Raluca Prună, la bilanţul Administrației Naționale a Penitenciarelor

Ministrul Justiției, Raluca Prună, a declarat joi, cu ocazia bilanțului Administrației Naționale a Penitenciarelor (ANP), că prioritatea zero pentru ea este suplimentarea numărului de posturi de la Direcția Națională de Probațiune, unde 355 de consilieri de probațiune se ocupă de circa 42.000 de persoane, transmite Agerpres.

„Eu am promis și celor de la DNP, fac aici și o declarație publică: este o prioritate zero în ceea ce mă privește să reușesc să suplimentez aceste posturi. Nu este o altă chestiune decât de a asigura un cadru decent, la standarde europene de reintegrare a persoanelor care au greșit, care plătesc față de societate, dar care trebuie să o facă într-un mod demn”, a spus Raluca Prună.

Ea a arătat că va solicita Guvernului, în limitele bugetare existente, o suplimentare de posturi la DNP.

„Avem pentru prima dată, în cursul anului 2015, o răsturnare a cifrelor, în sensul că avem în sistemul de probațiune 42.000 de persoane, iar în sistemul penitenciar în jur 28.300 de persoane. Avem odată aceste cifre, iar când privim personalul din aceste instituții, avem 12.500 de persoane angajate la ANP, care se ocupă de 28.000 de persoane private de libertate și avem 42.000 de persoane în sistemul de probațiune de care se ocupă 355 de consilieri de probațiune”, a explicat Raluca Prună.

Ea a precizat că, dacă se vrea cu adevărat rezolvarea problemei suprapopulării în penitenciare și problema condițiilor precare din penitenciare, trebuie să se elaboreze o politică guvernamentală fermă pentru a corecta această diferență de tratament în ceea ce privește resursele umane.

„Vă promit aici — și celor din DNP, și celor din ANP — că voi promova acele măsuri care să facă într-adevăr o diferență și am să plec în primul rând de la situația disproporționată a personalului”, a mai declarat Raluca Prună.

Ministrul a admis că România are o problemă mare ca stat membru în ceea ce privește condițiile din penitenciare, acest lucru fiind reflectat de hotărârile date în ultimul an de CEDO.

„Am avut 32 de hotărâri în 2013, 29 în 2014 și avem, în 2015, 75 de hotărâri date de CEDO și ele privesc condițiile precare din sistemul penitenciar. Acum trei săptămâni am trecut prin Guvern un memorandum cu privire la cererea României către CEDO să amâne pentru o perioadă limitată de timp pronunțarea unei decizii pilot cu privire la condițiile din sistemul penitenciar, timp în care ne-am obligat ca în două luni să venim cu un calendar precis, de măsuri realiste, de măsuri care sunt finanțate”, a mai spus Prună.

„Finalitatea muncii noastre este ca persoana condamnată de către un judecător să-și execute pedeapsa și să-și plătească datoria față de societate, dar insist prin a spune că și societatea are datoria față de acești cetățeni să asigure celor condamnați condiții demne prin care își pot executa pedeapsa și prin care aceștia se pot întoarce în societate, pentru că, finalmente, scopul acestor demersuri este reîntoarcerea și reintegrarea în societate”, a arătat Prună la bilanț.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Paul Dumitrescu 5138 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.