Radu Banciu: Turcescu s-ar întoarce să deontologească iarăși pe bani foarte mulți

Robert Turcescu intenționează să revină în presă. După zvonurile apărute conform cărora acesta urmează să fie „racolat” de postul lui Sebastian Ghiță, România TV, Turcescu afirmă într-un răspuns către Mircea Marian că nu va merge acolo, ci într-un loc unde va putea practica jurnalismul fără să-și înșele telespectatorii/cititorii/ascultătorii.

„DACĂ decid să revin în presă n-o voi face la România TV. O voi face acolo unde cred și sper că voi putea practica jurnalismul fără să-mi înșel telespectatorii/cititorii/ascultătorii. Libertatea editoriala deplină, fără alte constrângeri, în afara celor dictate de propria-mi constiință, reprezintă condiția esențială. DACĂ va exista o instituție media dispusă să admită o astfel de condiție contractuală din partea mea, probabil o voi face fără ezitare. În orice alt caz, voi prefera să rămân un simplu jurnalist/cetățean posesor de blog, cont FB și cont de Twitter. Nu voi înceta să scriu ceeea ce cred și ceea ce stiu. Am ajuns într-un moment în care mai presus de orice îmi doresc libertatea de a practica această profesie lipsit de constrângeri și, mai ales, fără patimă. Să fim lucizi, zic. Deci, nu România TV. Și, poate, nicio televiziune din cele care azi se revendică a fi „de știri”, dar au ajuns în situația ingrată de a fi dependente de interese financiare oculte. N-am murit, Mircea (Mircea Marian – nr.). M-am spovedit și mă simt în stare să o iau de la capăt. Chiar dacă asta înseamnă să fiu din nou un simplu reporter/redactor sau blogger. Sfârșitul nu e aici, cred cu tărie că Dumnezeu va avea grija să mai deschidă o ușă chiar și pentru un păcatos ca mine. N-o caut cu disperare pentru că traiesc, în ciuda celor ce se întâmpla azi cu mine și cu noi, zile pline de bucurie. Sunt fericit, Mircea. Și sunt bucuros să văd apusul unei lumi vechi și răsăritul unei lumi noi. Oricât de straniu ar suna asta azi, chiar și presa pe care o avem acum va fi, la un moment dat, altfel. Eu cred cu tărie asta, sper s-o faci și tu si sper ca si altii gindesc la fel. De fapt, STIU sigur ca va fi așa!”, a scris Turcescu într-un mesaj pe care Mircea Marian l-a publicat pe Facebook.

Realizatorul B1 TV Radu Banciu a comentat, vineri seară, în termeni duri o eventuală revenire în presă a lui Turcescu.

„Ce mă indignează pe mine este faptul că el spune că se va întoarce în presă acolo unde va avea libertate editorială deplină și nu va simți că își minte telespectatorii. Cum să fii atât de mizerabil să vii să spui așa ceva, că tu ești deontolog. E un laș, n-a avut niciodată curajul să spună niciodată ce gândea, iar acum pretinde că de fapt era o victimă a presei, că presa nu era pregătită, liberă, pentru unul ca el. Un nesimțit, care pretinde că aici era îngrădit de cineva. După ce a făcut numai ce a vrut și a făcut avere, fără măcar să muncească, numai cât dădea telefoane să aranjeze emisiunile, acum vine cu tupeul ăsta. Numai minciuna, lașitatea, lăudăroșenia și șpaga îl caracterizează. Acum dai să te întorci în presă să deontologești iarăși pe bani foarte mulți”, a spus Banciu.

„Totul a fost un joc de culise. A plecat ca un laș, nici măcar n-a avut curajul să ne spună de ce a plecat. Să vină și să spună cine îi punea pumnul în gură, de ce n-a putut să fie independent. O va face, dar pe foarte mulți bani. Sigur, după alegerile prezidențiale, când va hotărî de partea cui să joace, va fi mult mai ușor pentru el, ca jurnalist. Lui îi trebuie un spațiu de emisie uriaș, i-ar trebui un pact cu Dan Voiculescu, doar e un adevărat om de presă”, a mai spus acesta.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
George Anghel 1101 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.