Rareş Bogdan, noi explicaţii

Jurnalistul Rareş Bogdan, care a moderat prima confruntare elctorală dintre Victor Ponta şi Klaus Iohannis, a revenit în cursul zilei de miercuri cu explicaţii suplimentare, după ce în timpul nopţii care a urmat dezbaterii a postat pe Facebook un text lung, pe care l-a editat de 14 ori!

Nu trageti in pianist!

„…Ce doreati, distinsi prieteni sa fac mai mult? Eventual sa ma pun eu in locul lui Iohannis sa-i car pumni lui Ponta… Am facut tot ce a fost omeneste posibil sa-l sprijin pe Iohannis, pastrand atat cat se putea echidistanta…nu mai cautati sa-mi aruncati mie in carca faptul ca Lavinia Sandru a pus o intrebare de rahat, care nu-si avea locul. Nu stiam ce intrebare pune, iar imediat ce am auzit intrebarea, am renuntat la a-i mai permite sa adreseze alta intrebare. Nu mai incercati sa nu vedeti padurea din cauza copacilor, respectiv a copacului Lavinia Sandru!

Am intrat cu tema votului din diaspora, pentru ca era una care a creat un val de emotie si in care Iohannis ar fi trebuit sa fie devastator la adresa lui Ponta. Am crezut ca intra mai greu in emisiune, data fiind si agresivitatea lui Ponta din primele 15 minute si am insistat pe tema diasporei si a votului liber pentru romanii din strainatate, aproximativ 40 de minute! Iohannis trebuia sa fie devastator, repet, devastator, avea toate argumentele necesare!

Apoi, am ridicat tema coruptiei si a modului in care Parlamentul, dominat de PSD, refuza ridicarea imunitatilor. Aici Iohannis trebuia doar sa-i enumere lui Ponta lista uriasa de corupti din jurul lui. Nu a facut asta, si pur si simplu nu-mi venea sa cred ca a intrat in jocul lui Ponta, care a ajuns sa-i vorbeasca de Akos Mora, Varujan Vosganian si alti PNL-isti infinit mai putin cunoscuti decat Hrebenciuc, Oprisan, Mazare, Duicu, Cozma etc. Adica un subiect la care Iohannis trebuia sa fie primadona a fost intors de Ponta impotriva lui. Absurd si nedrept.

Am ridicat tema independentei DNA, a marilor parchete si a justitiei, in general. Tema era una mai mult decat favorabila lui Klaus Iohannis. Din pacate, nu a punctat decisiv nici aici.

Am ridicat tema Rosia Montana, unde PNL si Iohannis au avut cea mai ferma pozitie “ANTI”. Aici trebuia sa-i aminteasca de pozitiile triplicitare, ale premierului, deputatului si sotului Dacianei Sarbu.

Am ridicat problema relatiilor externe prioritare ale Romaniei, iar aici Iohannis nu trebuia sa-i spuna lui Ponta decat ca a luat apararea oligarhilor rusi de la Lukoil in detrimentul statului roman si a vorbit admirativ de Partidul Comunist Chinez, care a omorat studentii din Piata Tiananmen si care calca in picioare libertatile civile din Tibet si chiar Hong Kong. Din pacate, dl. Klaus Iohannis nu a punctat nici aici asa cum mi-as fi dorit.

Am adus in discutie avertizarea FMI, facuta cu doar 3 ore inaintea intrarii in emisie si care suna extrem de critic la adresa guvernului Ponta; cu toate astea, desi s-ar fi cuvenit, Klaus Iohannis nu a explicat clar ca toate pomenile electorale ale guvernului Ponta au adus Romania in aceasta situatie critica! Intr-un moment in care se uitau mlilioane de oameni (emisiunea era in direct pe 6 posturi TV si pe cele mai importante site-uri din .ro), l-am intrebat pe Iohannis cum raspunde la acuzatia care i-a adus multa paguba in turul I, cum ca ar dori sa taie pensiile oamenilor. Am incercat sa-l tin cat mai departe de zona cifrelor, pentru ca acolo eram convins ca va fi greu sa faca fata informatiilor pe care un premier le detine, prin natura functiei.

Doamnelor si domnilor, nu ma mai acuzati pe nedrept pentru momentele de slabiciune ale lui Klaus sau pentru simplul fapt ca doreste, in general, un alt gen de abordare, un alt gen de politica in Romania si nu intra in aceste clinciuri spectaculoase, dar lipsite de profunzime. Si va mai rog ceva: terminati cu prostiile de tipul insinuarilor ca Victor Ponta ar fi avut acces la intrebari inaintea emisiunii. Revedeti emisiunea si urmariti temele de discutie. Au fost temele fundamentale, cele ale ultimelor zile de campanie, nimic altceva. Nu inteleg nici acum de ce Iohannis nu i-a dat lui Ponta cu Oltchim-ul in cap, cu CFR Marfa peste bot si cu Ordonanta ASF in stomac. Nu stiu de ce n-a facut-o si nu e treaba mea.

Oricum, in aceasta campanie am facut mult mai mult decat trebuia sa faca un jurnalist si moderator TV, dar am facut-o si o fac cu credinta ca tara mea si a Dvs. nu ar trebui sa fie dominata de o singura culoare politica. Si ca in tara mea si a Dvs. diferentele de opinie trebuie sa fie respectate si chiar cultivate. Faptul ca ma acuzati pe mine, care am fost si voi ramane in continuare cea mai critica voce impotriva lui Victor Ponta, de pactizare cu el mi se pare o mare netrebnicie si o lipsa totala de decenta fata de mine. Dvs. doriti neaparat sa gasiti orice alt vinovat decat candidatul pe care l-ati votat, il veti vota si pe care l-am votat si il voi vota si eu.

Nu, problema nu este si nici nu a fost a mea sau a Dvs. Dupa parerea mea, problema este a aceluia care trebuie sa inteleaga ca intr-o astfel de batalie trebuie sa fie asistat, ajutat, sprijinit, consiliat, pregatit. Si ca intr-o astfel de batalie, in care in spatele tau sunt sperantele a milioane de oameni, nu poti sa spui ca problema ta cea mai presanta o reprezinta cele 2 minute pe care nu ti le-a acordat moderatorul sau faptul ca s-a depasit cu cateva minute timpul convenit, dand nervos cu mana peste ceas. Klaus a fost in studioul unde a fost invitat de cel mai favorabil moderator si, cu toate astea, a reusit performanta de a-si pastra electoratul, dar de a nu puncta decisiv macar pentru castigarea catorva din cei 1,5 milioane de romani nehotarati.

Sa speram ca o va face in seara asta. Eu inca sper ca poate fi presedintele Romaniei, un presedinte altfel.”

Text preluat de pe pagina de Facebook a lui Rareş Bogdan

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.