Raul Castro: Vrem curse aeriene, legături poştale şi de telecomunicaţii cu SUA

Simultan cu discursul de la Washington al preşedintelui Barack Obama despre reluarea relaţiilor cu Cuba, la Havana, preşedintele Raul Castro a avut o intervenţie, mai scurtă, pe aceeaşi temă.

El a anunţat că trei spioni cubanezi arestaţi în SUA au fost eliberaţi. „Aşa cum a spus Fidel în 2001 – ei se vor întoarce”, a spus Raul Castro, fratele celui numit El Lider Maximo.

Raul Castro a anunţat că a vorbit cu secretarul de Stat John Kerry despre normalizarea relaţiilor, adăugând că decizia preşedintelui Obama este demnă de “respect şi gratitudine”. Castro a mai mulţumit, ca şi omologul său american, papei Francisc şi Canadei, care au intermediat negocierile secrete.

Însă Castro a subliniat că mai este mult de lucru: blocada economică a SUA este încă în vigoare şi produce “pagube enorme poporului nostru. Trebuie să se încheie”.

Castro a arătat totuşi că embargoul face parte din legislaţia americană şi că va fi dificil de ridicat, însă a cerut guvernului de la Washington să adopte măsuri de pe urma cărora sa benficieze ambele state.

“Recunoscând că suntem foarte diferiţi în multe aspecte fundamentale, în ceea ce priveşte suveranitatea naţională, democraţia, drepturile omului şi politica externă, reafirm vointa noastră de a discuta pe toate aceste teme”, a spus Castro.

El a cerut guvernului american să elimine obstacolele care stau acum în calea reunirii familiilor cubaneze, precum şi stabilirea unor curse aeriene directe şi a legăturilor poştale şi de telecomunicaţii.

“Progresele pe care le-am înregistrat arată că este posibil să găsim soluţii la problemele noastre”, a mai spus Raul Castro.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.