Raport oficial: Bulgaria, invadată de propaganda rusă

Un raport strategic realizat de Ministerul Apararii de la Sofia releva faptul ca Bulgaria face subiectul unui razboi informatic rusesc, entitati mass-media, economice si politice bulgaresti facand propaganda pentru Moscova, relateaza Novinite, citată de HotNews.Potrivit autoritatilor de la Sofia, „Bulgaria este una din zonele cu cea mai mare concentrare a riscului si amenintarilor din comunitatea Euro-Atlantica”.

Ministrul Apararii Velizar Shalamanov a prezentat marti raportul de 14 pagini „Outlook 2020: Bulgaria and NATO in European defence”, urmand ca informatiile sa fie prezentate si de presedintele bulgar Rossen Plevneliev la summitul NATO din 4-5 septembrie de la Cardiff, Wales.

Potrivit raportului, principalele amenintari la adresa Bugariei sunt: „razboaiele hibride, dependenta energetica, propaganda ruseasca, statele nefunctionale, terorism si migratie”.

„Bulgaria este una din zonele cu cea mai mare concentrare a riscului si amenintarilor din comunitatea Euro-Atlantica. Tendintele in dezvoltarea lor nu sugereaza o imbunatatire a situatiei pe termen mediu sau lung”, se mai arata in raport.

„Propaganda activa si totala a politicilor rusesti, mai ales prin intermediul entitatilor politice si economice bulgaresti, prin intermediul mass-mediei si ONG-urilor, este un razboi informatic deschis, subminand integritatea institutiilor si statului si atacand direct valorile democratice, spiritul si vointa nationale”, incheie raportul.

Raportul „Outlook 2020: Bulgaria and NATO in European defence” mai sustine ca propaganda ruseasca vine pe fondul ambitiei Moscovei de a-si reinstaura influenta in spatiul post-Sovietic si al crizei din Ucraina.

Potrivit raportului, un risc major pentru Bulgaria este „noul razboi hibrid, care combina metode traditionale cu razboiul de guerilla, cibernetic si informatic”, relateaza Euractiv.com.

„Relatiile tensionate dintre Moscova, pe de o parte, si Kiev, UE, SUA si NATO, pe de alta parte, au afectat imens securitatea economica si energetica a tarii noastre si ne deterioreaza si mai mult capacitatile de aparare”, scriu autoritatile de la Sofia.

Moscova a pus presiune pe Bulgaria sa construiasca proiecte energetice majore precum gazoductul South Stream, centrala nucleara de la Belene si conducta petroliera Burgas-Alexandroupolis.

Simultan, SUA si ceilalti parteneri occidentali au incercat sa determine Bulgaria sa isi reduca dependenta energetica si economica de Rusia. Drept rezultat, proiectele amintite sunt, in aceast moment, inghetate.

Euractiv.com relateaza ca, in contextul crizei ucrainene, mai multe institutii media bulgare au luat, pe fata, partea Rusiei. Presa relata in noiembrie 2013 ca presedintele Plevneliev a declarat la io intalnire din marja summitului de la Vilnius ca „90% din presa din Bulgaria lucreaza pentru stapanii rusi”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.