Radu Câmpeanu, un ultim omagiu la Senat

Sicriul cu trupul neînsuflețit al lui Radu Câmpeanu a fost depus, sâmbătă dimineață, în holul central de la parterul Senatului, unde rămâne până la ora 13,30.

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a depus o coroană de flori la catafalcul lui Radu Câmpeanu, spunând despre seniorul liberal că a fost cela care a ”reaprins flacăra liberalismului în România”, iar pentru asta îi va purta ”o veşnică recunoştinţă”.

De asemenea, consilierul prezidențial Andrei Muraru a depus, sâmbătă, o coroană de flori la sicriul cu trupul neînsuflețit al seniorului liberal, transmițând un mesaj de condoleanțe din partea președintelui Klaus Iohannis.

„Am venit astăzi să aduc omagiul președintelui României, domnul Klaus Iohannis, să transmit condoleanțele domniei sale familiei îndoliate pentru cel care a fost o personalitate autentică a PNL, la reconstrucția căruia și-a adus o contribuție desăvârșită, și o adevărată voce a liberalismului românesc după 1990. Primul președinte al acestui partid care a reușit cred să impună o anumită atmosferă în încrâncenații ani ’90”, a spus Andrei Muraru.

Întrebat dacă Administrația Prezidențială a luat în calcul decorarea post-mortem a lui Radu Câmpeanu, consilierul prezidențial a răspuns: „Seniorul liberal este o personalitate și o valoare autentică a istoriei românești post-decembriste și este apreciat la întreaga sa valoare și cred că aceste lucruri au fost cu adevărat arătate în ultimii 25 de ani”.

La sicriul acoperit cu drapelul tricolor a venit și fostul șef al statului Ion Iliescu.

Iliescu a declarat că între el și seniorul liberal se stabilise o relație de stimă reciprocă, respect și prietenie.

„Am ținut să exprim niște gânduri calde, la adresa domnului Câmpeanu, cu care am avut o conlucrare pe care am apreciat-o amândoi. Ne-am cunoscut în ianuarie 1990, am contribuit împreună la construirea unei structuri politice adecvate vremii, când a apărut explozia de partide politice, după decretul lege din 31 ianuarie, și la 1 februarie erau deja 30 partide constituite. Atunci, am avut o primă întâlnire cu președinții celor 30 de partide, și am constituit CPUN-ul. A fost o găselniță potrivită pentru vremea respectivă. Domnul Câmpeanu a fost vicepreședintele acestui organism”, a spus Ion Iliescu, adăugând că a avut cu Radu Câmpeanu o relație de respect reciproc, inclusiv în perioada în care acesta a fost vicepreședinte al Senatului.

„A fost perioada în care am conlucrat nemijlocit și consider că, în istoria noastră, a construirii democrației românești noi, a fost o școală pentru noi toți, care participam și făceam parte din acest organism, dar și pentru țară, pentru că în dezbaterile din CPUN erau spectacolele cele mai interesante. Se televizau aceste dezbateri și lumea, seara, stătea în fața televizorului să guste spectacolul. A fost o perioada interesantă și o școală politică, pentru noi toți. Ulterior, domnia sa a fost ales în Senat, a fost vicepreședinte al Senatului, am avut contacte nemijlocite, deci ne-am cunoscut, ne-am apreciat reciproc și a rămas o relație de prietenie reală și de stimă reciprocă”, a adăugat Iliescu.

Întrebat despre campania electorală din 1990, fostul președinte a răspuns că a fost cea mai frumoasă dezbatere politică a candidaților la funcția supremă în stat.

„Eu cred că a fost cea mai frumoasa campanie electorală, și cea mai frumoasă dezbatere politică a candidaților la funcția supremă în stat, cu domnul Câmpeanu și domnul Rațiu. Îmi amintesc, Răzvan Theodorescu era mediator, împreună cu Victor Ionescu și Emanuel Valeriu. Ei trei au moderat și aveam două ore programate, dar la cererea spectatorilor, s-a întins dezbaterea până la miezul nopții. Rămâne, cred, în istorie. Era prima dată când vedea lumea așa ceva. O dezbatere liberă, a trei candidați pentru președinția țării. A fost și un spectacol și o școală politică pentru noi dar și pentru cetățeni. Deci, am trăit o istorie comună cu domnul Câmpeanu și de aceea, între noi se stabilise o relație de stimă reciprocă, de respect și de prietenie”, a mărturisit Iliescu.

De la ora 15,00, sicriul va fi depus la Capela Mare a Cimitirului Bellu.

Înmormântarea va avea loc duminică, la Cimitirul Bellu.

Potrivit familiei seniorului liberal, la slujba de înmormântare de duminică, de la ora 12,00, vor lua cuvântul președintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, liderul PNL, Alina Gorghiu, și istoricul Dinu Zamfirescu.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.