Rafael Shaffer: „A compara bisericile cu spitalele nu e o chestiune statistic cinstită”

Rafael Shaffer, Rabinul şef al României, întrebat de ziarul Adevărul ce părere are despre proiectul Catedrala Mîntuirii Neamului, a declarat: „Aşa cum trebuie finanţate şcolile din bani publici, spitalele… aşa avem nevoie şi de lăcaşuri de cult. S-a făcut o manipulare care nu mi-a plăcut: s-a numărat cîte spitale sunt şi s-a pus în paralel cu cîte biserici sunt”.

Declaraţia a apărut în interviul publicat de Adevărul de ieri, fiind realizat de Cristian Delcea la Alba Iulia. În afara răspunsurilor pertinente care dovedesc înţelepciunea rabinului Rafael Shaffer, ne-au atras atenţia răspunsurile la două întrebări: una generală, în care este vorba despre necesitatea ca o parte din banii publici să meargă spre construirea de biserici, cea de-a doua, punctuală, despre finanţarea Catedralei Mîntuirii Neamului.

Iată cele două fragmente din interviul realizat de ziarul Adevărul cu Rafael Shaffer, rabinul şef al României:

– „Cristian DELCEA: Ce părere aveţi despre finanţarea construirii de lăcaşuri de cult din bani publici? Se vorbeşte mult de cîţiva ani despre proiectul Catedralei Mîntuirii Neamului.

– Rafael Shaffer: E nevoie. Aşa cum trebuie finanţate şcolile din bani publici, spitalele… aşa avem nevoie şi de lăcaşuri de cult. S-a făcut o manipulare care nu mi-a plăcut: s-a numărat cîte spitale sunt şi s-a pus în paralel cu cîte biserici sunt. E ca şi cum într-o fermă ai număra cîţi boi şi cîţi porumbei există. Investiţia într-o biserică e la cu totul alt nivel decît investiţia într-un spital. Comparaţia mai corectă ar fi: cîte biserici şi cîte dispensare sunt. A compara bisericile cu spitalele nu este o chestiune statistic cinstită. Eu cred că e nevoie şi de donaţii în construirea de biserici. Dar nu e sănătoasă situaţia în care preotul, rabinul sau imamul trebuie să fie cel care depinde de congregaţie pentru a aduna bani. Pentru că creează o dependenţă mult prea mare faţă de congregaţie. Nu e bine ca duhovnicul să fie robul financiar al comunităţii. Pentru a-şi putea impune mesajul, liderul unei comunităţi religioase are nevoie de finanţare. Altfel, e pus în poziţie de cerşetor. Nu e sănătos.

Cristian DELCEA: Cum le-aţi răspunde celor care spun că nu îi interesează religia şi nu vor ca banii lor să meargă înspre construcţia de biserici?

Rafael Shaffer: Le-aş răspunde cu o idee din filmul „Grădina lui Finzi Contini“: locul în care nu te duci – fie că e biserică, fie că e sinagogă – are şi el o oarecare relevanţă pentru tine. Astăzi, cînd îţi merge bine, sau cînd îţi clocoteşte sîngele, nu treci pe acolo. La bătrîneţe, sau la necaz, însă, poate că mulţi vor ajunge acolo. Ai nevoie de acest refugiu. Nu fiecare cheltuială publică o poţi justifica faţă de fiecare. Eu n-am beneficiat niciodată de sport, n-am fost niciodată pe stadion. Dar nu pot să spun „pe mine să nu mă implicaţi în sport“. Mulţi membri ai naţiunii au nevoie de biserici, mulţi au nevoie de terenuri de sport, chiar dacă ţie personal nu-ţi foloseşte.

Pentru unii dintre cititori, răspunsurile ar putea fi surprinzătoare, în contextul în care destul de mulţi dintre români, unii creştini şi chiar creştini ortodocşi, s-au pronunţat împotriva alocării banilor de la buget pentru construirea Catedralei Mîntuirii Neamului!

Declaraţia rabinului Rafael Shaffer seamănă izbitor cu declaraţia lui Marian Munteanu, liderul „Partidului Alianţa Noastră” care, în martie anul acesta, într-o emisiune la Antena 3, făcea declaraţii identice, fiind criticat pentru un aşa-zis radicalism religios! Iată ce declara Marian Munteanu în urmă cu cinci luni:

Catedrala Mîntuirii Neamului este un monument dedicat eroilor căzuţi în lupte în toată istoria românilor. Ştiţi că are hramul Ziua Eroilor, Înălţarea Domnului. Eu aşa o văd, ca un monument şi ca un reper fundamental al al civilizaţiei noastre creştine care este susţinut şi dorit de majoritatea oamenilor din ţara asta şi care au şi ei dreptul să aibă un asemenea monument şi un asemenea lăcaş în ţara României aşa cum microbiştii au voie să aibă o Arena Naţionalăcare, apropo, a costat bugetul aproape de trei ori mai mulţi bani decît cei băgaţi la catedrală”!

Similitudinea acestor declaraţii, venite de la oameni de confesiuni religioase diferite, arată că în zona spirituală opiniile inteligente se întîlnesc, întrucît, aşa cum spune rabinul Rafael Shaffer, a pune în cumpănă construirea bisericilor cu nevoia de spitale sau şcoli este doar o manipulare, căci: „Investiţia într-o biserică e la cu totul alt nivel decît investiţia într-un spital. Comparaţia mai corectă ar fi: cîte biserici şi cîte dispensare sunt”!

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Ion Spânu 1818 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.