Radio România – “teleormanul” personal al lui Georgică Severin

Georgică Severin este primul politician traseist din vitrina PSD care ajunge să fie parașutat în fruntea unei instituții de informare și cultură cum este Societatea Română de Radiodifuziune (SRR). Numit PDG interimar, Georgică Severin nu are absolut toate atribuțiile legale acordate prin vot de Parlamentul României. El ocupă doar temporar o funcție, până când Parlamentul va vota un nou Consiliu de Administrație la SRR, și un nou președinte-director general. Dar aceste etape legislative îl lasă rece pe Georgică Severin. El se comportă în funcția în care a fost numit ca și cum i s-a făcut cadou pentru totdeauna o moșie în plus, una printre cele multe consemnate în declarația sa de avere.

“Vreau pașaport dipomatic pentru mine și soție, plus vilă de la RAPPS”

Primul lucru pe care l-a facut fostul senator PSD Georgică Severin, imediat după ce a fost adus ca președinte director general (interimar) al Societății Romane de Radiodifuziune, a fost să ceară Departamentului Relații Internaționale din radio eliberarea unui pașaport diplomatic pentru sine, cât și pentru soția sa, Simona Severin. Ifosele de interimar în fruntea instituției de informare și cultură nu s-au oprit aici. Pretinzând că nu domiciliază în București, și că veniturile personale nu îi vor permite să își închirieze un apartament în capitală, fostul senator PSD a cerut SRR să îi asigure o vilă din dotarea RAPPS, pentru că el a devenit acum demnitar asimilat funcției de secretar de stat. Tot fostul senator PSD a cheltuit banii publici pentru a-și amenaja biroul de președinte interimar potrivit gusutilor sale. A cerut cumpărarea pentru cabinetul său directorial a unei plasme uriașe și a unui sistem de sonorizare ultimă versiune Dolby Surround.

Ca orice baronete local (de Prahova), Georgică Severin se dă în stambă scump de tot: călătorește în străinătate pe banii publici pe cursele de avion numai la business class. Pentru că în SRR nu există încă un Consiliu de Administrație legal constituit (fostul CA SRR fiind demis de Parlament), orice bani publici cheltuiți de președintele director interimar în deplasările sale din Singapore, Dublin, Republica Moldova ar fi trebuit aprobați prin vot de Comitetul Director din SRR. Numai că deplasările în străinătate ale lui Georgică Severin nu au fost aprobate de Comitetul Director. Ele au fost semnate doar de unul din membri acestui for: inginerul Dan Barabaș. Acesta din urmă s-ar fi substituit întregului Comitet Director.

De altfel, Georgică Severin și-a creat ilegal propriul organism ad hoc care să îi valideze deciziile luate ca președinte interimar al radioului, altul decât Comitetul Director sau Consiliul de Administrație, instanțe prevăzute de legea de funcționare a instituției. El și-a creat un așa zis Comitet Consultativ format din diverși manageri yes-mani din SRR care îi validează jongleriile cu bani din bugetul radioului. O astfel de entitate-fantomă reprezintă tertipul prin care Georgică Severin, ca ordonator de credite interimar, poate angaja contracte mai mari de o sută de mii de lei. Manageri care îl consiliază (Dan Preda, Constantin Pușcaș, Constantin Burloiu) și îl aprobă sunt aceeași care trăgeau sforile financiare, administrative și editoriale din timpul altui președinte de pomină numit de PSD și de Adrian Năstase în fruntea radioului public: Dragoș Șeuleanu.

Mafia PSD din Prahova “face curățenie” în bugetul SRR

Fidelitatea sa față de o încrengătură economică-financiară de firme pro-PSD din zona sa de influență din Prahova a rămas intactă. De aceea, flota de autoturisme ale Societății Române de Radiodifuziune au fost obligate de Severin să își facă ITP-ul si RCA-ul la o firma din Câmpina (Astra Asigurări, filiala Câmpina, filială de apartament). Este cunoscut cazul cetățeanului Constantin Crăescu care a fost țepuit de Astra Câmpina când a vrut să obțină despăgubiri pentru casa asigurată la această filială. El a vorbit în presa locală despre comportamentul mafiot al celor de la această companie de asigurări. Compania mamă Astra Asigurări a restras licența de funcționare filialei sale din Câmpina. Întrebare: de ce, la presiunile acestui președinte interimar, radioul public a realizat contracte ITP și RCA cu o firmă suspectă care are licența retrasă?

Curățenia în radioul public nu mai este asigurată de femei de serviciu angajate, ci de o firmă de salubrizare a prietenilor lui Georgică Severin (Eurototal Comp SRL, firmă din domeniul dezinsecției, dezinfecției și deratizării). Multe din contractele ei reprezintă afaceri cu statul și au fost dobândite fără licitații. Eurototal Comp SRL, deținută de Ovidiu Daniel Tița („Servicii de curăţenie pentru clădiri şi servicii de administrare a proprietăţilor“) a făcut deja o negociere fără anunţ de participare și a fost singura care a avut contract pe domeniul ei primit de Primăria Caracal, de la fostul primar PSD primarul Gheorghe Anghel, acum aflat în pușcărie. Unele zvonuri spun că în spatele firmei Eurototal s-ar afla interesele unor foști angajați ai SRI din Prahova (firma efectua și foraje la mari adâncimi în vederea prelevării de probe din sol în domeniul industriei de petrol). Un indiciu relevant în acest sens este că, deși face profit anual de peste 5 milioane de euro din afaceri cu statul român, la această firmă nu s-au desfășurat verificări din partea instituțiilor abilitate. O altă întrebare pusă de surse din radio este dacă nu cumva această firmă Eurototal nu reprezintă decât o curea de transmisie intermediară a banului public către firma fiicei lui Georgică Severin (Anca Severin), SC SEV Oil Management SRL. Un alt contract suspect de “norocos” al firmei Eurototal Comp SRL a fos cel cu Compania Națională Administrația Porturilor Maritime SA Constanța (prin filiera Nicușor Constantinescu – Radu Mazăre). Acesta este profilul firmei pietene a lui Georgică Severin care, fără licitație, vrea să curețe tot în SRR, în special banul public.

Politică editorială marca PSD: cenzură și stil editorial comunist

Recent, Sindicatul angajaţilor din Radio Romania i-au solicitat liderului PSD, Liviu Dragnea, să îl demită pe directorului interimar al SRR, Georgică Severin, acuzat de aceştia de „cenzură editorială“ şi de faptul că postul naţional de radio nu mai e în slujba cetăţenilor, ci a PSD. Epoca de cenzură și propagandă din perioada guvernării lui Adrian Năstase însă s-a reîntors la Radio România. Atunci președintele radioului era o figură sinistră de politruc utecist, Dragoș Șeuleanu, omul de casă al fostului premier psd-ist. Moștenirea grea lăsată de Dragoș Șeuleanu la Societatea Română de Radio a însemnat în 2005 o gaură de 16 milioane de euro. Rapoartele organizației internaționale “Reporteri fără frontiere” și Raportul Deapartamentului de Stat SUA din 2004 privind libertatea presei din România menționau cenzura de la Radio România și transformarea radioului public în goarna electorală a PSD. Astăzi Dragoș Șeuleanu a devenit eminența cenușie care îl consiliază din umbră pe Georgică Severin. Le dă telefoane liderilor sindicali să îi amenințe să o lase mai moale cu criticle la adresa președintelui interimar numit de Dragnea. Dragoș Șeuleanu și-a lăsat în radio, după demiterea sa în urma comisiei de anchetă parlamentare din 2005, o rețea de directori proțăpiți în funcții de pe vremea lui Adrian Năstase. Aceeași directori economici și editoriali îi slujesc azi lui Georgică Severin la ordinele PSD.

Redactor șef la Radio România este Dan Preda, același PSD-ist care în 2004 era readactor șef numit de Dragoș Șeuleanu. Dan Preda aranjează ca toate criticile opoziției, sau ale unor analiști, față de măsurile fiscale haotice propuse de PSD să fie interzise din programele Radio România. Miniștrilor incompetenți și agramați din PSD li se spală imaginea publică prin spălătorul editorial al aceluiași Dan Preda. Acesta a mai fost acuzat în 2004 de organizația Active Watch de cenzură și manipulare a materialelor editoriale în timpul campaniei electorale. Dan Preda are și el o vilă în Câmpina, fiind vecin cu Georgică Severin. Când fostul senator PSD a fost numit președinte interimar la radioul public, Dan Preda exulta, afirmând printre colegi: “E prietenul meu cel mai bun. Mă duc la el în vizită la orice oră… și în papuci, dacă vreau..!”. Se pare că în calculele clanului Dragnea viitoarea echipă de conducere a radioului public ar urma să fie Georgică Severin (președinte) – Dragoș Șeuleanu (director executiv) – Dan Preda (director editorial). Cu asemenea tripletă, SRR redevine o unitate militară de propagandă pro-PSD ca pe vremea lui Adrian Năstase.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Valentin Raileanu 11 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.