Răsturnare de situație în cazul proiectului salarizării bugetare

Proiectul de ordonanţă de urgenţă privind salarizarea va fi retras de Ministerul Muncii, au anunţat sindicaliştii la ieşirea de la negocierile care au avut loc marţi.

UPDATE Ministrul Muncii Ana Costea este dispus să își depună mandatul dacă proiectul privind salarizarea în sistemul bugetar nu va fi retras miercuri de către Guvern, a anunțat, marți, consilierul ministrului Muncii, Cosmin Andreica, la finalul discuțiilor cu liderii sindicali. „Această Ordonanță de urgență nu a reușit să satisfacă nevoile partenerilor sociali și nevoile existente în momentul de față pentru eliminarea disfuncționalităților, doamna ministru și-a asumat retragerea acestui proiect. Doamna ministru a precizat că, în situația în care nu se va lua act de faptul că dumneai nu susține această Ordonanță de Urgență, este dispusă să își depună mandatul. Până la urmă noi asigurăm partea tehnică a acestei legi, iar în cazul în care se încearcă variante care nu au cum să satisfacă obiectivele propuse, nu avem cum să le susținem și să fim de acord cu ele. În condițiile în care proiectul nu va fi retras mâine (miercuri — n.r.) doamna ministru își va da demisia”, a spus Andreica.

Liderul sindicatului Alma Mater Anton Hadăr, a anunțat anterior că ministrul muncii, Ana Costea, ar putea să-și dea demisia.

”A lăsat impresia că își va da demisia din funcția de ministru pentru că a fost copleșită de importanța muncii. A muncit foarte mult, o apreciez, a rezolvat unele probleme, dar nemulțumirile sistemului de învățământ superior și în mai toate sectoarele din sistemul nostru bugetar să știți că sunt uriașe.

Să ai tăieri de până la 700 de lei din salarii reprezintă o mare nerealizare. Mi-a spus că nu-și dă demisia pentru că i-a cerut domnul profesor Hadăr, ci că-și va da demisia pentru că așa vrea domnia sa și că atunci când merge pe stradă nu vrea să aibă probleme și să fie arătată cu degetul”, a declarat Hadăr.

Bogdan Hossu, președintele CNS Cartel Alfa, a spus, de asemenea, la finalul discuțiilor de la Ministerul Muncii, că ministrul Muncii, Ana Costea, și-a asumat răspunderea de a retrage în mod oficial din cadrul Guvernului acult normativ.

„Ministrul Muncii, doamna Ana Costea, și-a asumat răspunderea de a retrage în mod oficial din cadrul Guvernului acest act normativ. Este un pas înainte în vederea rezolvării problemelor pe care noi le-am semnalat.(..) este un act normativ care trebuie dezvoltat foarte clar chiar dacă este vorba de condiționări financiare și de a-l face funcțional și a corecta disfuncționalități constatate la alegea actuala de salarizare”, a spus Bogdan Hossu, președintele CNS Cartel Alfa, la finalul discuțiilor de la Ministerul Muncii.

Marius Nistor, președintele Federației Spiru Haret, susține că actualul proiect nu ar face altceva decât să accentueze „starea de haos existentă, din punct de vedere salarial, în sectorul bugetar”.

„Felicităm poziția ministrului Costea pentru că, în urma discuțiilor purtate cu confederațiile sindicale și reprezentanții federațiilor bugetare, a luat decizia retragerii acestui proiect de Ordonanță care n-ar face altceva decât să accentueze starea de haos existentă din punct de vedere salarial în sectorul bugetar”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Paul Dumitrescu 5138 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.