Raportul MCV este incomplet, nu menţionează interferenţa SRI în justiţie

Preşedintele Uniunii Naţionale a Judecătorilor din România, Dana Gîrbovan, a susţinut, la RFI, că raportul MCV este incomplet.

Nu se impune însă ridicarea acestuia, dar raportul Comisiei Europene trebuie să devină unul cu adevărat unul comprehensiv asupra justiţiei, crede judecătoarea.

„Am aşteptat cu interes acest raport. Şi în discuţiile cu experţii MCV am subliniat acelaşi lucru şi anume că raportul este incomplet, pentru că omite o parte importantă din problemele din justiţie şi face o analiză mai degrabă de suprafaţă, decât una de profunzime a sistemului judiciar (…). Spre exemplu, anul trecut a fost votat un memorandum în care a fost făcută o radiografie a problemelor din sistemul de justiţie şi soluţiile propuse de judecători la acestea. A fost un memorandum votat de peste 80% din instanţele din România (…). Pentru mine a fost surprinzător să văd că acest memorandum nu este nici măcar amintit în cuprinsul MCV-ului, cu atât mai mult cu cât memorandumul făcea el referire la MCV”, a menționat magistrata.

Şefa UNJR precizează că raportul MCV nu spune nimic despre interferenţa SRI-ului în actul de justiţie:

„În raport se vorbeşte de independenţa justiţiei, însă şi aici este văzută doar prin prisma atacurilor pe care politicienii le fac la adresa justiţiei. Sigur că este un element important, însă la fel de importantă şi despre care s-a vorbit mult în spaţiul public este problema reprezentată de interferenţa SRI-ului în actul de justiţie (…). Aceste probleme nelămurite reprezintă şi ele ameninţări la adresa independenţei justiţiei şi ar fi meritat măcar amintite într-un raport care trebuie să reflecte toate problemele din sistemul judiciar”.

Pe de altă parte, Gîrbovan consideră că Ordonanţele privind graţierea şi modificarea Codului Penal trebuie să fie dezbătute în Parlament.

„Cel mai înţelept lucru ar fi fost încă de la început ca aceste proiecte să fie trimise, sub forma unor proiecte de lege, în Parlament. Cred că în general Guvernul ar trebui să renunţe la folosirea acestor Ordonanţe de Urgenţă în mod excesiv şi mai ales în domeniul legilor ordinare. Acum, în acest moment, este necesar ca Ordonanţele respective să fie dezbătute în Parlament, să se ia în considerare toate comentariile trimise pe marginea acestor proiecte de lege. Este nevoie de o dezbatere raţională”, a declarat președinta UNJR.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Julieta Tarnovan 4245 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.