Rachete Patriot pentru România: Cât ne costă și cum ne apără

Imediat ce guvernul actual de la București a anunțat că va majora bugetul Apărării până la 2% din PIB, pentru a îndeplini angajamentul luat în cadrul NATO înainte de anul limita 2024, Ministerul Apărării a anunțat că a trimis o cerere către Washington prin care arată că România este dispusă să achiziționeze sisteme de rachete Patriot.

Șeful Departamentului pentru armamente din Ministerul Apărării Naționale, secretarul de stat Florin Lazăr Vlădică, alături de șeful Statului Major, generalul Nicolae Ciucă, au anunțat joi într-o conferință de presă că România intenționează să cumpere rachete americane Patriot. Programul de înzestrare cu sisteme Patriot va începe chiar anul acesta. „Ştiţi foarte bine, s-a reuşit achiziţia primei escadrile de avioane F-16, ca atare nevoia de aranjare pe nivele şi integrat a apărării antiaeriene la nivel naţional impune de la sine demararea unui astfel de program. Ca atare, sistemul Patriot se încadrează în sistemul integrat multilevel de apărare a spaţiului aerian al României. În momentul de faţă, sunt în analiză toate opţiunile privind dezvoltarea programului. Important e faptul că el va fi demarat în acest an”, a subliniat Nicolae Ciucă.

Amenințarea ”portavionului” rus Crimeea

După ocuparea Crimeii se către Rusia, România a devenit extrem de vulnerabilă la posibile atacuri aeriene. Sistemele de lansare (produse de compania americană Raytheon, la fel ca si interceptorii SM-3 ai scutului antirachetă) sunt amplasate pe o remorca, care de regulă transportă opt asemenea lansatoare. Prețul unui lansator este de circa 3,8 milioane de dolari, iar prețul unei rachete Patriot este de 3,4 milioane de dolari (prețuri de achiziție pentru armata SUA).

Strategia ”patriotică” a Poloniei

România pășește pe calea Poloniei, care este foarte aproape de încheierea unui contract pentru livrarea unor sisteme Patriot. Potrivirt Radio Europa Liberă, oficialii de la Varsovia au ajuns la finalul lunii martie la un acord pentru a plăti 7,6 miliarde, după ce negocierile au început de la suma de 12,7 miliarde de dolari pentru sistemele Patriot. Este insa posibil ca reducerea să se datoreze renunțării, in septembrie 2016, la un contract de 3,2 miliarde de euro pentru elicoptere Eurocopter, în favoarea unui contract cu americanii de la Sikorsky. Virajul noului guvern de la Varșovia, condus din umbră de Jaroslaw Kaczynski a fost justificat prin ”patriotismul economic” (Sikorsky avea o fabrică în Polonia), dar a iritat Franța, iar președintele Hollande și-a anulat o vizită în Polonia (la puțin timp dupa ce a efectuat vizita în Romania, care a gravitat tot în jurul elicopterelor – fabrica Airbus Helicopters de la Ghimbav). În plus, Polonia a anunțat că va cumpăra trei avioane Boieing 737-800 pentru transportul oficialilor, încă o achiziție care poate aduce o reducere de preț pentru rachetele Patriot.

Ce (mai) poate oferi România?

După cumpararea avioanelor F-16 la prețul de peste 600 de milioane de euro, rămâne de văzut ce va oferi România pentru a primi un preț mai bun. Deocamdată, compania olandeză Damen, si nu una americană, a câștigat contractul pentru patru corvete multirol, ce ar urma să fie construite la Galați. Costul total este de 1,6 miliarde de euro, de două ori mai mult decât se vehicula initial. După venirea la putere a guvernului PSD, achiziția a rămas insa in aer, din oficial rațiuni procedurale. Aceasta a dus la speculații privind lipsa voinței politice pentru înarmarea cu aceste nave olandeze, a caror construcție ar urma să ofere și locuri de muncă în țară.

“Cine o să vină să vă apere dacă sunteți invadaţi?”

Site-urile americane de profil descriu o adevărată luptă între producătorii de armamanet pentru piaţa central si est-europeană. În această luptă Rusia are un rol central, pentru că, până la anexarea Crimeii, vânzările de arme americane în această parte de lume au fost mici. Apoi s-a produs explozia. Şi nu cumpără doar Polonia. Cumpără şi Slovacia, Austria, Cehia, Croaţia şi îndatorata Grecie. Iar România cumpără avioane F-16 la mâna a doua. Se caută transportoare blindate, tancuri, sisteme de rachete, nave de război. O explicaţie ţine de înlocuirea vechilor echipamente producţie sovietică, însă catalizatorul acestor contracte mari obţinute de constructorii de arme din SUA şi Europa este noua ameninţare rusă.
Poate că un negustor străin explică cel mai bine ce înseamnă ”patriotismul economic” al statelor est-europene. Este vorba de Richard Harris, şeful de vânzări militare internaţionale de la Bell Helicopter. El spunea în luna martie 2016, pentru National Defense Magazine, că producătorii americani sunt avantajaţi în faţa celor europeni de ideea guvernelor de aici cum că un contract de acest fel cu SUA oferă un nivel mai mare de încredere în sprijinul militar american în cazul unui atac din partea Rusiei. “Cine o să vină să-i apere dacă sunt invadaţi?”, se întreabă retoric Harris.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.