×
×
Noi
Citite
Recomandate
Ultima oră
Actualizat acum 27 minute
24 Ore
7 Zile
30 Zile
Data
Duminică, 30 aprilie 2017, 15:54
EUR (€)
+0.0044 ↗
4.5333 RON
USD ($)
-0.0112 ↘
4.1453 RON
• • •
Bucureștiul, în siajul Poloniei
Rachete Patriot pentru România: Cât ne costă și cum ne apără

Imediat ce guvernul actual de la București a anunțat că va majora bugetul Apărării până la 2% din PIB, pentru a îndeplini angajamentul luat în cadrul NATO înainte de anul limita 2024, Ministerul Apărării a anunțat că a trimis o cerere către Washington prin care arată că România este dispusă să achiziționeze sisteme de rachete Patriot.

Șeful Departamentului pentru armamente din Ministerul Apărării Naționale, secretarul de stat Florin Lazăr Vlădică, alături de șeful Statului Major, generalul Nicolae Ciucă, au anunțat joi într-o conferință de presă că România intenționează să cumpere rachete americane Patriot. Programul de înzestrare cu sisteme Patriot va începe chiar anul acesta. „Ştiţi foarte bine, s-a reuşit achiziţia primei escadrile de avioane F-16, ca atare nevoia de aranjare pe nivele şi integrat a apărării antiaeriene la nivel naţional impune de la sine demararea unui astfel de program. Ca atare, sistemul Patriot se încadrează în sistemul integrat multilevel de apărare a spaţiului aerian al României. În momentul de faţă, sunt în analiză toate opţiunile privind dezvoltarea programului. Important e faptul că el va fi demarat în acest an”, a subliniat Nicolae Ciucă.

Amenințarea ”portavionului” rus Crimeea

După ocuparea Crimeii se către Rusia, România a devenit extrem de vulnerabilă la posibile atacuri aeriene. Sistemele de lansare (produse de compania americană Raytheon, la fel ca si interceptorii SM-3 ai scutului antirachetă) sunt amplasate pe o remorca, care de regulă transportă opt asemenea lansatoare. Prețul unui lansator este de circa 3,8 milioane de dolari, iar prețul unei rachete Patriot este de 3,4 milioane de dolari (prețuri de achiziție pentru armata SUA).

Strategia ”patriotică” a Poloniei

România pășește pe calea Poloniei, care este foarte aproape de încheierea unui contract pentru livrarea unor sisteme Patriot. Potrivirt Radio Europa Liberă, oficialii de la Varsovia au ajuns la finalul lunii martie la un acord pentru a plăti 7,6 miliarde, după ce negocierile au început de la suma de 12,7 miliarde de dolari pentru sistemele Patriot. Este insa posibil ca reducerea să se datoreze renunțării, in septembrie 2016, la un contract de 3,2 miliarde de euro pentru elicoptere Eurocopter, în favoarea unui contract cu americanii de la Sikorsky. Virajul noului guvern de la Varșovia, condus din umbră de Jaroslaw Kaczynski a fost justificat prin ”patriotismul economic” (Sikorsky avea o fabrică în Polonia), dar a iritat Franța, iar președintele Hollande și-a anulat o vizită în Polonia (la puțin timp dupa ce a efectuat vizita în Romania, care a gravitat tot în jurul elicopterelor – fabrica Airbus Helicopters de la Ghimbav). În plus, Polonia a anunțat că va cumpăra trei avioane Boieing 737-800 pentru transportul oficialilor, încă o achiziție care poate aduce o reducere de preț pentru rachetele Patriot.

Ce (mai) poate oferi România?

După cumpararea avioanelor F-16 la prețul de peste 600 de milioane de euro, rămâne de văzut ce va oferi România pentru a primi un preț mai bun. Deocamdată, compania olandeză Damen, si nu una americană, a câștigat contractul pentru patru corvete multirol, ce ar urma să fie construite la Galați. Costul total este de 1,6 miliarde de euro, de două ori mai mult decât se vehicula initial. După venirea la putere a guvernului PSD, achiziția a rămas insa in aer, din oficial rațiuni procedurale. Aceasta a dus la speculații privind lipsa voinței politice pentru înarmarea cu aceste nave olandeze, a caror construcție ar urma să ofere și locuri de muncă în țară.

“Cine o să vină să vă apere dacă sunteți invadaţi?”

Site-urile americane de profil descriu o adevărată luptă între producătorii de armamanet pentru piaţa central si est-europeană. În această luptă Rusia are un rol central, pentru că, până la anexarea Crimeii, vânzările de arme americane în această parte de lume au fost mici. Apoi s-a produs explozia. Şi nu cumpără doar Polonia. Cumpără şi Slovacia, Austria, Cehia, Croaţia şi îndatorata Grecie. Iar România cumpără avioane F-16 la mâna a doua. Se caută transportoare blindate, tancuri, sisteme de rachete, nave de război. O explicaţie ţine de înlocuirea vechilor echipamente producţie sovietică, însă catalizatorul acestor contracte mari obţinute de constructorii de arme din SUA şi Europa este noua ameninţare rusă.
Poate că un negustor străin explică cel mai bine ce înseamnă ”patriotismul economic” al statelor est-europene. Este vorba de Richard Harris, şeful de vânzări militare internaţionale de la Bell Helicopter. El spunea în luna martie 2016, pentru National Defense Magazine, că producătorii americani sunt avantajaţi în faţa celor europeni de ideea guvernelor de aici cum că un contract de acest fel cu SUA oferă un nivel mai mare de încredere în sprijinul militar american în cazul unui atac din partea Rusiei. “Cine o să vină să-i apere dacă sunt invadaţi?”, se întreabă retoric Harris.

Călin MarchieviciPublicat Joi, 20 aprilie 2017
7377
 | 11
 | 57
+Adaugă
Comentarii
2000
Trimite
IonTractoristu
0
Contracte pentru producátorii români si locuri de muncá pentru români, astea sunt singurele sanse viabile în timp! A venit timpul ca armata, zisá româná, sá utilizeze material produs -fie si partial- în România, Asa e în SUA, Franta, Belgia etc etc. Materialul de rázboi trebuie înlocuit dupá lupte, se stie. Cine ne trimite nouá în cazul unui rázboi piese si sisteme suplimentare din stráinátate ?! Nimeni! Vor pástra pentru ei produsele lor iar noi ne vom da patriotic duhul din lipsá de material militar...
Publicat Duminică, 23 aprilie 2017
+Răspunde
ion
0
Excelent. Cat mai multe rachete. Este varianta cea mai sigura de aparare. Cand ai langa tine un stat care nu stie ce-i aia democratie, civilizatie, bunastare si care fura, minte , isi impune pct.de vedere cu forta si ameninta pe toata lumea este bine sa ai sisteme de aparare puternice.
Publicat Sâmbătă, 22 aprilie 2017
+Răspunde
Răzvrătitul
-1
Măgarul și tichia de mărgăritar fac, în România, casă bună.
Publicat Sâmbătă, 22 aprilie 2017
+Răspunde
gusteru
0
Este singura masura eficienta luata de U.S.A. in apararea Romaniei!
Publicat Vineri, 21 aprilie 2017
+Răspunde
gogu
-2
Trazniar d-zooo pe rusi!
Publicat Vineri, 21 aprilie 2017
+Răspunde
alzara sibiu medic
-1
Eu zic să cucerim toată Asia .
Publicat Vineri, 21 aprilie 2017
+Răspunde
radu
-1
Ne apara la fel de bine ca si scutul de la Deveselu - deloc! Solutia pentru securitatea Romaniei este politica si nu militara! Istoria ne-a aratat in numeroase randuri ca nu putem face fata de unii singuri nici unei amenintari din Est. Asa ca, daca am avea creier si nu sloganuri in cap, ar trebui sa negociem, cinstit si principial, atat rolul nostru in NATO, cat si relatia cu Rusia! Fara a fi pro-rus ori rautacios, parca nu rusii au bombardat Bucurestiul si Ploiestiul, ci altii, pe care nu i-am suparat cu nimic!
Publicat Vineri, 21 aprilie 2017
+Răspunde
Anonim @ radu
+1
Dar noi cu ce i-am suparat pe rusi de au ocupat jumatate din Moldova, chiar intreaga tara pentru un timp si au impus un regim pe care nu il voia mai nimeni? Rusia nu avea aviatie de bombardament strategic dar, atit timp Romania a fost in raza de actiune a aviatiei sale, nu s-a sfiit sa uzeze de arme murdare, adica de aruncarea de obiecte aparent inocente, stilouri, brichete, chiar jucarii dar care explodau atunci cind erau utilizate.
Publicat Sâmbătă, 22 aprilie 2017
+Răspunde
bucovineanul
+6
Ce sa faca romanii cu atatia bani ?, daca tot a fost marit bugetul apararii la 2 %, pai trebuie folosit iar la *americani si timpul costa bani * daramite ... un os de ros ca Romania ???, urmeaza probabil ... *alte Bechtel - uri !!!* ca doar unul nu-i de ajuns pentru noi.
Publicat Vineri, 21 aprilie 2017
+Răspunde
Rusu Radu
+7
(1) Întrebări pe adresa "specialiştilor" din M.Ap.N.: 1. Ce ne facem dacă ruşii, sau iranienii, lansează, mai întîi, asupra României, un "stol" de rachete balistice FĂRĂ încărcătură explozivă, rachete de tip "momeală"? Rachetiştii români ripostează, le doboară, după care rămîn fără rachete Patriot, ori SM-3, în stocuri. După ce ai noştri îşi epuizează arsenalul de "contra-măsuri", inamicul lansează rachetele "veritabile" - adică acelea CU încărcătură explozivă. (Bineînţeles că primele lovituri vor ţinti chiar staţiile de radiolocaţie şi subunităţile de luptă ale rachetiştilor români.) 2. Ce ne facem dacă adversarii ne trimit "rachete murdare"? Românii le doboară, resturile de rachete pică pe sol, iar acolo unde ajung, contaminează radioactiv, chimic, sau biologic, suprafeţe întinse ale teritoriului nostru naţional. 3. Cum ripostează vajnica Armată Română la un posibil atac... de pe sateliţii militari ai ruşilor? Nu mă refer, neapărat, la "raze laser", de mare intensitate, nici la "generatoare de radiaţii amplasate pe orbită", sau la alte "raze ale morţii", de domeniul SF-ului, ori imaginate de scenariştii de la Hollywood.
Publicat Vineri, 21 aprilie 2017
+Răspunde
Anonim @ Rusu Radu
+2
Ce prezentati aici este similar cu povestea drobului de sare. Confruntarea armata inseamna relatia actiune-contraactiune, indiferent mijloace. Cam tot de domeniul SF sint si e-bombs. Efectul impulusului electromagnetic este cunoscut demult, ca unul din factorii destructivi ai exploziei nucleare dar ruda sa mai modesta, adica e-bomb, nu a fost folosita in nici un conflict postbelic, cel putin nu semnificativ. Solutia cu declararea neutralitatii este naivitate in forma pura. Neutralitatea trebuie recunoscuta si acceptata de cei mari, altminteri e vorba goala. Romania si-a declarat neutralitatea la izbucnirea razboiului in 1939, doar ca sa fie hartanita la mai putin de un an mai tirziu, intii de dragalasa Rusia, careia i se cinta virtos in struna pe aici. Si Republica Moldova si-a declarat neutralitatea, numai ca aceeasi Rusie i-a pus mintenas de doua republici separatiste. Cit priveste avansul Rusiei, tehnica militara ruseasca nu prea a prevalat pina acum pe nici unde iar Rusia, de la Napoleon incoace, nu a repurtat decit victorii platite scump si doar in fata unor adversari mult inferiori materialiceste. Chiar doriti prin postarile dumneavoastra sa induceti un spirit de noncombat?
Publicat Sâmbătă, 22 aprilie 2017
+Răspunde
Rusu Radu @ Rusu Radu
0
@Anonim - Prin postările mele am dorit să obţin răspunsuri la întrebările pe care le-am formulat; dacă se poate, din partea unor militari de profesie. Spiritul de non-combat, la care faceţi referire, este promovat tocmai de cei care ne-au băgat în NATO! Iar "combat-ul" are rost doar atunci cînd ai cît de cît şanse de a învinge. Altfel e sinucidere. Sau e victorie à la Pirus. Discuţia pe tema Neutralităţii este una amplă. O rubrică de comentarii nu e cel mai potrivit loc pentru aşa ceva. Argumentele pe care le-aţi adus dvs. sînt nerelevante. Majoritatea celor care evaluează potenţialul militar al Rusiei sînt insuficient informaţi. Nu cunosc realitatea. Ca promotor al atitudinii de combat, vă descalificaţi de îndată ce vă subevaluaţi adversarul. Eu sînt pentru desfiinţarea armatelor şi a arsenalelor militare. Sînt pentru o dezvoltare paşnică a omenirii. Sînt pentru materializarea ideii: "România, o a doua Elveţie". Vă faceţi iluzii, atît cu privire la prezenţa "salvatoare" a trupelor americane, în România, cît şi cu privire la reticenţele ruşilor de a ne cuceri "oricînd doresc". Pe ruşi, NU rămăşiţele armatei române îi sperie. În fond, e o armată ai cărei ofiţeri care au crescut instruindu-se cu echipamente militare sovietice. Ci îi sperie existenţa "paranormalilor de elită" din cadrul ultra-ultrasecretului OCTOGON Românesc. Dacă nu erau Varain & Co., demult ne aflam sub ocupaţie rusească. Cu alte cuvinte, tocmai... SF-ul îi sperie pe ruşi! Politicienii români ar trebui să negocieze în următorii termeni: Rep. Moldova (inclusiv Transnistria) contra ieşirii României din NATO. De altfel, a izbucnit scandal între Dragnea şi Grindeanu, pe contractele Armatei! Dragnea vrea să fie parte la negocierile cu marii furnizori, în special americani. Grindeanu, alb de frică, i-a spus că nu vrea să facă puşcărie şi că preferă să demisioneze dacă aşa stau lucrurile! Grindeanu este ofiţer SIE sub acoperire. E bine informat.-
Publicat Sâmbătă, 22 aprilie 2017
+Răspunde
Anonim @ Rusu Radu
0
In comentariul adresat mie divagati si fabulati. Elvetia este neutra pentru ca se vrea sa fie neutra. Nu este cazul Romaniei. Daca victoria ar fi decisa doar de raportul cantitativ, ar dispare insasi conceptul de confruntare armata. Aceasta inseamna atitudine non-combat si nu este indusa de apartenenta la NATO. Reflectati totusi un pic si asupra conceptului de victorie. Rusia s-a intins intotdeauna atit cit a fost lasata. Se pare ca, pe moment cel putin, nu mai este lasata.
Publicat Sâmbătă, 22 aprilie 2017
+Răspunde
Rusu Radu
+7
(2) Ci mă refer la "paralizarea" sistemelor de telecomunicaţii militare. Mă refer la "E-bombs" (Electromagnetic bombs). Americanii deţin şi ei arme din categoria "High Power Electromagnetic Pulse generation techniques and High Power Microwave technology". Însă, din informaţiile mele, reiese că ruşii ar fi "mai avansaţi" pe cale. Oştenii români vor trebui să facă faţă unor ElectroMagnetic Pulse (EMP) Effects. Şi nu ştiu zău dacă sînt pregătiţi. Practic, nici nu vor putea face uz de "noile rachete". Cu toate comunicaţiile blocate, vor deveni "orbi" şi "surzi". Vor fi anihilaţi mai înainte chiar de a se putea dumiri ce li se întîmplă. Soluţia? România să-şi declare neutralitatea perpetuă. Să-l trimită la plimbare pe Unchiul Sam (cu tot cu jucăriile lui anacronice). Astfel, motivele de disensiune cu ruşii vor dispărea. Bugetul destinat Apărării va fi masiv diminuat. Iar banii astfel rezultaţi vor fi redirecţionaţi către obiectivele civile. Trebuie să fii niţel "dus", pentru a-i permite unui militar să lanseze o rachetă SM-3, care costă peste 10.000.000 de Dolari!, sau o rachetă "Patriot" - care costă doar cu puţin peste 3.000.000 de Dolari -, într-o ţară ruinată economic. Ăştia sînt bani "rupţi de la gura românilor flămînzi".
Publicat Vineri, 21 aprilie 2017
+Răspunde
Recomandate
Va pieri industria europeană a cărbunelui?
Publicat acum 22 ore şi 14 minute
Subocupații - șomerii mascați
Publicat acum 7 ore şi 51 minute
Halep, ratare la Stuttgart
Publicat acum 17 ore şi 52 minute
Iohannis, gest controversat la Bruxelles
Publicat acum 7 ore şi un minut
Centrul Atenţiei
alarm off
Subiectele zilei
4 articole/ Actualizat Vineri, 28 aprilie 2017
alarm off
Cronica din Berceni
6 articole/ Actualizat Miercuri, 19 aprilie 2017
alarm off
Cotidianul cititorilor
10 articole/ Actualizat acum 3 ore şi 38 minute
alarm off
Fotografiile bunicilor
17 articole/ Actualizat acum o oră şi 5 minute
alarm off
NUMAI DOUĂ ÎNTREBĂRI
111 articole/ Actualizat Joi, 27 aprilie 2017
Simona Popescu

Eroicul atac al celor 8800 de oi româneşti asupra unei nave militare ruseşti va rămâne cu siguranţă în istoria României la capitolul mari victorii.

Simona PopescuPublicat acum 20 ore şi 51 minute