Rareș Bogdan a auzit de Nietzsche cînd prietenii săi vorbeau despre Kant

Rareş Bogdan şi-a început spectaculos emisiunea de miercuri. „Nietzsche spunea: Cerul înstelat deasupra şi legea morală în mine”! Numai că acest lucru zis numai de Rareș Bogdan…

Nu l-a spus Nietzsche, ci alt mare filosof, Immanuel Kant, în celebra sa carte „Kritik der praktischen Vernunft” (Critica raţiunii practice)! Din păcate, nu este prima oară cînd Rareş Bogdan comite astfel de confuzii cînd este vorba despre cărţi.

Prima oară a gafat într-o emisiune în care-l avea ca invitat pe Ion Cristoiu. La un moment dat, ca să arate cît de cult este în cap, Rareş Bogdan a făcut o paralelă între viaţa politică de la noi şi cea din romanul „Colonelului n-are cine să-i scrie” de Gabriel Garcia Marquez, invocîndu-l ca personaj al cărţii pe Colonelul Aureliano Buendia! O eroare cît casa, care arată doar urme ale lecturilor sale, căci acest Colonel Aureliano Buendia nu este personajul romanului „Colonelului n-are cine să-i scrie”, cum crede Rareş Bogdan, ci personajul principal al capodoperei lui Marquez, romanul „Un veac de singurătate”! Că nu ştie sau nu-şi aduce aminte – n-ar fi o problemă.Sunt destui care îl încurcă pe Napoleon cu Bismarck și apoi susțin că i-au citit pe amîndoi. Dar nu moderează emisiuni și nu dau lecții.

Iar efectul – iată! – este ceea ce s-a întîmplat miercuri seara, cînd Rareş Bogdan a recidivat într-un mod şi mai dezinvolt din acelaşi motiv: a vrut să copleșească modesata sa audiență selectă, făcînd iarăşi o demonstraţie de anvergura culturală!

Sperăm că gînditorul de la Realitatea TV nu ne va contrazice, insistînd să spună că Nietzsche ar fi spus „Cerul înstelat deasupra şi legea morală în mine”, întrucît aceste cuvinte sînt în mod cert ale lui Immanuel Kant. Pentru orice eventualitate, însă, iată citatul în limba română, preluat din Immanuel Kant – „CRITICA RAŢIUNII PRACTICE”, trad. Traian Brăileanu, Paideia, 2003:

Mai mult decît atît, exact acest pasaj este inscripţionat pe placa de sub bustul lui Immanuel Kant, care străjuieşte mormîntul filosofului de lîngă Catedrala Königsberg:

O fi Rareș Bogdan un bun actor dar în ultima vreme seamănă izbitor cu cei care au terminat Dreptul crezînd că au absolvit Filologia !

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Ion Spânu 1818 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.