Răpit de un terorist din Irak

Abbas Mousa s-a născut și a crescut în Bagdad, orașul în care bombele erau la ordinea zilei după anul 2003. La acea vreme era considerat cel mai periculos oraș din lume. În 2007 a fost răpit de un terorist din Irak, însă, ca prin minune, a reușit să scape din ghearele morții, notează Reader’s Digest. El povestește că părinții l-au sfătuit mereu să își continue studiile și să spere la un viitor mai bun, la o zi în care războiul civil dintre Sunni și Shia să se termine, iar armata să învingă regimul Al Qaeda. „Am absolvit și am obținut un loc de muncă, dar pentru a ajunge acolo trebuia să traversez orașul. În acea perioadă, crimele și răpirile erau frecvente, iar mama mi-a spus că salariul pe care îl primeam nu merita riscul. Așa că am decis să părăsesc Bagdadul.“

Pe 23 noiembrie 2006, Abbas Mousa și-a luat la revedere de la familie și a ajuns în Kurdistan, în Nordul Irakului. A reușit să se angajeze în cadrul armatei americane pe post de translator.

„Traduceam documente referitoare la întâlniri între militari irakieni, polițiști irakieni, primari locali și comandanți militari din SUA. Alteori, între soldați și forța de muncă irakiană locală. După un an în care fusesem departe de familie, mi se făcuse dor de ei, așa că am cerut permisiunea să plec în vacanță în Bagdad, de Crăciun și de Anul Nou, să-mi văd cunoscuții și să petrec timpul cu mama. Într-o seară, m-am dus la un restaurant, iar după ce am mâncat, am decis să iau autobuzul spre casă. În Bagdad există autobuze pentru zece persoane care opresc sau nu, în funcție de persoanele din stație. Autobuzul era gol, așa că am stat pe scaunul pasagerului din față. Când ajunsesem la stația la care trebuia să cobor, am observat că șoferul nu a oprit și i-am atras atenția. M-a mințit și mi-a spus că merge pe o altă rută. Începusem să mă panichez și să-i pun tot felul de întrebări, dar nu-mi răspundea. În cele din urmă, s-a întors la mine și mi-a spus că voi înțelege când ajungem. Mergea cu 100 de km/h, am început să țip, iar el a scos arma la mine și mi-a spus să tac. Îmi era atât de frică… probabil că dacă ar fi știut că lucrez pentru armată, ar fi fost decapitat“, spune Abbas.

Supraviețuitorul povestește că, în momentul în care au ieșit de pe autostradă a văzut un punct de control irakian și s-a gândit să reacționeaze atunci, altfel va muri. A început să strige după ajutor pe geam și a reușit să sară. Deși era rănit, s-a ridicat și a început să alerge pentru viața lui. „Am ajuns la punctul de control și am căzut la pământ. Doi soldați s-au grăbit să mă ajute, întrebându-mă ce s-a întâmplat. Tot ce am putut face era să îndrept privirea spre stradă. Nu mi-am putut trage răsuflarea nici măcar să pot vorbi. Dar am reușit. Am supraviețuit. Am plecat din Bagdad devreme dimineața următoare, știind că vor trece mulți ani până mă voi mai întoarce acolo.“

În iulie 2009, Abbas și-a obținut viza de imigrant printr-un program special de translatori din America. În prezent, Abbas Mousa, în vârstă de 32 de ani, este economist la Biroul de Analiză Economică a Departamentului de Comerț și sergent în Garda Națională a Armatei SUA. În 2016, potrivit US Magazine, el a început să scrie o carte despre experiența trăită în urmă cu un deceniu.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.