Putin: Rusia are interese naţionale de care trebuie să se ţină cont şi să fie respectate

Crimeea a fost şi rămâne în sufletul ruşilor o parte integrantă a Rusiei, a declarat marţi preşedintele rus Vladimir Putin in cadrul unei conferințe in care s-a referit cu referire la situația din Crimeea si anexarea acestei republici autonome ucrainene de catre Rusia.

“Bună ziua dragi cetățeni ai Federației Ruse, Crimeii și Sevastopol. Cifrele arată că în urma referendumului organizat în Crimeea, majoritatea cetățenilor și-au exprimat dorința de anexare la Federația Rusă. Trebuie să știi istoria ca să înțelegi alegerea cetățenilor de acolo”, a declarat Putin, potrivit Unimedia.

“Relațiile frățești cu Ucraina rămân a fi o prioritate pentru Federația Rusă. Crimeea întotdeauna a făcut parte din Rusia. După Revoluţie, bolşevicii au inclus în Ucraina majoritatea pământurilor din sudul Rusiei, inclusiv Crimeea.”

“Cei care au mers pe Maidan au ajuns pe mâna neofasciştilor și naţionaliştilor care au uzurpat puterea. Nu avem cu cine vorbi în Ucraina, multe autorităţi de stat sunt conduse de autoproclamaţi. Pentru a intra la un ministru trebuie să ai permisiunea forțelor de pe Maidan, vorbesc serios.

Situația din Ucraina ne-a determinat. Nu puteam să lăsăm Crimeea în pericol, aceasta ar fi fost o trădare din partea noastră. Suntem acuzați de partenerii occidentali că am fi încălcat normele internaționale. Bine că și-au amintit că acestea există. Mai bine mai târziu decât niciodată. Ce am încălcat?”

“Rușii ca și ceilalți cetățeni ai ucraineii au suferit în urma crizei care s-a iscat. S-a dorit o schimbare, dea lungul anilor în Ucraina s-au schimbat președinții, premierii, deputații Radei, dar nu s-a schimbat atitudinea față de cetățeni. Aceștia au continuat să „mulgă” Ucraina.”

„Occidentalii spun că diferenţa dintre Crimeea şi Kosovo este că în Kosovo au fost multe victime umane. Dacă autoritățile actuale din Crimeea nu interveneau avea să ne pomenim cu vărsări de sânge. În Crimeea nu sunt victime. De ce ? Pentru că împotriva poporului și voinței acestuia este greu să lupți și practic imposibil. Vreau să le mulțumesc forțelor armate din Ucraina care nu au mers să lupte împotriva poporului. Despre ce fel de intervenţie vorbesc occidentalii că a fost în Crimeea, dacă nu sunt pierderi umane şi nu s-a tras niciun foc?”

„Partenerii occidentali au întrecut măsura privind situația din Ucraina. S-au comportat urât, iresponsabil, neprofesional și dur. Acum e necesar să încetăm isteriile, Rusia are interese naţionale de care trebuie să se ţină cont şi să fie respectate. Cei care consideră libertatea un drept suprem, mă adresez poporului american, oare locuitorii din Crimeea nu au acest drept?
Acum mă adresez poporului ucrainean. Vreau ca să ne înțelegeți corect, noi nu vrem să provocăm suferință așa cum încearcă unii să vă impună să credeți. Nu îi credeți pe cei care vă spun că noi dorim destrămarea teritorială a Ucrainei. Eu nu vreau așa ceva, nimeni nu vrea așa ceva. Niciodată! Noi nu dorim divizarea Ucrainei, dar în privinţa Crimeii, acest teritoriu a fost și va rămâne a poporului ucrainean, rus şi tătar.”

„Ucraina a fost invitată să devină membru NATO ceea ce ar putea însemna pericol pentru întreg sudul Rusiei. Noi nu suntem împotriva NATO, noi suntem împotriva ca NATO să fie lângă frontiera Rusiei şi sa facă ordine pe aici. Ei sunt băieţi buni, dar mai bine să vină ei la noi în ospeţie, decât noi la ei.

Suntem amenințați de occidentali cu înrăutăţirea situaţiei interne. Aceasta va însemna că va lucra coloana a cincea? Noi dorim pace şi dorim relaţii de bună vecinătate. Cetățenii din Crimeea și-au exprimat deschis dorința de a se integra în Rusia.”

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.