Răspunsul Parlamentului European la lista lui Putin

Președintele Parlamentului European, Martin Schulz, a anunțat marți că ambasadorului Rusiei pe lângă Uniunea Europeană i-a fost interzis accesul în legislativ ca represalii contra listei întocmite de Kremlin cu 89 de cetățeni europeni, declarați indezirabili în Rusia, transmite AFP, citată de Agerpres.

Lista rusă cu indezirabili cuprinde și un număr de foști sau actuali parlamentari europeni care l-au criticat deschis pe președintele Vladimir Putin și poziția Rusiei în războiul din Ucraina.

„Ca urmare a publicării listei negre a personalităților politice și oficialilor europeni, președintele Parlamentului European, Martin Schulz, l-a informat astăzi (marți) pe ambasadorul rus pe lângă UE că, în măsura în care autoritățile ruse nu au reușit să garanteze transparența deciziilor lor (…), consideră că este justificat să se reacționeze prin măsuri corespunzătoare”, a subliniat biroul președintelui Parlamentului European.

În consecință, Martin Schulz a declarat că legislativul „va restrânge accesul în Parlament ambasadorului rus, precum și unui alt oficial rus”, a cărui identitate nu a fost dezvăluită.

În plus, Parlamentul European „își suspendă angajamentele față de Comisia parlamentară de cooperare UE-Rusia și va examina în detaliu solicitările de vizitare a Parlamentului European depuse de deputați ruși”.

Comunicatul lui Martin Schulz urmează după cererea grupului Verzilor din Parlamentul European de a deschide o dezbatere asupra interdicțiilor de călătorie formulate de autoritățile de la Moscova, considerând că este „o lovitură dură adusă relațiilor UE-Rusia, chiar dacă nu constituie o surpriză”.

Rusia a declarat indezirabili 89 de oficiali din Uniunea Europeană, dintre care cinci sunt din România, potrivit unei liste intrate în sâmbătă în posesia presei.

Diplomația europeană a reacționat sâmbătă printr-un comunicat în care menționa că respectiva listă este „total arbitrară și nejustificată, mai ales că ea nu este însoțită de clarificări”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.