×
×
Noi
Citite
Recomandate
Ultima oră
Actualizat
24 Ore
7 Zile
30 Zile
24 Ore
7 Zile
30 Zile
Data
Luni, 25 septembrie 2017, 16:33
EUR (€)
+0.0015 ↗
4.5965 RON
USD ($)
+0.0354 ↗
3.8670 RON
• • •
Orice intervenție vestică din acest secol a avut consecințe impredictibile
Rădăcinile occidentale ale terorismului anti-occidental

Atacurile îngrozitoare comise de organizația Statul Islamic la Paris vin să amintească că puterile occidentale nu pot gestiona – nici vorbă să se imunizeze în fața lor – consecințele neintenționate ale intervenției lor în Orientul Mijlociu”, scrie pentru Project Syndicate Brahma Chellaney, profesor de studii strategice la Centrul pentru Cercetări Politice din New Delhi și colaborator al Academiei Robert Bosch din Berlin.

Dezagregarea Siriei, Irakului, Libiei, alături de războiul civil care a sfâșiat Yemenul, au creat mari câmpuri de luptă, au generat valuri de refugiați și au înmulțit militanții islamiști, care vor rămâne o amenințare la adresa securității internaționale pentru anii ce vin. Iar Vestul are de-a face cu asta.

În mod evident, intervențiile occidentale în Orientul Mijlociu nu sunt un fenomen nou. Cu excepția Iranului, Egiptului și a Turciei, fiecare putere din Orientul Mijlociu este un construct modern creat de Franța și Marea Britanie. Intervențiile conduse de Statele Unite în Afganistan și Irak începând cu 2011 reprezintă doar cea mai recentă acțiune prin care puterile occidentale modelează geopolitica regiunii.

Însă aceste puteri au preferat întotdeauna să intervină prin interpuși, iar această strategie – de a antrena, finanța și înarma jihadiștii care sunt numiți ”moderați” pentru a lupta împotriva ”radicalilor” – această strategie arată astăzi fața cealaltă a monedei. În ciuda acestui lucru, puterile occidentale au rămas fidele unei abordări care le periclitează securitatea internă.

Ar trebui să fie clar că cei care merg la jihad nu pot fi niciodată moderați. Cu toate acestea, chiar și după ce s-a aflat că majoritatea membrilor antrenați de CIA ai Armatei Libere Siriene au defectat la Statul Islamic, SUA au prevăzut recent aproape 100 de milioane de dolari pentru rebelii sirieni.

Franța, de asemenea, a împărțit ajutoare pentru rebelii sirieni și a început să bombardeze pozițiile Statului Islamic. Și chiar Franța a fost vizată de atentate. Potrivit martorilor, atacatorii de la teatrul Bataclan – unde s-au înregistrat cele mai multe victime – au spus ca acțiunile lor sunt provocate de greșeala președintelui Francois Hollande. ”Nu trebuia să intervină în Siria”, urlau ei.

Franța are în spate tradiția unei politici externe independente și pragmatice, care se reflecta in decizia din 2003 de a nu participa la ocuparea Irakului de către SUA, în 2003. Dar după ce Nicolas Sarkozy a devenit președinte, în 2007, Franța și-a aliniat politicile celor ale SUA si NATO și a participat activ la înlăturarea liderului libian Muamar Gaddafi, în 2011. Iar după ce Holalnde a venit la putere, în 2012, Franța a devenit una dintre cele mai intervenționiste țări din lume, efectuând operațiuni militare în Republica Centrafricană, Coasta de Fildeș, Mali și Somalia, înainte de a lansa atacuri aeriene în Siria.

Asemenea intervenții nesocotesc lecțiile istoriei. Pe scurt, aproape orice intervenție occidentală din acest secol a avut consecințe impredictibile, care au avut efecte peste granite și, în cele din urmă, au dus la altă intervenție.

La fel au stat lucrurile și la finalul secolului trecut. În anii 1980, sub președintele Ronald Reagan, SUA (cu finanțare saudită) au antrenat mii de extremiști islamiști pentru a lupta împotriva URSS în Afganistan. Rezultatul a fost al-Qaeda, ale cărei acțiuni l-au făcut pe președintele George W. Bush să invadeze Afganistanul și au oferit un pretext pentru invadarea Irakului. Asa cum a admis secretarul de Stat Hillary Clinton în 2010, ”i-am antrenat, i-am echipat, i-am finanțat, inclusiv pe cineva pe nume Osama bin Laden... Și nu a fost prea bine pentru noi”.

Nesocotind acestei lecții, puterile occidentale au intervenit în Libia pentru a-l da jos pe Gaddafi, creând o fortăreață jihadistă la ușa Europei, deschizând calea unui flux de arme si militanți care să intre în alte țări. Intervențiile contrateroriste ale Franței în Sahel și Mali au fost urmarea acestor evenimente.

Abia de și-au tras suflarea, SUA, Franța și Marea Britanie – cu sprijinul statelor wahhabiste precum Arabia Saudită și Qatar – s-au îndreptat către înlăturarea președintelui Bashar al-Assad, provocând un război civil care a permis Statului Islamic să se extindă pe teritorii vaste. Cum gruparea câstigă teritorii importante și s-a extins în Irak, SUA împreună cu Bahrain, Iordania, Qatar, Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite au început să lanseze lovituri aeriene în Siria, începând de anul trecut. Franța s-a alăturat recent, la fel și Rusia.

Deși Rusia duce o campanie militară independentă de puterile occidentale (reflectând astfel susținerea pentru Assad), și Moscova a devenit o țintă, oficialii americani și europeni fiind convinși că Statul Islamic a fost în spatele prăbușirii unui avion civil rusesc în Peninsula Sinai. Acest incident, alături de atacurile de la Paris, ar putea duce la campanii dincolo de implicarea în Siria și Irak, accelerând ciclul distructiv al intervențiilor. În Franța și SUA se pare că pericolul și emotia, nu ratiunea, vor determina linia politică.

Este mare nevoie de o abordare calculată, care să reflecte lecțiile învățate din erorile recente. Pentru început, liderii occidentali ar trebui să evite să intre în hora teroriștilor, așa cum face Hollande când numește atacurile de la Paris ”un act de război” și implementează măsuri fara precedent pe plan intern. Ar trebui să se uite sfatul lui Margaret Thatcher și să-i priveze pe teroriști ”de oxigenul publicității de care depind”.

Mai important, ei ar trebui să recunoască că războiul împotriva terorismului nu poate fi purtat cu aliați dubioși, precum luptătorii islamiști sau finanțarea din parte șeicilor fundamentalisti. Riscul unor consecințe negative neintenționate – fie că teroriștii lovesc în Paris sau că se extinde războiul din Siria – este nejustificat de mare.

Nu este prea târziu ca puterile occidentale să ia aminte la lecțiile ultimelor erori și să-și recalibreze politicile contrateroriste. Din păcate, acesta pare să fie cel mai puțin probabil răspuns la ultimele atacuri ale Statului Islamic.”

(R.C.)Publicat Marţi, 17 noiembrie 2015
2830
 | 16
 | 7
+Adaugă
Comentarii
2000
Trimite
Orientul marilor fracturi
0
O excelenta sinteza a situatiei: uri.html
Publicat Miercuri, 18 noiembrie 2015
+Răspunde
Ghita Bizonu'
+2
Si daca interventiile aveau in vedere chiar aceste consecinte?!
Publicat Miercuri, 18 noiembrie 2015
+Răspunde
nicu cohen
+13
Asta s-a si dorit ..pentru a avea motive sa instaureze societatea orwelliana in europa ...Hai sa va inregimentam ,hai sa va micro-cipam ca uitati ce fac aia ...tra la la ...si autistii inteleg scriptul . Ei creaza problema si tot ei vin cu rezolvarea .Razboiul sa mai imputineze din lume .
Publicat Marţi, 17 noiembrie 2015
+Răspunde
lunetistu
+9
Un articol de 2 bani , de imbrobodirea `pietarilor` care vor si ei ceva , dar nu stiu ce vor .Strategii americani si occidentali ( in special ) sint boia sau djuvara ai lor !? Numai daca citeau : Suez 50 de secole de istorie ; Flacari deasupra Orientului sau Zile fierbinti in Orient , faceau strategii corecte . Azi , strategiile Occidentului sint facute de trans-nationale si bancheri . Daca nu ma credeti , intrebati-l pe Jon Perkins . ”Atacurile îngrozitoare comise de organizația Statul Islamic la Paris vin să amintească că puterile occidentale nu pot gestiona – nici vorbă să se imunizeze în fața lor – consecințele neintenționate ale intervenției lor în Orientul Mijlociu”. Cum de nu-i este rusine `celebrului strateg ` sa zica asa ceva ? Ofi pentru prostii lor , aici in est sint multi prosti , dar NU TOTI !
Publicat Marţi, 17 noiembrie 2015
+Răspunde
Maro
+19
Se stia rezultatul si tocmai pe asta au mizat organizatia criminala sionista care face politica Americana suta la suta. Aceste minti diabolice ,sataniste tocmai asta au vrut. In urma cu zeci de ani Ben Gurion zicea ca un Orient Mijlociu slab este un lucru bun pt Israel. Un Orient Mijlociu in pace si puternic cu armata performanta e un pericol pt Israel. Asa ca iata unul dintre motivele pt care au intrat ,,americanii,,Apoi resurse .Un razboi in zona aceea inseamna multi morti muti refugiati deci se cam goleste zona. Iar harta acelei zone va fi redesenata. Aici isi vor lua partea belitii la puta cu brisca pt a-si implini visul Israelul mare.Invazia de refugiati in Europa aduce cu sine probleme viitoare intre cei veniti si Europeni. America nu vrea o Europa puternica ci una slaba pe linaga faptul ca e si servila.Iata cati iepuri impusca dintr-un foc sionistii.Se poate termina cu terorismul rapid. Sa nu le mai dea amerlocii arme,frantujii si restul.
Publicat Marţi, 17 noiembrie 2015
+Răspunde
almajeanu
+31
perfect adevarat. convingeti pe prietenii vostri americani ca lumea nu este un western. ce frumoasa politica externa echilibrata avea Romania inainte. acum am devenit ca si francezii "niste slugi" pacat atit de Romania cit si de Franta care a uitat trecutul Gaullist
Publicat Marţi, 17 noiembrie 2015
+Răspunde
nicu cohen @ almajeanu
+3
Inainte eram o tara ,acum sintem o colonie corporatista. Sayanim au infectat toata conducerea tarii . Masonii au tradat ,s-au vindut pentru un pumn de dolari . Masele sint ca oile fara cioban .
Publicat Miercuri, 18 noiembrie 2015
+Răspunde
Recomandate
Clientela de partid, răsplătită regește
Publicat acum 4 ore şi 18 minute
Dan Șova, și condamnat, și cu banii luați
Publicat acum 3 ore şi 42 minute
Marine Le Pen jubilează
Publicat acum 19 ore şi 33 minute
Bombă: Victor Ponta, audiat în două dosare
Publicat acum 4 ore şi 12 minute
Centrul Atenţiei
alarm off
Dosar Cotidianul
5 articole/ Actualizat Duminică, 24 septembrie 2017
alarm off
Mostra de la Veneţia
7 articole/ Actualizat Duminică, 10 septembrie 2017
alarm off
Cotidianul cititorilor
20 articole/ Actualizat Sâmbătă, 23 septembrie 2017
Ilie Şerbănescu

Constatând că actualul premier al României nu poate fi câtuși de puțin păcălit de cineva, după cum au dovedit mai multe episoade, în frunte cu cel cu băncile, mi-am luat cutezanța, în virtutea celor peste trei sferturi de veac de ființare prin România, să vă aduc spre luare aminte câteva lucruri care să vă împiedice de a vă păcăli, cumva, singur.

Ilie ŞerbănescuPublicat acum 20 ore şi 43 minute