Putin se teme de un „Maidan“ american

În timp ce presa americană abundă în chemări la deturnarea ceremoniei de învestire a președintelui Donald Trump și chiar în apeluri pentru declararea legii marțiale în Statele Unite înainte de evenimentul de pe 20 ianuarie, președintele rus, Vladimir Putin, denunță de la Moscova tentative de delegitimare a viitorului președinte american și chiar folosirea unor metode precum „Maidanul“ din Kiev, prin care a fost înlăturat de la putere regimul prorus al lui Viktor Ianukovici.

Mâna întinsă de ofițerul KGB

„Am impresia că sunt gata să organizeze ceea ce au pus în practică la Kiev, un Maidan în Washington, pentru a nu-l lăsa pe Trump să-și preia mandatul“, a spus Putin în timpul unei conferințe de presă organizate marți la Moscova. Putin a subliniat că are loc o campanie de discreditare a lui Donald Trump, în special prin răspândirea de „informații false“, iar apogeul acestei campanii a fost publicarea informațiilor compromițătoare pe care serviciile secrete ruse le-ar fi colectat în timpul șederii lui Trump la Moscova, în 2013, atunci când acesta organiza gala „Miss Univers“.

„Potrivit dosarului, Trump a sosit la Moscova și imediat a plătit prostituate din Rusia. Vorbim despre un om matur, care timp de mai mulți ani a organizat concursuri de frumusețe. Vorbea cu cele mai frumoase femei din lume. Nu-mi pot imagina că a apelat la asemenea femei. Nu știam atunci de ambițiile sale politice, era un afacerist, unul dintre mulții americani bogați. Credeți că serviciile speciale ruse îi au în obiectiv pe toți miliardarii americani?“, a spus Putin, fost ofițer KGB, un serviciu care a apelat deseori la asemenea „capcane“.

Apeluri pentru deturnarea inaugurării

Între timp, în Statele Unite se aud tot mai multe apeluri la sabotarea președinției lui Donald Trump, de la nesupunerea civilă la care cheamă regizorul Michael Moore până la decretarea legii marțiale de către președintele Barack Obama, după cum cere realizatoarea TV Rosie O’Donnell. Aceasta din urmă mai sugerează că senatorul republican John ­McCain, un adept al liniei dure în relația cu Rusia, ar trebui numit „președinte interimar de urgență“. Washington Times a analizat și o campanie prin care organizația Demand Protest din San Francisco promite nu mai puțin de 2.500 de dolari pe lună sau 50 de dolari pe oră pentru agitatori și protestatari care să organizeze acțiuni anti-Trump. Publicația concluzionează că această inițiativă este o farsă, însă una în care s-au investit sume importante, din moment ce anunțurile cu pricina au fost publicate în jurnale din peste 20 de mari orașe americane, printre care Los Angeles, New York, Chicago, Dallas, Houston. În aceeași notă anti-Trump este prezentată și afirmația făcută de președintele Barack Obama, la ultima sa întâlnire cu cancelarul Angela Merkel: „Nu cred că există un președinte în istoria SUA care să nu fi fost expus acestor proteste. Deci le-aș spune celor care sunt foarte îngrijorați de unele teme abordate în campania electorală să nu rămână tăcuți“.

Un ultim atac împotriva lui Obama

În acest context, președintele Putin a intervenit în apărarea lui Donald Trump, contrazicându-și chiar propriile declarații. „Nu-l cunosc personal pe Donald Trump, nu m-am întâlnit cu el și nu știu ce va face pe scena internațională. Deci nu am motive să-l atac sau să-l critic și nu am motive să-l apăr“, a spus Putin. Însă, apoi, președintele rus i-a atacat pe cei care au răspândit informațiile presupuse a fi false despre aventurile moscovite ale lui Trump – presa americană și serviciile secrete care au oferit informațiile. „Cei care cer asemenea informații false despre președintele ales, care le ticluiesc și le folosesc în lupta politică sunt mai răi decât prostituatele, pentru că nu au deloc repere morale“, a spus Putin.

Cu trei zile înainte de încheierea mandatului lui Barack Obama, președintele rus a găsit momentul de a lansa o ultimă săgeată către administrația democrată de la Washington. „Există o categorie de oameni care se retrag fără să spună la revedere, ținând cont de circumstanțe, pentru a nu deranja pe nimeni și pentru a nu întrerupe nimic. Și este o altă categorie, cei care spun mereu la revedere, dar nu se retrag. În opinia mea, actuala administrație americană face parte din a doua categorie.“

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.