Putin, reacție acidă în cazul crizei refugiaților

Europa urmează orbește politica americană față de imigranți în cadrul angajamentelor aliate, iar apoi poartă singură povara afluxului important de imigranți, a declarat joi seara președintele rus Vladimir Putin la un forum economic regional la Vladivostok (Extremul Orient), potrivit agenției de presă RIA Novosti, citată de Agerpres.

Criza imigranților cu care se confruntă astăzi Europa era absolut previzibilă, având în vedere că Occidentul continuă să-și impună politicile în regiunile lumii musulmane, a spus Putin, citat de agenția de presă TASS.

„Am spus de mai multe ori: această criză era destul de previzibilă. Dacă vă amintiți, Rusia și eu personal am avertizat în legătură cu aceasta cu câțiva ani în urmă. Am avertizat că vor exista probleme de amploare, dacă așa-numiții noștri parteneri occidentali vor duce — așa cum am spus întotdeauna — acea politică externă greșită, în special în regiunile lumii musulmane din Orientul Mijlociu, Africa de Nord, pe care o duc acum”, a afirmat liderul rus.

„Aceasta este politica impunerii standardelor proprii, fără a ține cont de particularitățile istorice, religioase, naționale, culturale ale acestor regiuni”, — a adăugat șeful statului rus, potrivit căruia „aceasta este în primul rând politica partenerilor noștri americani’.

În acest context, Putin și-a exprimat surprinderea că o partea a presei din SUA critică Europa pentru rigiditatea excesivă față de imigranți, afirmând că Statele Unite sunt cele care au provocat problema.

„SUA nu se confruntă cu un aflux de imigranți atât de mare”, în timp ce Europa „urmează orbește instrucțiunile Statelor Unite’ și suferă foarte mult, a insistat Putin, într-o întâlnire cu jurnaliștii în marja acestui summit regional, care și-a deschis joi lucrările.

Pe fondul crizei imigranților, ambasadorul Rusiei pe lângă Uniunea Europeană, Vladimir Cijov, a declarat joi că Bruxellesul recunoaște necesitatea unui dialog cu Rusia pe probleme de imigrație.

Pe de altă parte, Putin a făcut apel la înfiinţarea unei coaliţii internaţionale împotriva terorismului şi extremismului, afirmând că a discutat cu omologul său american, Barack Obama, pe această temă, transmite Reuters.

Putina declarat presei, cu ocazia Forumului Economic Estic, că a discutat de asemenea despre o astfel de coaliţie cu liderii din Turcia, Arabia Saudită, Iordania şi alte ţări.

„Noi întreprindem unii pași în această direcție și facem aceasta, între altele, în mod public. Dacă sunteți interesați de detalii, vă pot spune că ne dorim într-adevăr să formăm un fel de coaliție internațională pentru combaterea terorismului și extremismului. În acest scop, desfășurăm consultări cu partenerii noștri americani. Am vorbit personal la telefon cu președintele SUA cu privire la acest aspect”, a afirmat Vladimir Putin.

Cu toate acestea, liderul de la Kremlin a spus că este prematur să se vorbească de posibilitatea unei participări a Rusiei în operațiunile militare împotriva grupării jihadiste Statul Islamic în Siria și Irak, după cum relatează agenția de presă TASS.

„Examinăm diferite posibilități, dar deocamdată (….) problema participării Rusiei la eventuale operațiuni militare nu se află pe agenda noastră”, a insistat Putin, întrebat de un ziarist.

„Este prematur să vorbim că am fi pregătiți să facem aceasta astăzi, noi și așa acordăm Siriei suficient de mult sprijin, ajutând-o și cu echipamente și în ceea ce privește consilierea forțelor armate”, a spus președintele rus, adăugând că lupta împotriva terorismului trebuie să meargă mână în mână cu procesul politic din Siria.

Președintele sirian Bashar al-Assad este de acord cu toate acestea, inclusiv cu alegeri anticipate, a remarcat el.

Primii pași au arătat că o coordonare la nivel internațional pentru combaterea terorismului este posibilă, a mai spus șeful statului rus, insistând că Federația Rusă întreprinde unele măsuri publice pentru crearea unei coaliții internaționale împotriva terorismului.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.