RAFO s-a vândut la moldoveni

Rafinăria RAFO Onești, fosta perlă industrială a Moldovei, a fost vândută unui grup de oameni de afaceri din Republica Moldova, în frunte cu Vitali Cebanu.

Vânzătorul este omul de afaceri rus Iakov Goldovskyi, care a deținut prin Petrochemical Holding 96% din acțiunile rafinăriei. Unitatea este nefuncțională din 2008 atunci când proprietarul rus a decis să îi schimbe obiectul de activitate de la rafinarea țițeiului la cea de petrochimie.

În acest sens, rusul a cerut un ajutor de peste 300 de milioane de euro de la statul român dar a fost refuzat din considerente de nerespectare a legislației europene în materie de competiție. Noul acționar, Vitali Cebanu a declarat pentru mold-street.com că situația rafinăriei nu este foarte gravă și că zvonurile legate de pierderile de 400 de milioane de dolari adunate în ultimii opt ani nu sunt fondate.

“Situația nu este atât de gravă. Nu sunt datorii istorice la taxe. Sunt anumite datorii curente la salarii pe care le vom achita imediat ce vom porni o parte din instalațiile de producție”, spus Cebanu. Acesta susține că pentru început rafinăria va active la 10% din capacitate, ca să poate asigura o funcționare fără pierderi. Cebanu dezvăluie că déjà au fost identificate companii care vor livra petrol rafinăriei, fără plata în avans ca urmare a unor “relații foarte bune”.

“Petrolul ar putea fi din Rusia, dar și din alte locuri. De exemplu din Iran, dar ar putea fi și din România. Or, în acest caz nu vor fi costuri mari de transport și în plus petrolul extras din România este foarte bun și de ce să nu procesăm de pe loc”, a spus Cebanu, citat de mold-street.com. RAFO se află în stare de conservare de 5 ani şi are în prezent 380 de salariaţi activi.

Compania a depus la Tribunalul Bacău documentaţia cu privire la deschiderea procedurii de faliment, concomitent cu semnarea unui contract de vânzare a acţiunilor către o firmă austriacă, a declarat recent pentru Agerpres, Ion Marian, consilier PR la firma profilată pe rafinarea ţiţeiului din Oneşti. Rafinăria RAFO Onești a fost privatizată în anul 2001 prin preluarea pachetului majoritar de acțiuni (59,9%) de către consorțiul format din Imperial Oil (deținută de Corneliu Iacobov) și Canyon Servicos (Portugalia) pentru suma de 7,48 milioane dolari.

Firma britanică Balkan Petroleum a preluat de la acest consorțiu pachetul majoritar în anul 2003. Compania Calder-A (parte a grupului Petrochemical Holding) a achiziționat Balkan Petroleum în noiembrie 2006, devenind acționarul majoritar. Rafinăria nu mai produce nimic, iar acţionarul Goldovskyi a decis vânzarea ei la fier vechi. Anul trecut, oamenii de afaceri Ovidiu Tender și Marian Iancu, care au controlat Rafo și Carom Onești, au fost condamnați definitive de Curtea de Apel București pentru spolierea celor două foste societăți de stat.

De altfel, la un moment dat, Rafo a fost principalul datornic la bugetele de stat ale României, datoriile de peste 300 milioane de euro, fiind plătite de Goldovskyi. Legat despre noul acționar, Vitali Cebanu, presa de peste Prut susține că este un apropiat al lui Renato Usatîi, om de afaceri și politician controversat, primar al municipiului Bălți și liderul oprozanților ruși din Republica Moldova. Un deputat moldovean, Iurie Chirinciuc, l-a acuzat pe Cebanu că ar fi participat la delapidările Băncii de Economii din Republica Moldova, însă reacția omului de afaceri a fost imediată: “informații mincinoase și calomnioase”.

Vitali Ciobanu este, conform portalului www.bizzer.md, acționar la șase societăți comerciale: Calitate Construct SRL (înființată pe 17.01.2007 – domeniul de activitate fiind proiectare pentru toate tipurile de construcții, pentru urbanism, instalații și rețele tehnico-edilitare, reconstrucții, restaurări, construcții de clădiri și/sau construcții inginerești, instalații și rețele tehnico-edilitare, etc), Lotlan (09.10.1996 – comerț cu amănuntul în magazine nespecializate, baruri), Adaf Grup (22.12.2004 – activități de consultare pentru afaceri și management, activități juridice), Aniconix Grup (19.12.2001 – comerț cu amănuntul al îmbrăcămintei, încălțămintei și articolelor de piele, cu autovehicule, cu piese și accesorii pentru autovehicule etc), Landal-Comerț (26.07.2000 – comerț cu amănuntul al carburanților, al produselor din tutun, etc) și Sud Nobil (15.06.2009 – hoteluri, activități sportive, de întreține corporală, etc). Tot bizzer.md susține că Landal-Comerț, Lotlan și Aniconic-Grup ar fi lichidate.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4516 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.