Radiografia dezastrului din sistemul sanitar constănțean

Managerul interimar al Serviciului de Ambulanţă Judeţean (SAJ) Constanţa, Laurenţiu Bădescu, a afirmat că 70 la sută din autosanitarele instituţiei ”îndeplinesc normele de casare”, unele dintre acestea având chiar şi un milion de kilometri la bord, dar şi că există un deficit de personal de aproximativ 100 de persoane. Bădescu a mai spus că ”un obiectiv strategic” îl reprezintă înfiinţarea unei substaţii la Mihail Kogălniceanu, unde există un aeroport şi o bază militară.

Laurenţiu Bădescu a prezentat miercuri, în şedinţa Colegiului Prefectural, problemele cu care se confruntă Serviciul de Ambulanţă Judeţean Constanţa. Una dintre acestea este legată de parcul auto, care a împlinit zece ani, 70 la sută din autosanitare îndeplinind ”normele de casare”.

“Avem problemă cu parcul auto. 70 la sută din autosanitare îndeplinesc normele de casare, chiar două norme de casare. Parcul este de zece ani, din 2007. Ajung ambulanţele chiar şi la un milion de kilometri”, a spus managerul interimar al Serviciului Ambulanţă Constanţa.

O altă problemă a SAJ este deficitul de personal. “Schema noastră este 350 de persoane şi avem 100 de persoane deficit de personal. Am cerut din nou prin adresele solicitate la ministere o suplimentare, dar răspunsul a fost negativ”, a mai spus Laurenţiu Bădescu.

El a afirmat că pe timpul verii a solicitat Ministerului Sănătăţii şi Ministerului de Interne detaşarea a şapte echipaje cu personal, primind răspuns negativ.

“Pe timpul verii am solicitat şapte echipaje în plus cu ambulanţe şi cu şoferi şi cu asistenţi pentru a suplimenta din alte judeţe parcul auto şi răspunsul este din păcate din nou negativ. Am cerut acest lucru Ministerului de Interne şi Ministerului Sănătăţii. Am specificat că am găsit şi locuri de cazare pentru echipajele pe care le-am dori să le avem din ţară ca să ne ajute”, a precizat Laurenţiu Bădescu.

Managerul interimar a adăugat că există 51 de ambulanţe pentru urgenţele majore, iar la începutul sezonului estival au fost deschise staţii sezoniere la Costineşti şi Neptun, fiind suplimentate şi celelalte substaţii care există în timpului anului, cele de la Mangalia, Eforie, Năvodari şi Constanţa.

De asemenea, Laurenţiu Bădescu consideră că înfiinţarea unei substaţii la Mihail Kogălniceanu reprezintă ”un obiectiv strategic”.

“Considerăm că este necesară o înfiinţare de substaţie la Mihai Kogălniceanu. Este un obiectiv strategic pentru că este şi aeroportul Kogălniceanu, este şi baza NATO. Între oraşul Hârşova şi Constanţa nu este niciun punct de asistenţă medicală şi se ajunge foarte greu fiind distanţe de peste 80 de kilometri”, a mai spus managerul interimar al SAJ Constanţa.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Sebastian Lazar 1128 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.