Radu Mazăre, reclamat fiindcă seamănă cu Adolf Hitler

O organizaţie non-guvernamentală a trimis Parchetului General o sesizare referitoare la noua înfăţişare a lui Radu Mazăre, care s-a prezentat miercuri la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie cu o tunosoare asemănătoare celei a lui Adolf Hitler.

Potrivit sesizării pe care a făcut-o Centrul pentru Monitorizarea şi Combaterea Antisemitismului (MCA România), gestul primarului este „scandalos şi provocator” şi reprezintă o „sfidare”, mai ales că vine în contextul în care preşedinele ales al României este de naţionalitate germană.

Potrivit legii 107/2002, „promovarea cultului persoanelor vinovate de săvârşirea unei infracţiuni contra păcii şi omenirii sau promovarea ideologiei fasciste, rasiste ori xenofobe, prin propagandă, săvârşită prin orice mijloace, în public, se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 3 ani şi interzicerea unor drepturi.”

Sesizarea MCA România

„MCA România consideră gestul primarului Radu Mazăre, cel de a se prezenta public și in fața judecătorilor cu o infatisare (tunsoare, mustata) care o copiază pe cea a lui Adolf Hiltler ca fiind scandalos si provocator. La numai două zile după ce un cetatean roman, etnic german, a devenit Presedintele Romaniei, primarul Radu Mazăre a apărut public cu o tunsoare de tip Adolf Hitler. Este o dovadă, credem noi, de sfidare deliberata care sustine atat solicitarile noastre repetate cu privire la promulgarea Legii 107/2006, in ultima ei forma modificata cat si avertizarile noastre repetate cu privire la tolerarea unor astfel de aparitii publice a unor functionari publici care sunt retribuiti inclusiv din taxele si impozitele platite de toti cetatenii romani, indiferent de apartenenta lor etnica, religioasa, etc.

Reamintim ca in 2009 Primarul Radu Mazăre a defilat in public in uniforma nazista. Fapta sa a rămas nesancționată politic și juridic. Plângerea împotriva lui Radu Mazăre a fost tratată netransparent, eronat și părtinitor, fapt care a permis „recidiva” domnului Mazăre, care considera ca aceasta este modul cel mai adecvat de a se prezenta, ca persoana publica, in fata cetatenilor romani.”, se arată în sesizarea organizaţiei din Constanţa.

Replica lui Mazăre

În replică, Radu Mazăre a declarat, potrivit site-ului stiripesurse.ro, că s-a tuns aşa pentru că „aşa e la modă”.

„La orice acuzaţie mă asteptam, dar la asta nu. Nu mi-am lăsat nicio mustată. Probabil că în anumite unghiuri unele părti sunt mai albe, unele mai negre. M-am tuns aşa pentru ca e la modă. E o tunsoare a anilor 20. E adevărat ca avut-o şi Hitler. Era tunsoara vremii şi a revenit acum la modă. Sunt acuzat că am lucrat cu foarte multe firme din Israel în Constanţa. Eu am o relaţie foarte bună cu Israelul”.

„De prin luna august am început să-mi fac cărare într-o parte. O să o schimb. O să-mi fac cărare pe mijloc. O să mă duc cu frizerul la Parchet”, a mai spus Mazăre.

În acelaşi timp, primarul Constanţei recunoaşte că a greşit în urmă cu câţiva ani, când a defliat în costum nazist.

„Aia a fost o greşeală. Mi-am cerut scuze celor care s-au simţit lezaţi. Am pus punct”, a spus el.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Rares Constantinescu 2670 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.