Raportul „Andruh”, lovit de trei ori de nulitate

Raportul CNATDCU a fost făcut public de către profesorul Marius Andruh şi este declarat de Liviu Pop ca fiind lovit de nulitate din cauza neînregistrării cvorumului de lucru. „CNATDCU este compus din 21 de membri, iar deciziile se iau cu 14 voturi. La lucrări au fost prezenţi 13 membri”, a conchis Pop. Lucrurile nu au stat nici măcar aşa. Chiar Marius Andruh a afirmat că unii membri au trimis prin e-mail consideraţiile lor, fără să precizeze numărul acestora. Din acest punct de vedere, Liviu Pop are dreptate.

Mai sunt însă şi alte două situaţii care conduc spre nulitatea raportului: legislaţia în vigoare nu mai abilitează CNATDCU să analizeze lucrările suspectate de plagiat; prin ordinul de ministru, vineri dimineaţă, CNATDCU s-a reorganizat vineri dimineaţă, iar formula veche de organizare, decisă prin ordin al ministrului Funeriu, a fost abrogată.

Andruh s-a antepronunţat

Două aspecte au scăpat din vederea mediei din România. Oficial, Marius Andruh este cel care a declarat revistei „Nature” că lucrările lui Ponta sunt plagiate. Deci ne aflăm în faţa unei antepronunţări fără drept de apel. Şi dacă CNATDCU ar fi fost abilitată să verifice lucrarea de doctorat a lui Ponta, Andruh trebuia să se autorecuze. Tot despre autopronunţare se poate vorbi şi în cazul lui Mircea Miclea, care declarase presei cu trei zile în urmă că Ponta a plagiat.

Al doilea aspect ţine de viteza extraordinară cu care s-a acţionat. Joi, 28 iunie, nimeni nu ştia nimic de întrunirea CNATDCU. Întreaga media a aflat abia vineri dimineaţă că CNATDCU lucrează.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Lucian Gheorghiu 3052 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.