Radu Golban anunţă că va candida la europarlamentare

Economistul Radu Golban a luat hotărârea de a candida ca independent la europarlamentare. Întrebat fiind de multe ori de ce nu se implică politic, a decis să se implice, apolitic, şi să apere interesele ţării acolo unde se joacă destinul României, la Bruxelles.

Agenda acestuia este:

1. Cine sunt si ce ma recomanda?

Am un doctorat – pe bune – in economie, un master in studii europene avansate, si pun pasiune zilnic in ceea ce fac. Sunt un roman care s-a dedicat Romaniei si intereselor ei: am spus adevarul chiar si cand era incomod. M-am batut mereu pentru cauza in care am crezut, indiferent de consecinte. Acum sunt gata sa lupt la Bruxelles pentru Romania si romani, si am sase mari prioritati:

2. Germania trebuie sa isi plateasca datoria la Romania

In 2010 am facut dezvaluirea spectaculoasa dar riguros documentata ca Germania are o datorie istorica fata de Romania, de peste 18 miliarde de euro. Cine are datorii la Romania, sa si le plateasca. Daca ar avea acesti bani, Romania nu ar mai avea motive sa se imprumute mai departe, la Fondul Monetar International.

3. Organizarea Romaniei pe baze sanatoase: modelul elvetian

Romania e de peste 20 de ani intr-o continua tranzitie, care ne-a obosit pe toti. Avem nevoie de un model de tara, de un model national. Cred ca Romania poate deveni o Elvetie a Estului, un factor stabilizator, de democratie, echilibru si prosperitate, atat pentru noi, cat si pentru regiune.

4. Libertatea romanilor de a fi stapani in tara lor

Ceea ce se intampla cu retrocedarile abuzive catre straini nu e normal. Romanii merita sa fie proprietari, nu chiriasi in tara lor. Politica abuziva prin care sunt restituite sute de proprietati in Transilvania, de care beneficiază, in special, Forumul Democrat al Germanilor din Romania, Biserica Catolica, Biserica Evanghelica si ungurii din Transilvania, genereaza cheltuieli „colosale” pentru buget pentru ca, astfel, statul devine chirias in scoli, spitale si universitatii.

5. Blocarea erodarii statului si a refeudalizarii tarii

Eu nu mai vreau baroni locali care sa taie si sa spanzure cand vor ei, care comanda deseori partidelor la Bucuresti. Avem nevoie de o regionalizare dupa cele mai bune modele si practici europene, nu de refeudalizarea Romaniei. Avem nevoie de gospodari moderni, de manageri competenti, nu de smecheri cu idei feudale. Nu „mergem inainte ca inainte era mai bine”: nu era!

6. Atragerea de bani europeni, fara furturi si ineficienta

Romania are un numar mare de miliarde de euro de atras, in fonduri europene, de la Uniunea Europeana. E dreptul nostru, de care unii hoti si incompetenti si-au batut joc. Avem nevoie de proceduri simple si clare ca romanii sa poate atrage banii europeni, si de un control adecvat care sa previna furtul.

7. Natiunea trebuie sa iasa din pasivitate, nu suntem colonie

Dupa cum bine spunea Petre Tutea, statul roman actual nu apara bogatiile tarii si nu garanteaza munca natiunii. Eu cred ca romanii trebuie sa ridice capul si sa spuna clar si raspicat ca asa nu mai merge: nici la Bucuresti, nici la Bruxelles. Gata cu bataia de joc, gata cu mirajul Uniunii Europene. Meritam sa fim tratati ca parteneri egali in plan european si meritam o clasa politica mai buna, care sa ne reprezinte cu adevarat, la Bucuresti.

Puteţi susţine candidatura lui Radu Golban semnând aici.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.