Putin: Occidentul iubește Rusia doar atunci când este slabă și are nevoie de ajutor

Preşedintele rus Vladimir Putin susţine că, uneori, are impresia că Occidentul „iubeşte” Rusia numai atunci când aceasta este slabă şi are nevoie de ajutoare umanitare, în noul film documentar „Preşedintele” al cunoscutului jurnalist de televiziune Vladimir Soloviov, care urmează să fie difuzat la 26 aprilie, transmite Independent.md, citând Agrepres.

Filmul este dedicat împlinirii anul acesta a 15 ani de la venirea lui Putin la conducerea Rusiei în 2000, iar autorul acestuia este unul din principalii propagandişti ai Kremlinului.

„Am uneori impresia că ei (occidentalii) ne iubesc doar când avem nevoie de ajutoare umanitare. Atunci totul este bine, ei ne trimit cartofi”, a remarcat cu sarcasm Putin, adăugând că încetarea confruntării ideologice după destrămarea URSS nu a dus la anularea contradicţiilor geopolitice pe plan internaţional.

„Există încă interese geopolitice, care, în general, nu au legătură cu nicio ideologie”, a mai spus el. „Lumea a decis că Rusia îşi încetează existenţa în forma sa actuală. Singura problema era când se va produce aceasta şi care vor fi consecinţele”, a afirmat Putin, referindu-se la situaţia Rusiei după prăbuşirea comunismului.

În acest interviu, şeful statului rus a spus că momentele cele mai grave şi tragice pe care le-a trăit în cariera sa de preşedinte au fost „actele teroriste îngrozitoare de la Beslan şi teatrul de pe Dubrovka”. Luarea de ostatici la 1 septembrie 2004 la Şcoala nr.1 din Beslan (Osetia de Nord) de un comando cecen s-a soldat cu 332 de morţi, majoritatea dintre ei copii. Luarea a circa 800 de ostatici în teatrul Dubrovka de un comando cecen în 2002 şi intervenţia forţelor de ordine s-a soldat cu 130 de morţi.

Referitor la lupta împotriva influenţei oligarhilor asupra asupra puterii decizionale în Rusia la începutul anilor 2000, preşedintele rus a afirmat că a reuşit în acest demers „în moduri diferite, prin mijloace diferite”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.