RA-APPS și afacerile politice

După zicala cine împarte parte-și face, așa au procedat și două partide aflate la conducere în anul 2013. Atunci au dat o hotărâre de guvern în baza căreia au reușit să-și cumpere la preț de nimic propriile sedii. Unde mai punem că le-au luat și în rate. Ambele partide, PSD și UNPR, au cumpărat doar clădirile, iar terenul a rămas în proprietatea statului și formațiunile politice vor plăti redevență. După trei ani de la cumpărare, imobilele pot vi vândute.

În septembrie 2013, viceprim-ministru ministrul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, Nicolae-Liviu Dragnea, a înaintat către guvernul condus de Victor Ponta, care la vremea respectivă era și șeful PSD, o notă de fundamentare pentru modificarea Legii 90/2003 privind sediile partidelor politice. Bineînțeles că aceasta a fost asumată, la doar câteva zile, prin HG 674/2013. Ca un făcut, în luna decembrie PSD și UNPR au lansat oferta de cumpărare.

Vila UNPR

Prima care a lansat oferta de cumpărare a fost Uniunea Națională pentru Progresul României, condusă la acea vreme de Gabriel Oprea.

Imobilul situat în Strada Gheorghe Brătianu nr. 7 a fost vândut de Regia Autonomă de Administrare a Patrimoniului și Protocolului de Stat către UNPR, în data de 10 decembrie 2013, pentru suma de 498.601,60 lei, echivalentul a 112.000 euro calculat la un curs de referință al BNR de 4,45 lei/euro din data vânzării. Suprafața imobilului: 170 mp la sol și 602 mp desfășurat. A fost vândut numai imobilul, iar terenul rămâne în proprietatea statului. Clădirea achiziționată se află într-o zonă rezidențială unde prețurile se încadrează între 800 și 1.500 de euro pe metru pătrat. UNPR a cumpărat cu doar 186 de euro pe metru pătrat. Clădirea este de fapt o vilă cu mai multe apartamente. La vremea respectivă, un apartament de trei camere cu 77 de metri pătrați, pe aceeași stradă și într-un bloc similar, se vindea cu 127.000 de euro, adică 1.649 euro/metru pătrat. Prețul real al imobilului vândut către UNPR stabilit de piața imobiliară se situa, la nivelul anului 2013, în jurul a 900.000 de euro.

Un chilipir pentru PSD

După aproape o săptămână, pe 16 decembrie 2013, Partidul Social Democrat a lansat oferta de cumpărare a sediului. Prețul a fost stabilit la 4.334.909,6 lei, echivalentul a 973.000 euro calculat la un curs valutar de referință al BNR din data vânzării de 4,45 lei/euro. Imobilul din Șoseaua Kiseleff este compus din trei clădiri. Prima are 735 mp amprentă la sol și 2.015,25 mp desfășurat, a doua are 17 mp la sol și 20,90 mp desfășurat, iar a treia clădire are 124 mp la sol și 112,73 mp desfășurat. Ca și în cazul UNPR, a fost vândută numai construcția, terenul rămânând în proprietatea statului. Și în acest caz achiziționarea sediului a fost o afacere profitabilă pentru PSD. Prețul infim plătit pentru o clădire cu o arhitectură și o valoare inestimabilă reprezintă nici jumătate din cota de piață.

În octombrie 2015, tot RA-APPS a scos la licitație mai multe apartamente. Unul dintre acestea este situat pe Bulevardul Kiseleff și are o suprafață de 122 de metri pătrați. Prețul de pornire al licitației a fost de 136.000 de euro. Asta înseamnă 1.114 euro per metru pătrat.

Social-democrații și Casa Bancov

În noiembrie 2015, PSD filiala Dolj a cumpărat de la Primăria Craiova, condusă de primarul PSD Olguța Vasilescu, imobilul situat pe Strada Mihail Kogălniceanu, la numărul 12. Acesta figurează în Lista monumentelor istorice actualizată, categoria II B, monument de arhitectură de interes local, sub denumirea de Casa Bancov. Raportul de evaluare pentru teren în suprafaţă de 446 mp şi clădire cu regim de înălţime S+P+E în suprafaţă de 788,13mp a arătat că prețul este 993.510 lei, fără TVA, echivalentul a 220.780 de euro, adică 280 de euro/mp.

Clădiri cu valoare inestimabilă

Specialistul imobiliar Eduard Uzunov, proprietarul Regatta Imobiliare, ne-a declarat că „anumite palate, sedii de bănci care au aparținut unor familii bogate, oriunde în lume, au o valoare inestimabilă. Noi le vindem pe nimic. Am și eu câteva oferte de acest gen, care sunt căutate în special de străini. Sediul PSD de pe Kiseleff are o valoare de piață de circa șase milioane de euro. Cel de pe strada Gheorghe Brătianu nu îl pot evalua. Dar în zonă prețul se situează la 1.500-3.000 de euro per metru pătrat, în funcție de deschidere și de oportunitățile pe care îl oferă spațiul“.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Eduard Pascu 109 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.