Raed Arafat: Asta poate salva cele mai multe vieți

Secretarul de stat Raed Arafat a declarat sâmbătă că după cutremurul înregistrat noaptea trecută nu au fost probleme deosebite, dar autoritățile s-au mobilizat.

„A fost un cutremur de 5,6 grade, conform datelor pe care le-am primit. L-am simțit și în Brașov și a fost simțit în mai multe zone din țară, din fericire fără pagube, fără probleme deosebite. Noi, în secunda în care a avut loc cutremurul, la nivelul MAI, al IGSU, am început imediat verificările, dacă au fost probleme și, bineînțeles, fiecare Inspectorat pentru Situații de Urgență a fost sunat și întrebat și urmărite apelurile de urgență și solicitările populației. Bineînțeles, nu au fost probleme, dar asta ne îndeamnă să rămânem pregătiți. Cutremurele pot apărea oricând, poate peste 20 de ani, poate peste două minute, asta nu știm”, a spus Arafat la Brașov.

Potrivit acestuia, intervenția la cutremur nu este numai a statului, a Guvernului, a IGSU, începe cu omul de rând, cu comunitatea, cu autoritățile locale și județene.

El a adăugat că, în mod normal, forța majoră vine din partea Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, dintre toate structurile statului care intervin în acest sens.

E clar că primul care va interveni va fi cel care îl va ajuta pe vecinul lui și nu este nicio rușine și nicio anomalie în acest sens. Primăria trebuie să fie pregătită, să aibă stocuri de alimente, de apă, trebuie să știe unde să ducă sinistrații care nu mai au locuințe, dacă are paturi pentru ei, saci de dormit, tot ce trebuie în asemenea situații pentru a le putea acorda îngrijire pentru o anumită perioadă. Toate acestea sunt eforturi conjugate între autoritățile centrale, cele locale și populație mai ales. Dar cel mai important lucru este ca populația să fie pregătită, să știe cum să reacționeze. Eu cred că asta poate salva cele mai multe vieți„, a precizat Arafat.

Raed Arafat a mai menționat că speră ca tot ceea ce s-a făcut în ultima perioadă la nivelul Departamentului pentru Situații de Urgență, al IGSU pentru informarea și pregătirea populației să aibă efect și oamenii să nu intre în panică și să fie pregătiți cu alimente, apă, medicamente pentru cel puțin trei zile.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.