Răspunsul lui Ciorbea în cazul modificărilor aduse Legii educaţiei

Avocatul Poporului informează, legat de solicitările pentru sesizarea Curţii Constituţionale privind modificările aduse Legii educaţiei, că nu se impune acest demers.

„Având în vedere argumentele prezentate atât în petiţiile formulate, cât şi în susţinerile scrise şi orale ale partenerilor de consultări, apreciem că nu se impune sesizarea Curţii Constituţionale cu excepţia de neconstituţionalitate a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 49/2014 privind instituirea unor măsuri în domeniul educaţiei, cercetării stiinţifice si pentru modificarea unor acte normative”, se arată într-un comunicat transmis sâmbătă de Avocatul Poporului.

Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) a trimis luna aceasta o scrisoare Avocatului Poporului în care își exprima „consternarea” față de lipsa de reacție a lui Victor Ciorbea față de problemele semnalate de studenți și societatea civilă față de „neconstituționalitatea” Ordonanței de Urgență nr. 49/2014 care modifică Legea Educației Naționale.

Alianța a făcut pe 9 septembrie „un ultim apel” la Victor Ciorbea să-și asume „real” responsabilitatea de Avocat al Poporului.

„Nemulțumirile studenților vin pe fondul unei pasivități totale a Avocatului Poporului manifestată de mai bine de două luni, ca unică reacție la numeroasele solicitări legate de trimiterea Ordonanței de Urgență nr. 49/2014 pentru a fi analizată de Curtea Constituțională pe care acesta le-a primit în această perioadă de la reprezentanții studenților, reprezentanții organizațiilor neguvernamentale din sectorul educațional sau simpli cetățeni Studenții nu pot găsi nicio justificare realistă a lipsei de acțiune a Avocatului Poporului pe tema OUG-ului în contextul în care documentul a fost publicat în Monitorul Oficial încă de pe 30 iunie, deci de mai bine de două luni. Mai mult decât atât, în urmă cu o lună și jumătate – pe data de 23 iulie, studenții au participat la o întâlnire cu Avocatul Poporului în care au fost asigurați că analiza aspectelor semnalate de studenți și Alianța pentru o Românie Curată privind neconstituționalitatea OUG-ului este într-o fază avansată”, afirma ANOSR într-un comunicat.

Nemulțumirile studenților față de OUG au fost legate de nejustificarea situației de urgență pentru care a fost emis actul legislativ, de lipsa de consultare a studenților față de numeroasele modificări aduse Legii Educației Naționale și de prevederile care lasă loc de abuzuri și aduc regrese calității și relevanței educației românești. Ne referim aici la posibilitatea rectorilor și a membrilor senatului universitar de a candida ”pe viață”, la eliminarea completă a incompatibilității rector-parlamentar, la reintroducerea doctoratelor cu ”frecvență redusă”, la transformarea universităților private în afaceri pe persoană fizică, la posibilitatea universităților de a înmatricula studenți peste capacitatea de școlarizare stabilită de Agenția Română de Asigurare a Calității în Învățământul Superior și la posibilitatea cadrelor didactice care au ajuns la vârsta pensionării de a candida la funcții de conducere în universități și de a conduce doctorate.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Julieta Tarnovan 4245 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.