Raed Arafat a demisionat

Fondatorul SMURD Raed Arafat, care a revoluționat medicina de urgență în România, a demisionat din funcția de subsecretar de stat în urma atacului lansat de Băsescu la adresa lui luni.

Decizia fondatorului SMURD vine după ce Traian Băsescu a intervenit, luni seară, într-o emisiune la Realitatea TV, la care invitat era subsecretarul de stat, atacându-l pe reputatul medic fără nici o jenă pentru că nu susține proiectul noii legi a Sănătății elaborat la Cotroceni.

Printre reproșurile lui Băsescu s-a numărat faptul că Raed Arafat nu vrea să-și exprime obiecțiile în mod oficial, preferând să creeze „o psihoză publică”.

„Cred că este un moment în care trebuie să lamurim totul public. Vreau să fim oneşti. V-am rugat ca orice observaţie aveţi pe tema serviciilor de urgenţă să o înaintaţi la noua lege. Acesta a fost şi motivul telefonului meu”, a declarat Băsescu la începutul intervenției sale.

În replică, subsecretarul de stat Raed Arafat a dezvăluit că, de fapt, a transmis Comisiei Prezidenţiale punctele de vedere pe proiectul legii sănătăţii şi că, după o a doua discuţie în comisie, nu a mai fost acceptat la dezbateri!

„De cel puţin trei luni încerc să vorbesc cu o comisie (comisie prezidențială – nr) despre proiectul legii sănătăţii. Din Comisie fac parte Vlădescu, Păunescu şi Duţă. După a doua discuţie am fost blocat de Vlădescu (Cristian, consilier prezidențial – n.r.), care nu a mai acceptat ca la nicio discuţie privind proiectul să particip şi eu. La solicitarea lor, a celor trei, nu am mai fost primit la discuţii. Nu aş fi ieşit să discut public acest subiect dacă nu aş fi fost considerat duşmanul reformei sanitare”, a dezvăluit Raed Arafat luni seară.

Subsecretarul de stat a spus că ministrul Sănătăţii a trimis în urmă cu zece zile punctele de vedere privind asistenţa medicală de urgenţă consilierului prezidenţial Virgil Păunescu.

„Acolo erau trecute toate datele astfel că punctele mele de vedere au fost cunoscute. Sigur, dacă nu se doreşte ca eu să vorbesc despre acest subiect din interiorul sistemului, va trebui să plec, dar voi apăra punctele de vedere şi din afara acestuia”, a declarat reputatul medic, fondator al SMURD.

Băsescu l-a acuzat la televiziunea citată pe fondatorul SMURD inclusiv că este… de stânga.

„Dacă vreţi să fiu sincer, nu vreau să fiu rău, cred că Raed Arafat are nişte puncte de vedere stângiste că numai statul trebuie să fie în sistemul de urgenţe. Toată Europa arată că sistemele mixte sunt optime. Avem un sistem care are o bază extrem de bună, este bine creat. Aşezarea pe el a unor elemente de sector privat este cel mai bun lucru. (…) Eu cred că un secretar de stat într-un minister, când ministrul lui a decis să pună în dezbatere publică o lege, are în primul rând obligaţia să facă această dezbatere în interiorul ministerului. Cred că secretarii de stat sunt primii care trebuie să susţină sau să explice. Această lege nu este explicată. (…) Sigur, nu-i impune nimeni domnului Arafat că nu are dreptul să aibă părerea că trebuie să rămână un sistem al statului, dar acest lucru îl exprimă în primul rând în interiorul ministerului şi, dacă nu găseşte înţelegere, poate şi are alt punct de vedere decât propriul lui ministru, ori trebuie să plece ministrul, ori secretarul de stat. Cine credeţi că pleacă? Ghici ghicitoarea mea!”, a susținut Traian Băsescu.

După atacurile de luni seară ale lui Băsescu, Raed Arafat a spus că ia în calcul foarte serios varianta demisiei din funcția de subsecretar de stat.

„Eu cred că trebuie să mă gândesc foarte serios să vorbesc din afară. Eu din interior sunt limitat să discut cu domnul ministru. Până mâine mă voi gândi dacă îmi dau demisia. Lumea nu mă crede. Nu ştiu de ce lumea crede că mă apăr pe mâine. Mâine voi găsi un alt loc, mai bine plătit. Personalizăm totul în jurul unui om şi nu ne uităm la ce se întâmplă în sistemul de urgenţă, tocmai ca să-l mulţumim pe Vlădescu (Cristian Vlădescu – consilier prezidențial, nr.). Asta e ultima bătălie pentru dezvoltarea unui sistem de urgenţă. Mă retrag şi vorbesc din afară ca orice cetăţean român, fără să am obligaţii în Guvern. Aşa este normal şi onest din partea mea”, a declarat fondatorul SMURD luni seară.

Raed Arafat consideră că proiectul Legii sănătăţii elaborat la Cotroceni distruge sistemul integrat de urgenţă care rezolvă cazurile foarte grave, care asigură o parte din sistemul de siguranţă naţională şi de apărare a României împotriva dezastrelor.

Astfel, Arafat a precizat duminica trecută că una dintre concluziile specialiştilor de la Ministerul Sănătății este aceea că sistemul integrat de urgenţă va fi distrus prin proiectul noii Legi a sănătăţii, din care dispar noţiunile de public şi privat. Conceptul de lucru în cazurile foarte grave va fi „competiţia comercială”, adică bătălia pentru bani, în locul misiunii de până acum, cea de salvare de vieţi, a spus fondatorul SMURD.

„Al doilea risc este împrăştierea personalului, aşa încât să nu mai avem servicii de calitate nici în public şi nici în privat, pentru că personalul este foarte puţin. În unităţile de primiri urgenţe avem lipsă de 42 la sută medici, iar la ambulanţă, 20-25 la sută din totalul de personal”, a explicat Raed Arafat.

Mai mult, fondurile pentru asistenţa medicală de urgenţă sunt aceleaşi şi în 2012, a mai precizat fondatorul SMURD.

„Dacă aceeaşi sumă trebuie să fie împărţită cu alte 10-20-30 de servicii private, niciuna nu va putea face decât anumite bucăţi din sistem. Şi mai apare un risc, reacţia la calamităţi va fi necontrolată, nestandardizată şi ineficientă. Doar la un accident, dacă o să apară dintr-o dată trei furnizori concurenţi şi în final au de dus un singur bolnav pentru că doi nu vor să meargă la spital, firmele se bat între ele cine ia bolnavul. Pentru că va deconta numai cine va lua bolnavul”, a adăugat subsecretarul de stat duminică.

El a mai spus că privaţii, chiar dacă vor veni cu zeci de ambulanţe sau zeci de elicoptere, după cum au explicat iniţiatorii proiectului, vor dori să îşi amortizeze urgent investiţiile. „Privaţii vor profit”, a adăugat Raed Arafat.

„Se mai spune că brusc am putea avea 20 de elicoptere, zeci de ambulanţe în plus. Pe ce surse de finanţare. Pe finanţare privată, da, este în regulă şi acum. Dar pe surse publice, de unde? Suntem întinşi cât ne permite plapuma. Chiar dacă privatul vine şi mă scuteşte pe mine acum de o cheltuială, el trebuie să o recupereze. Va da afară publicul. Pe partea de transport are 80 la sută şi, de asemenea, asigură şi consultaţii de urgenţă la domiciliu. Majoritatea transportului de dializă, transport interclinic aparţine privatului”, a mai spus reputatul medic.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Ioana Radu 8516 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.