult, Uliukaiev a atras atenția că inflația va cunoaște o creștere ”semnificativă” peste nivelul de 8% la finalul acestui an, iar în 2015 se estimează că se va situa din nou peste pragul de 8%.

Estimările sunt extrem de sumbre, mai cu seamă că același oficial anunța în luna august că Rusia va avea creștere economica de peste 1% în 2015 și că inflația va scădea în același an la 6%. Bugetul Federației Ruse pentru 2015 a fost elaborat pornind de la un preț al barilului de petrol de 100 de dolari, însă acum prețul este de doar 85 de dolari. Nu mai puțin important este șocul la nivelul populației, care a cunoscut ani de creștere economica de peste 7%.

Președintele Vladimir Putin folosește guvernul de la Moscova pentru a transmite aceste mesaje negative, încercând să nu-și pateze imaginea, însă aventura ucraineană a liderului de la Kremlin este cea care a lovit atât de dur în economie.

Încă o dată, Moscova pare sa fie îngenunchiată de arma americană petrolului. Creșterea de patru ori a prețului petrolului în anii ’70 a coincis cu apogeul puterii sovietice și cu o criză serioasă în Statele Unite. Politica antiinflaționistă dură din timpul președinției Reagan, cu o creștere spectaculoasă a dobânzii de referință, a stabilizat dolarul și a dus la o scădere a prețului petrolului, într-o perioada care a coincis cu declinul și prăbușirea URSS. Similar evoluției de mai sus, pe fondul deprecierii monedei americane în perioada crizei financiare (când petrolul ajunge la 144 de dolari barilul, în vara anului 2008), Vladimir Putin găsește cu cale să atace Georgia și să oficializeze secesiunea Osetiei de Sud și a Abhaziei. Momentul ales pentru aventura ucraineană nu a fost însă unul la fel de propice pentru o economie ale cărei exporturi depind în proporție de 70% de hidrocarburi.

La 30 de ani după Ronald Reagan, tandemul petrol-dolar se dovedește cea mai eficientă armă împotriva regimurilor ce nu știu să-și diversifice economia. Federația Rusă încearcă să găsească parteneri dornici să înlocuiasca moneda americană în tranzacțiile petroliere, însă recentele acorduri semnate cu China, în valoare de 400 de miliarde de dolari, nu numai că nu sunt rentabile pentru Rusia, dar sunt și extrem de reduse va valoare raportate la piața mondială a energiei pentru a duce la nașterea unei petro-ruble sau a unui petro-yuan.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.