Rareş Bogdan + H.R.Patapievici = 0,2%

Câţi telespectatori s-au uitat la emisiunea în care a fost invitat Patapievici. Fără întrebări incomode. Patapievici o dă la întors în ceea ce îl priveşte pe Eminescu.

Două “ediţii de colecţie”

Luni pe parcursul întregii zile, un promo pe Realitatea TV anunţa o nouă “ediţie de colecţie” la “Jocuri de Putere”. “În această seară, de la ora 21.00, Horia-Roman Patapievici vorbește despre renașterea României profunde. Despre redescoperirea lui Cioran (…) Mai este creatorul român izgonit în exil? Patapievici despre alegerile din SUA – jocul lui Trump. Patapievici despre alegerile din Germania – ce urmează după prăbuşirea lui Merkel? Naţionalism european, identitate europeană şi pericolul imigraţiei”, aşa suna promo-ul, preluat şi de unele publicaţii online. Cu o seară înainte, o altă “ediţie de colecţie”, cu Monica Macovei de această dată. Rareş Bogdan ne arată că joacă partitura echidistanţei politice, dar totuşi, în două emisiuni consecutive, doi dintre stâlpii regimului Băsescu, totuşi este cam mult.

Telespectatorii nu au reacţionat

“Ediţia de colecţie” – şi nu ar fi prima în această situaţie – cu tot promo-ul făcut nu a generat deloc un interes major în rândul telespectatorilor. Emisiunea a avut la început un rating de 0,3%, un “vârf” de 0,4%, pentru ca pe final, lumea să se lămurească şi ratingul a scăzut la 0,2%. “Traducând” în numărul celor care au urmărit “ediţia de colecţie”, la început au fost 54.000 de telespectatori – de fapt media pe primele 30 de minute, pentru 5 minute (21.30-21.35) s-a înregistrat un vârf de 77.000 de telespectatori, după care a început căderea constantă, pe final, media fiind de 44.000 de telespectatori. Acum, de la datele (măsurători oficiale) pe care le-a prezentat, până la sutele de mii, până la milionul de telespectatori invocat nu odată de Rareş Bogdan, este o distanţă foarte, foarte lungă. Nici cu cei 7 sau 8.000 de taximetrişti din Bucureşti (care nu sunt măsuraţi) care stau pe Realitatea FM, cifrele nu sunt mai bune, mai ales că de regulă şoferii comută pe alte posturi după orele 18.00. Şi, atenţie, a fost vorba de o seară de luni, fără Champions League, fără vreun meci al Simonei Halep, sau fără vreun meci FCSB-Dinamo.

Poate cu un alt promo…

Da, atâta lume a fost interesată de “ediţia de colecţie” cu H.R.Patapievici. Poate că dacă promo-ul ar fi sunat astfel, “În această seară, H.R.Patapievici face precizări despre neregulile depistate de Curtea de Conturi la ICR în perioada în care instituţia a fost condusă de invitatul lui Rareş Bogdan; H.R.Patapievici mai susţine sau nu votul cenzitar? Mai este suporterul lui Traian Băsescu, H.R.Patapievici? Mai spune că a fost lovitură de stat în 2012?”, audienţa ar fi fost ceva mai mare.

Asasineişăn din 2008”

Nici pe parcursul emisiunii nu au existat întrebări legate de controversele generate de-a lungul timpului de către invitat. Prima întrebare – una de student în anul I al facultăţii de jurnalistică (cea pe stil vechi, care a funcţionat până în 1974) – “ce pregătiţi acum?”. Am aflat – pentru ca lucrurile să fie clare – încă de la început despre “ce fantasme erau despre ICR, că este un vârf de lance a lui Traian Băsescu, că prin el îşi face propagandă în străinătate” şi că „am fost asasineişăn din 2008 până în 2013”. Chestia cu „vârful de lance” este de notorietate, dar Rareş Bogdan a uitat probabil de acest lucru. Culmea, chiar înainte de începerea dialogului, Rareş Bogdan a vituperat – pe bună dreptate – împotriva unui ziarist neamţ care l-a atacat pe Klaus Iohannis din cauză că i-a retras decoraţia lui Tokes. Şi, toată lumea ştie, este vorba de un ziarist care a fost stipendat de ICR-ul condus de Patapievici, un ziarist care a „cântat” în presa germană în 2012, aria „loviturii de stat”. Ce am reţinut din spusele lui Patapievici. Că Donald Trump este un strigăt al unei părţii a societăţii americane care spune <>. Trump câştigă voturi prin refuzul acestui consens al ipocriziei”. De unde a dedus H.R.Patapievici de ce s-au săturat americanii, nu ne-a explicat. Şi, surpriză, Patapievici a adus un elogiu lui Mihai Eminescu. În 2002, în revista Flacăra, acelaşi Patapievici scria un articol controversat întitulat “Inactualitatea lui Eminescu în anul Caragiale”, unde spunea, în esenţă, că susţinătorii accederii României în UE îl dezavuează pe Eminescu, finalul fiind apoteotic: “Eminescu este cadavrul nostru din debara, de care trebuie să ne debarasăm dacă vrem să intrăm în Uniunea Europeană”. Ca şi acum, când ŞTIE de ce o parte a americanilor îl preferă pe Trump, şi în 2002, Patapievici a pus ştampila, şi ŞTIA de ce Eminescu nu este actual şi nu este agreat de cei care vor ca România să intre în UE.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Andreea Cristescu 134 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.